Det øgede fokus på bekæmpelse af hvidvask stiller større krav til advokater. ’Frontlinjen mod hvidvask’ er en ny podcastserie, der skal guide advokater til at navigere i de komplekse hvidvaskregler og tackle de svære situationer, der kan opstå, når tavshedspligt møder pligten til at underrette.
Hvad gør du, når mistanken om hvidvask opstår hos en klient? Hvornår har du pligt til at bryde tavshedspligten og underrette, og hvordan undgår du at blive en brik i kriminelles kreative hvidvaskmaskineri?
Disse spørgsmål – og mange flere – får du svar på i Advokatsamfundets nye podcastserie ’Frontlinjen mod hvidvask’. Serien går i løbet af fem afsnit i dybden med advokatens rolle i kampen mod hvidvask og guider til, hvordan lovens forpligtelser skal håndteres i praksis.
Podcastserien er produceret af Kontekst & Lyd og støttet af Dreyers Fond.
Advokater mod hvidvask og terrorfinansiering
”Det øgede fokus på hvidvask kræver et skarpt øje og ansvarlighed i alle led af samfundet – også i advokatbranchen,” siger Pernille Ekman, tilsynsdirektør i Advokatsamfundet.
”Vi oplever, at advokater kan være usikre på, hvornår de er omfattet af hvidvaskloven, og hvilke pligter de har i en praktisk hverdag. Derfor er det vigtigt, at vi tydeliggør, hvilken rolle både advokatfirmaer og den enkelte advokat har i forebyggelse og bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.”
Advokater, der arbejder med sager omfattet af hvidvaskloven, fungerer som gatekeepers i kampen mod hvidvask, forklarer Pernille Ekman. Af den grund betyder deres efterlevelse af pligterne, at den økonomiske kriminalitet får sværere vilkår – det vanskeliggør de kriminelles muligheder for at sikre udbyttet.
’Frontlinjen mod hvidvask’ dykker derfor også ned i praktiske aspekter såsom risikohåndtering, hvornår advokater omfattes af loven, advokatfirmaers og den enkelte advokats pligter, samt screening og undervisning af medarbejdere.
Alexandra Bozic og Nanna Schaufuss, chefkonsulenter i Advokatsamfundet
Kend sagstyperne
Hvert afsnit i den nye podcastserie ledes af journalist Magnus Krabbe fra Kontekst & Lyd i selskab med Alexandra Bozic og Nanna Schaufuss, chefkonsulenter i Advokatsamfundet med særlig fokus på hvidvaskområdet. I afsnittene, som varer ca. 20-30 minutter, deler de bl.a. tænkte eksempler og cases, der belyser nogle af de risici, advokater kan støde på.
”Modsat andre brancher, som f.eks. banker, så er advokater ikke altid omfattet af hvidvaskloven. For advokater er det lidt mere komplekst, idet det er de konkrete sagstyper, der afgør, om advokater er inden for eller uden for hvidvaskloven,” siger Pernille Ekman og uddyber:
”Hvis der er tale om en sagstype inden for hvidvaskloven, f.eks. en advokats bistand i forbindelse med en ejendomshandel, så udløses alle forpligtelserne i henhold til hvidvaskloven. Det betyder, at advokater løbende skal være meget opmærksomme på at kunne vurdere fra sag til sag, hvornår de er er omfattet af hvidvaskloven, og dermed alle hvidvaskforpligtelserne, eller ej”, tilføjer hun.
Advokatrådet udgav i september 2022 en revideret hvidvaskvejledning med en række konkrete eksempler på, hvornår et givent opdrag er henholdsvis inden for og uden for hvidvaskloven.
Podcastserien ’Frontlinjen mod hvidvask’, kan findes på de platforme, hvor du ellers lytter til podcast. De er desuden tilgængelige på Advokatsamfundets hjemmeside.
Advokatsamfundets råd om hvidvask
Advokatsamfundet udgiver i 2024 en podcastserie på fem episoder med formidling om forebyggelse af hvidvask samt de relaterede krav til advokater. Podcastserien med navnet “Frontlinjen mod hvidvask” skal formidle om det relevante retsgrundlag, baggrund og forpligtelser for både advokatfirmaer og den enkelte advokat. Formålet er at gøre advokater bedre i stand til at efterleve deres forpligtelser. Podcastserien er produceret af virksomheden Kontekst & Lyd og er støttet af Dreyers Fond.
Podcastserien kan findes på de platforme, hvor du ellers lytter til podcast eller på Advokatsamfundets hjemmeside.
Læs mere på Advokatsamfundets hjemmeside om, hvordan du som advokat efterlever dine forpligtelser efter hvidvaskloven.
Advokatrådet udgav i september 2022 en revideret hvidvaskvejledning med en række konkrete eksempler på, hvornår et givent opdrag er henholdsvis inden for og uden for hvidvaskloven.