Når magt trumfer ret, kommer principper under pres. Festivalen CPH:DOX sætter retssamfundet under lup med 200 film og 150 debatter i hele landet. Årets tema, ‘Right Here, Right Now’, handler om menneskerettigheder og retssamfund i en verden præget af konflikt og magtkampe – fra geopolitiske spændinger i Ukraine og Mellemøsten til tech-giganters indflydelse på privatlivet, retsstatens udfordringer i krisetider og kampen for klimaretfærdighed.
“Hvad sker der med menneskerettighederne, når magt trumfer ret? Hvordan ser diplomati ud i en tid med skiftende alliancer? Og hvordan navigerer kunstnere, aktivister og filmskabere i en stadig mere fragmenteret verden? Det er nogle af de presserende spørgsmål, vi stiller på CPH:DOX 2025,” siger Niklas Engstrøm, Kunstnerisk Direktør for CPH:DOX.
200 film, hvoraf næsten halvdelen er verdenspremierer, og 150 debatarrangementer er på programmet under CPH:DOX 2025. Med støtte fra Dreyers Fond bringer festivalen dokumentarfilm og debat om retsstaten bredt ud i biografer og kulturhuse over hele landet. Filmprogrammet kan opleves fra den 19.-30. marts i biografer i København og i 54 kommuner rundt om i Danmark – fra Skagen til Bornholm – som en del af det landsdækkende projekt DOX:DANMARK, hvor de deltagende kommuner afholder deres egen lokale festival.
Whisteblowers og (feministiske) aktivister
Den 22. udgave af CPH:DOX finder sted i en tid med enorme globale forandringer. I forlængelse af den nyligt tilføjede Human:Rights Award retter årets store film- og debatprogram opmærksomheden mod de presserende udfordringer, der i dag truer både de grundlæggende menneskerettigheder, borgerrettighederne og staters rettigheder i det internationale system.
Programmet ‘Right Here, Right Now’ inkluderer film, debatter og live-talks med visionære mennesker som den anerkendte kunstner og aktivist Ai Weiwei, den ukrainske feministiske aktivist Inna Shevchenko, den internationalt anerkendte israelske arkitekt og forsker Eyal Weizman, den bulgarske undersøgende journalist og whistleblower Christo Grozev samt den republikanske Trump-kritiker Adam Kinzinger blandt mange andre.
Dokumentarfilm har en særlig evne til at skildre juridiske dilemmaer gennem personlige fortællinger og konkrete eksempler. Med DOX:DANMARK bliver filmoplevelserne ledsaget af oplæg og debatter, hvor borgere kan møde advokater, forskere og aktivister, der belyser de juridiske mekanismer bag filmens historier.
“Når dokumentarfilm er bedst, stiller de spørgsmål, gør os nysgerrige og viser os, at virkeligheden stadig er langt rigere og mere kompleks, end de endeløse nyhedsoverskrifter og sociale mediers støj lader os tro,” siger kunstnerisk direktør Niklas Engstrøm.

Foto: still fra dokumentarfilmen ‘Girls and Gods’, hvor lederen af den feministiske aktivistgruppe FEMEN, Inna Shevchenko, går i konstruktiv dialog med aktivister, præster, rabbier, imamer teologer og ateister om religion og feminisme.
Guldballoner på Kunsthal Charlottenborg
Kunsthal Charlottenborg vil igen i år være festivalens centrale mødested, hvor der afholdes filmvisninger, debatter, brancheevents, sociale arrangementer og fester. Derudover vil besøgende kunne opleve en udstilling af den tyrkiske billedkunstner Banu Cennetoğlu.
En af udstillingens mest bemærkelsesværdige værker, ‘right?’ (2022 –), består af massive buketter af guldfarvede bogstavballoner, der repræsenterer udvalgte artikler fra FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder.
Derudover vil Kunsthal Charlottenborg præsentere Disobedience Archive, senest vist på Venedig Biennalen 2024. Denne udstilling viser videoværker, der beskæftiger sig med menneskerettigheder og forholdet mellem kunstnerisk praksis og politisk handling.
Der tændes en gnist
Over halvdelen af alle danskere kan ikke nævne en konkret menneskerettighed, ifølge en nordisk undersøgelse. Til gengæld svarer 83 %, at de bakker op om menneskerettighederne. Det vidner om behovet for at formidle, hvad menneskerettighederne dækker over, og hvorfor de er sat i verden.
Dreyers Fonds støtte CPH:DOX’ juridiske program bidrager til, at samtalen om retssikkerhed ikke forbliver en akademisk diskussion, men bliver en del af den offentlige debat og bliver vedkommende for den almindelige dansker.
”Tilliden til retsstaten er under pres for tiden. Når forbindelser mellem den kriminelle under- og oververden afsløres på TV, og når vi pludselig oplever hurtige lovændringer, så udfordres vores følelse af retssikkerhed,” fortæller Niklas Engstrøm og fortsætter:
“Men samtidig tændes der en gnist i borgerretsbevægelser og foreninger, der udviser stor interesse i spørgsmålet om, hvad der i samfundet er ret og rimeligt. Den samtale vil vi gerne bakke op om.”
Se det fulde program under temaet ‘Right here, right now’.
Topfoto: still fra dokumentarfilmen Animality, der handler om dyrs rettigheder, af den kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei. Dokumentaren har verdenspremiere på CPH:DOX 2025.

Foto: still fra dokumentarfilmen Antidote, som har verdenspremiere på CPH:DOX 2025. Filmen handler om en prisvindende bulgarsk graverjournalists arbejde med at afdække sandheden i en tid med misinformation og krigspropaganda.

Foto: still fra dokumentarfilmen Matabeleland, som handler om Chris, der mistede sin far under et folkemord begået under præsident Robert Mugabe i 80’ernes Zimbabwe.
Juridisk tema på CPH:DOX
CPH:DOX 2025 introducerer i år en ny temasektion, ‘Right Here, Right Now’, som stiller skarpt på menneskerettigheder og den regelbaserede internationale orden.
‘Right Here, Right Now’-programmet indeholder Human:Rights Award-nominerede film, en udstilling på Kunsthal Charlottenborg, temascenen Society:Cinema i Pressen, Politikens Hus og et stort debat- og eventprogram.
Programmet præsenteres i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og Human Rights Watch og er støttet af Dreyers Fond og Frececo Fonden.
I forlængelse af initiativet arrangeres også – med støtte fra Dreyers Fond – en lang række filmvisninger og debatter over hele landet via CPH:DOX’ landsdækkende koncept DOX:DANMARK. Formålet er at gøre danskerne klogere på retsstaten og debattere rettigheder og tillidssamfund ved bl.a. at facilitere møder mellem publikum og advokater, jurister og juraseksperter.
CPH:DOX
Copenhagen International Documentary Film Festival er en af verdens førende dokumentarfilmfestivaler, der understøtter uafhængig og innovativ filmkunst. Festivalen er kendt for at udfordre dokumentargenren og for at fremme kunst som en aktiv stemme i civilsamfundet. Med mere end 200 film årligt har festivalen et publikum på over 125.000 samt en brancheplatform, der samler over 2.000 branchefolk fra film, journalistik, videnskab og visuel kunst.