Ny bog afdækker, hvordan arkitektur påvirker menneskers sanser, følelser, hjerner og adfærd. Bogen ’Det menneskelige habitat’ af urbanist og ph.d. Niels Bjørn bygger på blandt andet psykologi, hjerneforskning, virtual reality-forsøg og svedmålinger.
I modsætning til dyr lever mennesker i miljøer, som er omhyggeligt designet af arkitekter, beregnet af ingeniører og opført af byggefolk – alt sammen i et forsøg på at give mennesker velfungerende rammer for handlinger og liv. Alligevel er der stor forskel på, om mennesker trives eller ej.
”Jeg ser igen og igen, at vi bygger og udvikler på måder, der ikke gør mennesker godt. Problemet, som jeg ser det, er, at vi ganske enkelt ikke i tilstrækkelig grad får spillet al den viden, som findes om menneskevenligt design, ind i projekterne. Og at når vi forsøger, ender de vigtige elementer nogle gange med at blive ændret eller sparet væk. Det vil jeg med bogen gerne ændre på,” siger urbanist og ph.d. Niels Bjørn.
Med ét ben plantet i forskningen og ét i praksis har Niels Bjørn skrevet bogen ’Det menneskelige habitat’. Bogen, som er støttet af Dreyers Fond, bygger på omfattende forskning og en lang række interviews med forskere, som Niels Bjørn har læst og gennemført over næsten ti år.
Den libanesisk-libyske kunstner Tarek Abbar har tegnet Tokyo på en måde, der indlejrer den menneskelige oplevelse af byens arkitektur. Tegningen er gengivet på bogens omslag og som udsnit i bogen.
Svedmålinger og virtual reality
Design og materialitet påvirker vores sanser, som påvirker vores sindsstemning, som igen påvirker vores adfærd. Sådan er kausalkæden, ifølge Niels Bjørns forskning og research. Om vi er stressede eller rolige, og om vi møder andre mennesker med tillid eller frygt, om vi oplever os inkluderet i samfundet eller ej, har alt sammen at gøre med, hvordan det fysiske miljø er udformet.
Men der er forskel på, hvad der virker. Noget handler om stedernes udformning og materialitet; andet om menneskers forskellighed. Selv om vi tilhører samme art, og vi derfor som udgangspunkt har ens sanseapparat og fysiologisk system, betyder forskelle i køn, kultur og alder meget for oplevelsen af steder.
”Med bogen er det min ambition at afdække arkitekturens skjulte kræfter. Intet mindre. Dvs. jeg vil vise, hvordan arkitektur påvirker vores sanser, hjerner og adfærd, og hvordan arkitektur dermed påvirker såvel individer som sociale grupper,” forklarer Niels Bjørn.
I ind- og udland har han opsøgt og interviewet forskere bag opsigtsvækkende resultater inden for forskning i arkitektur og menneske. Det er bl.a. hjerneforskere, psykologer, sociologer og arkitekter, som med redskaber så forskellige som virtual reality, svedmålinger, målinger af hjernesvingninger og gammeldags spørgeskemaer har undersøgt, hvordan mennesker påvirkes af deres fysiske omgivelser.
Parallelt har Niels Bjørn selv arbejdet som byudvikler med en lang række projekter over hele landet. Derfor har han haft mulighed for at afprøve og tale med kolleger om, hvilke forskningsresultater, der er stærke og vigtige at få udbredt og bygget ind i vores huse, byrum og byer – og ikke mindst hvad forskningen lærer os om design, som gør mennesker syge, stressede og ensomme, og som vi skal undgå.
Bogreception og performance
’Det menneskelige habitat’ er udgivet af Dansk Byplanlaboratorium, og forordet er skrevet af Dansk Byplanlaboratoriums direktør og tidligere stadsarkitekt Tina Saaby.
“Jeg bliver opslugt af fortællingen. Og håbefuld. Fordi alle med denne bog – politikere, udviklere, rådgivere, embedsfolk, hånd-
værkere og borgere – kan gøre det byggede miljø bedre allerede i morgen,” skriver hun i forordet.
Bogen henvender sig til alle, der er nysgerrige efter at forstå, hvordan det fysiske miljø påvirker vores sindsstemninger og vores følelser og derfor den måde, vi møder andre mennesker på. Selvom bogen er fuld af forskningsresultater, er den skrevet i et letforståelig og levende sprog.
Bogreceptionen afholdes den 29. november kl. 15-17 hos Dansk Byplanlaboratorium på Rådhusstræde 6, 1. sal København. I den kommende tid vil Niels Bjørn desuden holde en række oplæg om bogen – bl.a. den 1. december 2024 til en performance på Østerbro.
Bogen 'Det menneskelige habitat'
‘Det menneskelige habitat – hvordan arkitektur forhindrer stress, ensomhed & eksklusion og styrker tryghed, tilknytning & sundhed’ er skrevet af Niels Bjørn og udgivet af Dansk Byplanlaboratorium 2024.
Bogen er blevet til med støtte fra: Statens Kunstfond, Realdania, Bergiafonden, Beckett-fonden, Ernst B. Sund-fonden, Konsul
Georg og hustru Emma Jorcks fond og Dreyers Fond
Niels Bjørn
Niels Bjørn er urbanist og uddannet forsker på en ph.d.-afhandling om byens kompleksitet. Han har gennem 15 år arbejdet med en menneskelig tilgang indenfor arkitektur og byudvikling.
Før skiftet til arkitektur og urbanisme arbejdede Niels Bjørn som kulturjournalist, som tilrettelægger på tv og som dramaturg og udviklingsproducer i film- og tv-branchen. Han var med til at udvikle og opstarte Danmarks første podcast om arkitektur, BYLYD, som han stadig er vært, tilrettelægger og producer på. Niels Bjørn har udviklet, skrevet og instrueret dokumentarfilm, Grønlandsfilmen Grønland år 0, sammen med Anders Graver, og virtual reality-dokumentarfilmen Springet, sammen med Ane Skak.
Niels Bjørn har tidligere redigeret to bøger, ’Arkitektur der forandrer’, fra 2008 og ’Livet i Kinas kæmpebyer’
fra 2016, som også rummede Niels Bjørns fotos af kinesisk by- og boliv fra en række rejser og
bystudier. Sidstnævnte projekt var også en foto- og filmudstilling på Dansk Arkitektur Center.