Kunstner Michael Johst har på eget initiativ foreviget to tidligere juramodtagere af Dreyers Pris – inspireret af deres kamp for retfærdighed. Ved en uformel overrækkelse hos Dreyers Fond modtog Advokat Jonas Christoffersen de to seneste skulpturer fra kunstneren, og det gav anledning til en længere samtale om retfærdighed og ytringsfrihed og kampen mod nonsens.
Når Dreyers Pris overrækkes til de to organisationer Justitia og Building Diversity den 31. oktober, er det en del af en tradition, der går tilbage til 1982. Prisen er en anerkendelse for modtagernes virke inden for henholdsvis advokat- og arkitektbranchen. I 2022 blev advokatprisen givet til Jonas Christoffersen, og det inspirerede den danske kunstner Michael Johst til selv at hædre advokaten med et kunstværk.
”Da jeg i 2022 så tildelingen af Dreyers Pris til Jonas Christoffersen, tænkte jeg, at det var dog et utroligt klart og tydeligt menneske. Han har en mission. En god og værdig mission, som udspringer af hans sans for retfærdighed,” fortæller Michael Johst, da han har overrakt sine to skulpturer til Jonas Christoffersen.
”Jeg blev både overrasket og overvældet, da Michael Johst henvendte sig og fortalte mig, at jeg skulle være forlægget for et kunstværk. Det er jeg stolt over og derudover meget glad og taknemmelig for, at jeg tilmed har fået skulpturerne foræret,” siger Jonas Christoffersen.
Roen ved Vesterhavet
’8.750 km er en 17. plads, men har vi ytringsfrihed…,’ står der på den ene skulptur: en brosten prydet med Dannebrog og tre bronzehoveder på toppen, der illustrerer Jonas Christoffersen i henholdsvis byretten (et lille hoved), landsretten (et mellemstort hoved) og højesteret (et stort hoved).
”Danmark er et knappenålshoved i forhold til resten af verden; alligevel har vi en flot 17. plads når det kommer til kystlinjens længde – vi er bitte små, men en søfartsnation der har kontakt med hele verden. Men har vi ytringsfrihed? Jeg oplever, at mange danskere er bange for at sige tingene højt,” siger Michael Johst og tilføjer:
”Jeg ser den røst, Jonas har, som en bekæmpelse af nonsens. Og jeg er sikker på, at hans stemme bliver hørt.”
Den anden skulptur afbilleder Jonas Christoffersen ved Vesterhavet med et paragraftegn, en fisk og et krat af lyng. Jonas Christoffersen forklarer:
”I dag kobler jeg af med sport, men for 17 år siden mediterede jeg meget. Det gav mig noget ro og nogle gode og vigtige redskaber. Jeg har fortalt Michael om engang, jeg sad ved Vesterhavet og mediterede, og hvordan jeg der ved havet oplevede en stor ro. Og så fik Michael et heureka…” siger han, og Michael Johst tager over:
”Jeg er selv vokset op ved Vesterhavet og kender udsigten, roen, duften og bølgerne. Så jeg vidste med det samme, at det var sådan, jeg skulle forevige Jonas. Han kan støde på mange rev og mange udfordringer og kampe. Jonas er en ildsjæl. Og ildsjæle, dem skal vi passe på.”
Store personligheder og jernvilje
Det er ikke første gang, at kunstner Michael Johst af egen drift skaber og forærer en skulptur til en modtager af Dreyers Pris. Allan Ohms, som modtog Dreyers Pris i 2017, blev den første, som Michael Johst valgte at portrættere og dermed give sin anerkendelse til.
”Jeg mødte Allan for efterhånden nogle år siden, og han fortalte mig, at Dreyers Pris er den anerkendelse han har fået, som han er mest stolt af. Det var dybfølt, og det gjorde et stort indtryk på mig og ledte til, at jeg fik lyst til at forevige ham,” forklarer Michael Johst.
Kunstneren valgte at forevige to advokater i bronze, som er et uforgængeligt materiale, der er ”levende.”
”Jonas og Allan er to mennesker som giver sig til kende – det er superstærkt og nødvendigt. Jeg og mange andre, inspireres af deres kamp for retfærdighed og de stærke personligheder og jernviljer de har. Forhåbentlig giver tilkendegivelserne energi til deres fortsatte fremdrift,” forklarer Michael Johst om sin gestus.
Dreyers Pris
Dreyers Pris er fondens tiltag for at hædre to indsatser, personer eller organisationer inden for hhv. jura og arkitektur, som gør noget særligt for deres respektive brancher og for samfundet. Traditionen går helt tilbage til 1982, men sidste år relancerede fonden prisen og satte prisbeløbet op til en million kroner per vinder. Den næste uddeling sker den 31. oktober 2024.