En ny byggeskik spirer i det gamle kapel ved Frederiksberg Hospital. Her udstiller fire teams deres bud på, hvordan plantebaserede materialer som hamp, halm, græs og pil kan bruges til f.eks. facader og vægge – og hvordan de kan pege frem mod en ny æstetik og byggeskik. Du kan også booke de særlige rammer til dit eget møde eller arrangement.
Kapellets sakrale lysindfald og rå arkitektur står i tydelig kontrast til de organiske materialer og de taktile installationer i den nye udstilling på Frederiksberg Hospital.
‘Implement Materials’, som åbner i det nedlagte kapel den 10. april, består af fire konkrete og sanselige installationer skabt af tværfaglige hold, som viser, hvordan groede materialer kan integreres i fremtidens arkitektur. Konkret har de fire teams undersøgt, hvordan biogene materialer som hampeskærver, halmelementer, græsfibre, piletræ og andre naturligt hurtigt-voksende materialer kan bruges til facader, vinduesåbninger, tagfødder og vægbeklædning.
Udstillingen er en del af Agenda Earth-initiativet udviklet af Arkitektforeningen i samarbejde med Dreyers Fond.
1:1 eksempler og midlertidigt ‘materialebibliotek’
Hvordan kan en ny byggeskik formes i en dansk regional kontekst? Det har de fire dedikerede hold, bestående af arkitekter, håndværkere, forskere, bygherrer og byggevareproducenter arbejdet intenst med hen over efteråret og vinteren. Nu er de klar til at vise resultaterne i form af 1:1 eksempler på konkrete bygningsdele, som ikke blot er et nyt bud på byggeskik, men også på en ny æstetik, hvor arkitekturen ikke behøver være glat og fejlfri – men gerne må bære ærlige spor af hænders arbejde, organiske materialer og tidens gang. Her er der plads til ru overflader, naturlige variationer og synlige samlinger. Teknik og installationer bliver en del af udtrykket, ikke skjult væk.
Udstillingen rummer også et bibliotek med fysiske materialeprøver, forskningsrapporter og referencer til eksisterende projekter. Her kan arkitekter og andre fagpersoner hente inspiration og konkret viden, der kan danne grundlag for fremtidige projekter.
De udstillingstekniske elementer, lige fra podier til ophæng, er lavet af materialer lånt fra det nedlagte hospital og leveres tilbage efter udstillingsperioden – for at demonstrere en bevidst og bæredygtig tilgang til udstillingsdesign.
Samtidig sætter udstillingen fokus på de tekniske og lovgivningsmæssige barrierer, der står i vejen for en bredere anvendelse af biogene materialer i byggeriet. Det gælder både holdbarhed, certificering og økonomi, men også æstetik og vaner i branchen.
Udstillingsåbning eller din egen faglige event
Ved åbningen den 10. april kan du møde holdene bag, se installationerne og høre om deres løsninger og udfordringer. Der er stadig ubesvarede spørgsmål, som kræver opmærksomhed fra hele byggeriets værdikæde, og netop derfor er samtalen om materialernes potentiale vigtig. Tilmelding til udstillingsåbning hos Arkitektforeningen.
Frem til den 6. juni kan du opleve udstillingen ved at booke en rundvisning.
Du har også mulighed for at bruge kapellet til møder, workshops eller faglige events i de særprægede og inspirerende omgivelser. Lokalet rummer op til 16 personer omkring bord eller 35 i stoleopstilling og er udstyret med skærm. Booking sker via Arkitektforeningen. Læs mere om de praktiske detaljer vedrørende booking af kapellet.
De fire hold:
// Team Hamp: BRIQ, Havnens Hænder, NEXT Nørrebro
// Team Halm: Tegnestuen LOKAL, JDH BYG
// Team Græs: pihlmann architects, Københavns Universitet
// Team Pil: Schmidt Hammer Lassen, Staticus, PILEBYG, MOOW
Topfoto: BRIQ
Implement Materials
Implement Materials er en del af Agenda Earth-initiativet, som sætter fokus på fremtidens bæredygtige byggeskik og de lovgivningsmæssige rammer, der skal muliggøre den. Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet.
Udstillingen vises i det gamle kapel på Frederiksberg Hospital, Nordre Fasanvej 57/ Tesdorpfsvej, indgang 19.
Udstillingsåbning er torsdag den 10. april kl. 16.00 – 18.30. Tilmelding på [email protected]. Herefter er den åben efter aftale fra 11. april til 6. juni 2024. Der vil herudover være åbent-hus med fri adgang til udstillingen den 25. april, 9. maj,16. maj, 30. maj og 6. juni mellem klokken 12:00 og 14:00.
Udstillingen er lavet i samarbejde med arkitekt MAA Anne Dorthe Vester (kuratering) og arkitekt MAA Peter Ravnborg, Studio HARA (udstillingsdesign).