To af de elleve hold i årets Nordisk Processpil var støttet af Dreyers Fond. Club Lannung blev vinderne af Nordisk Processpil 2024, mens Club Munch Andersen endte i top fire. Årets sag handlede om statens positive forpligtelser over for en gruppe samere i forbindelse med en privat fabriks byggeri på et område, hvor samerne drev rensdyrdrift.
En lille gruppe samere i Nordsverige var omdrejningspunktet for årets fiktive sag i Nordisk Processpil om menneskerettigheder 2024. Som oprindelige folk måtte de forsvare deres rettigheder til et landområde, hvor der pludselig var blevet opført en solcellepark af et privat selskab.
I Nordisk Processpil om menneskerettigheder arbejder jurastuderende med interesse for menneskerettigheder tæt sammen og får mulighed for at fordybe sig i aktuelle spørgsmål i relation til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. 11 hold fra de nordiske universiteter deltog i år i konkurrencen, der fandt sted i Stockholm. Den mundtlige del af konkurrencen blev afholdt i Svea Hövrätt i Stockholm, hvor holdene skulle procederede foran højesteretsdommere fra Norden og dommere fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Club Lannung deltog med seks studerende fra Københavns Universitet, og blev vindere af konkurrencen. Derudover modtog de en pris for bedste statsskrift. Club Munch Andersen stillede op med seks studerende fra Aarhus Universitet, og holdet gik hele vejen til semifinalen og endte som en del af top fire.
Club Lannung i den svenske Højesteret efter finalekampen, mens de venter på rettens afgørelse.
Club Munch Andersen foran indgangen til Svea Hövrätt inden den indledende runde.
”Hele oplevelsen, både den skriftlige og mundtlige del, har været noget jeg ikke ville have været foruden i min studietid. Selvom det til tider har været hårdt, har vi samlet på hele holdet formået at få det bedste ud af situationen, og samtidig prioriteret at hygge os med hinanden. Jeg vil anbefale alle som ønsker både en anderledes, udfordrende og social oplevelse på studiet, at søge til næste års Nordiske Procedurekonkurrence,” siger Charlotte Valsøe Rykov, deltager fra Aarhus Universitet, Club Munch Andersen.
Sameres rettigheder til kulturudøvelse og ejendom
Årets fiktive case omhandlede samerne, som er et nomadefolk, der flytter rundt efter årstiderne, og som hver vinter vender tilbage til deres faste græsmark for at drive deres rensdyr. Rensdyrdrift er ikke kun en levevej for samerne, men også en central del af deres kultur, og opførslen af solcelleparken på netop den græsmark gjorde det umuligt for samerne at drive rensdyrene på området. Solcelleparken blev i overensstemmelse med svensk ret bygget uden tilladelse fra de svenske myndigheder og uden forudgående høring af samerne.
Det afgørende spørgsmål i sagen var derfor, om samerne kunne siges at have en beskyttet ejendomsret til området efter EMRK Tillægsprokotol artikel 1 samt en ret til kulturudøvelse efter EMRK artikel 8, som blev krænket ved, at den svenske stat ikke havde sikret tilstrækkelige processuelle garantier, der kunne beskytte samerne mod indgreb fra private som dette.
Det var en kompliceret case, men med meget højaktuelle problemstillinger. Casen var særdeles højaktuel i lyset af den Europæiske Menneskerettighedsdomstols seneste banebrydende afgørelse om klimabeskyttelse. Hvert hold i konkurrencen blev som altid opdelt på to interne hold, henholdsvis Klager og Stat.
”Alle hold havde fundet deres egne løsninger på casen, hvilket gjorde det både sjovt, men også udfordrende at skulle procedere mod. Det var en svær afvejning mellem klima, som tilgodeser alle borgere i staten, overfor minoriteters rettigheder, som historisk har haft en anderledes livsførelse,” siger Charlotte Valsøe Rykov, deltager fra Aarhus Universitet, Club Munch Andersen og tilføjer:
”Jeg var på dette års Klager-hold, og jeg repræsenterede således samerne i casen. Internt på holdet fungerede jeg som replik, og jeg skulle derfor udvælge argumenter, imens vores modpart – staten – fremførte deres hovedindlæg. Det var en virkelig fed oplevelse at skulle procedere overfor nogen af Nordens bedste jurister – en oplevelse, der er svær at imitere på studiet.”
Endelig finale og næste års hold
Turen til Stockholm kulminerede i en gallamiddag på Stadshuset, Rådhuset i Stockholm, hvor deltagerne fik mulighed for at lære såvel dommerne som de øvrige deltagere yderligere at kende samt fejre afslutningen på et spændende semester.
Og for Club Lannung slutter rejsen ikke her. De er nemlig nu videre til den endelige finale, der arrangeres af Civil Rights Defenders og afholdes til efteråret ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Her skal holdet møde vinderen af et tilsvarende processpil, som afholdes mellem landene i det vestlige Balkan.
Nordisk Processpil finder næste gang sted i Oslo i juni 2025, og rekrutteringen af næste års hold går i gang i efteråret 2024.
Fakta om Nordisk Processpil
Nordisk Processpil om Menneskerettigheder er en procedurekonkurrence for jurastuderende om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Konkurrencen består af en skriftlig fase efterfulgt af en mundtlig finale i én af de nordiske hovedstæder – i 2024 i Stockholm.
Panelet består af dommere fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og fra de nordiske højesteretter. Konkurrence afholdes på skift i Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland, og der deltager årligt omkring 10-11 hold fra de nordiske universiteter.