Tvivl på egne evner, mangel på rollemodeller og ubevidste bias holder stadig mange kvinder tilbage fra en karriere i voldgift. Men forandring er mulig – når kvinder støtter hinanden, gør sig synlige og tør tage chancer. I Voldgiftsinstituttets podcastserie deler seks kvindelige jurister deres bedste råd og erfaringer med at tage deres plads i en traditionelt mandsdomineret disciplin.
“Perfekthedskulturen – the good girl syndrome – står ofte i vejen, når kvinder skal gøre sig gældende på mandsdominerede områder som for eksempel de store kommercielle tvister,” siger Geske Hvid.
Geske Hvid er advokat hos Setterwalls i Malmø og ph.d.-studerende ved Lunds Universitet og én af de medvirkende i podcastserien Kvinder i Voldgift. Serien er udviklet af Voldgiftsinstituttet for at skabe synlighed om kvinders karriereveje i voldgift og inspirere flere til at vælge branchen.
De personlige fortællinger i podcastserien viser, at kvinder i voldgift møder mange af de samme udfordringer. Kvinder holder sig ofte tilbage, enten fordi de tvivler på deres egne kompetencer eller fordi de mangler rollemodeller i branchen. Den pointe går igen i de seks episoder. Men de medvirkende understreger også, at løsningerne findes – hvis man tør række ud og tage sin plads.
Serien er produceret af Rakkerpak Productions med Hanne Hauerslev som vært og er støttet af Dreyers Fond.

Episode 1: Kvinder kan hjælpe andre kvinder frem
“Det er først og fremmest vigtigt, at kvinder stiller op og gør opmærksom på, at de er her, og at de vil,” siger højesteretsdommer Julie Arnth Jørgensen.
Hun blev tidligt interesseret i voldgift, blandt andet gennem sit arbejde med Vis Moot-holdet på Københavns Universitet. Hendes netværk af mentorer og kollegaer var afgørende for hendes karriere, og hun opfordrer kvinder til at tage initiativ og engagere sig i faglige fællesskaber.

Episode 2: Grib de chancer, du får
For advokat Regitze Aalykke Hansen blev en tidlig udpegning som voldgiftsdommer en afgørende milepæl – selvom den kom midt i en barselsperiode. Timingen var ikke den bedste, men man skal gribe de chancer, der kommer, mener hun.
Regitze Aalykke Hansen erkender, at det var en svær beslutning, men understreger, at det i sidste ende handlede om at finde sin egen balance og være bevidst om sine prioriteringer. Hun mener, at mange kvinder overtænker deres valg og opfordrer til at turde tage springet. Der vil aldrig være et perfekt tidspunkt, så nogle gange må man bare sige ja og finde løsningen undervejs.

Episode 3: It’s a duty to support other women
Kvinder skal støtte hinanden i branchen, og små handlinger kan gøre en stor forskel. Det kan f.eks. være at anerkende det og sige det højt, når du hører en kvindelig kollega præsentere en stærk argumentation, siger voldgiftsdommer Nina Lauber Thommesen.
“As a woman you have a general duty to support female colleagues. Speak up, when you see a woman is doing a good job.”

Episode 4: Vi skal turde udfordre os selv
“Det er vigtigt, at vi som kvinder slipper idéen om at ville være perfekte og fejlfri hele tiden (…) Selvfølgelig skal det, som leveres til klienten være i top. Men hvis vi skal levere på topniveau, skal vi jo også turde at udfordre os selv, være nysgerrige og udvikle os.”
Det mener svensk-danske Geske Hvid, der deler sin tid mellem advokatfirmaet Setterwalls i Malmø og Lunds Universitet, hvor hun skriver på sin doktorafhandling. Geske Hvid har en bachelor i psykologi og fortæller også om, hvad der ud fra en psykologisk betragtning skal til, for at der kommer flere kvinder i voldgift.

Episode 5: Springet ud i rollen som voldgiftsdommer
“Få et godt og stort bagkatalog, så du har erfaringer at trække på. Det er helt uvurderligt i forhold til, hvordan du går til opgaven som voldgiftsdommer. Herefter skal du finde en platform, som du kan bruge til at række ud efter din første udpegning.”
For Lotte Noer, partner hos Punct Advokater, blev en konstitution i Landsretten springbrættet til rollen som voldgiftsdommer. Hun fortæller om, hvordan hun kom i gang med at arbejde med voldgift, hvad det betyder for hende og hvordan hun har arbejdet med frygten for ikke slå til.

Episode 6: From Singapore to Denmark
Det kræver både mod og humor at starte forfra i et nyt land, ifølge Mrinalini Singh, Director hos Plesner. Hun har opbygget sin karriere fra bunden flere gange, fra Singapore til Frankfurt og videre til København. Hendes rejse viser, at det er muligt at genopbygge sin karriere og sit netværk.
“Det vigtigste er, at du ser din profession som et community, som du kan række ud i – også uden tanke på at få et job,” siger hun.
Lyt til ‘Women in Arbitration’ på Spreaker eller Spotify, eller hvor du plejer at hende dine podcasts.
Voldgiftsinstituttets indsats for kvinder i voldgift
Siden Voldgiftsinstituttet sammen med mange andre organisationer, advokatfirmaer, og enkeltpersoner underskrev The Equal Representation in Arbitration Pledge, har det været en topprioritet for instituttet at fremme kønsdiversitet i voldgift. For at understrege vigtigheden af at få flere kvinder ind på scenen i voldgift, har Instituttet blandt andet udgivet en række podcasts med danske og internationale kvindelige profiler inden for voldgift. De deler generøst ud af deres bedste karriereråd til de kvinder, som gerne vil skabe deres egen platform inden for voldgift.
Lyt til ‘Women in Arbitration’ på Spreaker eller Spotify.