Overtid, deltid, flextid og fritid: Golden Days stempler ind i samtalen om arbejde med talks, karriererådgivning og fyraftensfester fra den 6. til den 22. september 2024. Festivalen undersøger, hvordan arbejdet har formet os som mennesker og samfund gennem historien. Oplev bl.a. byvandringer, talks og et levende monument over det moderne arbejdsliv.
Hamsterhjulet, frynsegoderne, kontorlandskaberne og MUS-samtalerne. Ni til fem eller 24/7. Nogle lever for at arbejde, mens andre arbejder for at leve. Men uanset om vi gør det på akkord eller på kontrakt, for mening eller for løn, tegner det, hvem vi er.
Men hvorfor er det i højere grad arbejdet end fritiden, der betinger vores selvforståelse? Og har det altid været sådan? Golden Days 2024 undersøger, hvordan beskæftigelsen har formet os som mennesker og samfund gennem historien.
Årets festivalprogram tæller over 200 arrangementer og byder blandt andet på talks, koncerter, byrumsværker, byvandringer, filmvisninger, fællessang, quizzer, omvisninger og performances.
Jæger-samlere og work-life-balance
Arbejdet har skiftet form gennem tiden, lige fra de første jæger-samlere, der levede fra hånden til munden, til samtidens åbne kontorlandskaber. Igennem de seneste årtier har vi set strejker, nye krav til og nye diskussioner om den måde, vi inddeler døgnets 24 timer på i portioner af arbejde, fritid og hvile – alt sammen i jagten på den ideelle work-life-balance.
Og mens kunstig intelligens, automatisering og ChatGPT truer med at gøre os arbejdsløse, ser vi flere eksempler på quiet quitting og regulære anti-work-bevægelser. Vi diskuterer hjemmearbejde, 30-timers arbejdsuger og borgerløn, mens coaching-guruer sælger tusindvis af bøger med titler som ‘4-hour-work-week’.
Årets festival ser på, hvem vi er, når vi slider, slæber og mødes over kaffeautomaten – og når vi flexer, holder fyraften og stempler ud efter lang og tro tjeneste.
Foto: Malthe Ivarsson
Mal et monument
Årets festival byder på et væld af events, også for landskabs- og arkitekturinteresserede, som kan komme på havevandring i den verdenskendte landskabsarkitekt G. N. Brandts villahave i Gentofte eller på guidet tur i Kødbyen som historisk arbejdsplads eller på rundvisning i BLOX. Eller tage på AfterDAC til en filosofisk samtale om verdens bedste kontor eller på CAFx til en samtale om den nye arkitektoniske arbejderisme.
Midt på Kongens Nytorv bliver publikum i løbet af festivalen sat i arbejde på en 15 meter lang væg. Kunstner Christians Falsnaes er selvbestaltet direktør for værket, og jobbet er simpelt: Væggen skal males hvid, og derefter skal den males sort for efterfølgende at blive malet hvid igen. Og så fremdeles. Et ur på værket tæller, hvor meget arbejdstid, de forbipasserende er villige til at give.
Det levende monument ARBEJDSTID spejler det moderne arbejdslivs største absurditeter og er med til at pege på nogle af de centrale spørgsmål, når det kommer til arbejde: spørgsmål om magt, meningsfuldhed, og om hvad vores tid er værd.
Se det fulde program hos Golden Days.
FAKTA
Golden Days er en årlig kulturhistorisk festival, der præsenteres i samarbejde med mere end 100 partnere over hele hovedstadsområdet med afstikkere til resten af landet. Årligt gæster 30-40.000 festivalen, når Golden Days formidler viden, historie og kultur – i 2024 under temaet ’På arbejde’. Tidligere temaer tæller blandt andet ’På Landet’, QUEENS – kvinder, køn og magt, Antikken, Forever Young og 1989 – 30-året for Murens fald.
Golden Days er i 2024 støttet af Københavns Kommune, A. P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond, Beckett-Fonden, Frederiksbergfonden, Frederiksberg Kommune, Ny Carlsbergfondet, William Demant Fonden, Dreyers Fond, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond og Indre By Lokaludvalg.
Bag Golden Days står ADBC, som er et af Danmarks førende huse inden for konceptudvikling og formidling af kultur, historie, kunst, natur og videnskab.