Far-mor-og-børn-modellen dikterer stadig boligbyggeriet, selvom der i dag findes 37 registrerede familieformer. Mange danske arkitekter eksperimenterer dog med nye boformer til nye slags fællesskaber, og deres idéer vækker interesse i udlandet. Den danske Ambassade i Berlin og Nord Architects står bag en ny udstilling om nye danske boligformer, der udfordrer idéen om den traditionelle kernefamilie.
Far, mor og to børn. Til trods for at der aktuelt findes 37 registrerede familieformer, er det stadig oftest kernefamilien, der bygges til. Men i Danmark eksperimenterer arkitekter også med nye boligformer til nye typer af fællesskaber: til patchwork-familier, enlige forældre, seniorer. Eller til den moderne kernefamilie.
I udstillingen GEMEINSAM GLÜCKLICH – Anders wohnen in Dänemark vises syv banebrydende danske arkitekturprojekter, som alle lægger stor vægt på at skabe rammer for nye fællesskaber. Den danske ambassade i Berlin og Nord Architects har udviklet udstillingen, som er åben i de nordiske ambassaders fælleshus i Berlin frem til den 6. oktober 2024.
Udstillingen er støttet af Dreyers Fond og baseret på projektet Boliglaboratorium, som er initieret af Realdania og Statens Kunstfond.
Fælles boformer
Selvom ensomhed er udbredt, og mange familier gerne vil dele meget mere med andre, kræver tanken om nye, fælles boformer stadig lidt tilvænning for mange – måske endnu mere i en tysk kontekst. I Danmark er der en lang tradition for at eksperimentere med fællesskab og boformer – bl.a. med 70’ernes bofællesskaber og kollektiver. Og i disse år er der en fornyet interesse blandt danske arkitekter for boformer med fokus på fællesskab og bæredygtighed. Det kan være en etageejendom i træ til flere generationer, lejligheder til enlige forældre, eller en gammel gård, der ombygges til et bofællesskab.
De syv danske projekter, som er udstillet i Berlin, giver mange muligheder for at dele hverdagen med andre, men samtidig plads til privatliv – på færre samlede kvadratmeter per person. De tager dermed hensyn både til den begrænsede plads i byerne og planetens begrænsede ressourcer samt til den mangfoldighed af familier, der findes i dag.
Jystrup Savværk
Foto: Laura Stamer
Kamelia Hus
Foto: Laura Stamer
Jystrup Savværk
Foto: Laura Stamer
Invitation til eftertanke – og fællesspisning
Udstillingen GEMEINSAM GLÜCKLICH byder på information om projekterne, interviews med eksperter, arkitekturmodeller og forskellige stemmer og infografik, som indbyder til eftertanke om vores boligkultur. En fotoserie fra eksisterende bofællesskaber i Danmark giver et levende indtryk af en særlig boform.
Hen over efteråret afholdes der temaaftener om bl.a. de politiske rammer for boligbyggeriet i Danmark og Tyskland og om fænomenet bofællesskaber. Ambassaden inviterer desuden unge indenfor til fællesspisning med danske kunstnere som værter samt til fællessang med danske kor.
Foto: © Kgl. Dänische Botschaft / www.kasperjensen.com
Topbillede: © Kgl. Dänische Botschaft / www.kasperjensen.com
Fakta
Hvor: De Nordiske ambassader i Berlin | Rauchstraße 1, 10787 Berlin
Hvornår: 17. Juli til 6. Oktober 2024
Info og åbningstider: Gemeinsam glücklich. Anders wohnen in Dänemark | Nordische Botschaften
Med støtte fra det danske kulturministerium, Statens Kunstfond og Dreyers Fond samt DSV Global Transport & Logistics, Carl Hansen & Søn og Thors Design.
Mediepartnere: taz & Bauwelt
Boliglaboratorium
Udstillingen er udviklet af den danske ambassade i Berlin og Nord Architects og er baseret på projektet Boliglaboratorium, som er initieret af Realdania Fonden og Statens Kunstfond.
Boliglaboratorium har støttet syv konkrete boligprojekter med udviklingsmidler. De syv projekter repræsenterer hver især forskellige dagsordener, boligformer og bygherrer, der spænder fra private til almene til selvbyggere. Geografisk er projekterne spredt i Danmark fra by til land. Fælles for projekterne er, at de alle skal realiseres som boligeksperimenter 1:1. De realiseres inden for gældende lovgivning på markedsvilkår og skal dermed vise, at det er muligt at bygge anderledes indenfor de eksisterende økonomiske anlægsrammer.
De syv projekter
- ‘Generationernes Træhus’ af KAB Byggepartnerskabet & os
- ‘Symbiosehusene’ af Wihlborgs, Urban Power, Flux, NxT, Stokbro, Østergro
- ‘Selvbyg i Musicon’ af oskilde Kommune, Vandkunsten, Nordiq Group, & Foldschack, COWI, forskerne Anne Romme og Morten Birk (Det Kongelige Akademi) og Silje Sollien, erhvervs-ph.d.
- ‘Vertikale gårdrum’ af PensionDanmark, ONV Arkitekter, Gehl
- ‘Fremtidens boligfællesskab’ af AG-Gruppen, KAB, Dorte Mandrup, Bisgaard Landskab, Is It a Bird, GLAD Fonden, Institut for Fremtidsforskning, Søren Jensen, Rådgivende Ingeniørfirma
- ‘Stengården’ af Kollektivet Stengården (Hannibal Rasmussen, Mette Johnsen, Ane Vithner, Cecilie Morrison, Josh Morrison, Mathias Nilsson, Kathrine Westfall, Maya Degn, Simon Mikdal, Office Kim Lenschow, Fælleskassen, Byggevirke & Datter.
- ‘Bofællesskab til singleforældre’ af Boligselskabet Domea.dk, ADEPT, Rambøll