Liz Diller, Shigeru Ban, Kate Orff og Søren Pihlmann fortæller i fire tankevækkende kortfilm om arkitektfagets muligheder og ansvar i en verden præget af klimaforandringer, ulighed og ressourceknaphed.
Fire nye film, som kan ses online, taler på hver sin måde om arkitekturens rolle i en verden, hvor intet byggeri længere kan være værdineutralt.
Filmene er produceret af Louisiana Channel med støtte fra Dreyers Fond.
Søren Pihlmann – materialers poetiske kvaliteter
I filmen ‘Make Materials Matter’ beskriver Søren Pihlmann, hvordan arkitekter kan genbruge materialer og registrere deres iboende egenskaber og potentiale – ikke som kompromis, men som kvalitet.
“Vi skal blive bedre til at se på de ressourcer, vi allerede har bearbejdet. Ikke kun for at spare energi, men fordi de rummer poetiske kvaliteter, spor af historie og deres egen fortælling. De kan være en bro mellem fortid og nutid – og måske fremtid,” siger han.
Filmen følger hans arbejde med den danske pavillon på Venedig Biennalen og viser, hvordan byggeri kan blive både cirkulært og sanseligt – en ny arkitektur, der tager udgangspunkt i det, vi allerede har.


Kate Orff – omhu for og kærlighed til landskabet
Den amerikanske landskabsarkitekt Kate Orff opfordrer alle, ikke kun fagpersoner, til at se sig selv som landskabsarkitekter.
“…for at kunne elske, dyrke, holde øje med og tage vare på vores nære omgivelser,” forklarer hun i filmen ‘This Magical Thing About Landscapes’.
Orff forener visionært design med videnskab og aktivisme og viser, hvordan arkitektur kan genoprette forholdet mellem mennesker og natur. Hendes arbejde bygger på troen på, at landskabet både er socialt, teknisk og politisk.


Liz Diller - Kritik er ikke nok
“Du kan ikke nøjes med at kritisere,” siger den amerikanske arkitekt Liz Diller i filmen ‘Advice to the Young’. “Du skal have en plads ved bordet, hvor beslutningerne træffes.”
Liz Diller begyndte selv som kritisk outsider, men lærte, at reel forandring kræver engagement i institutioner og systemer. Hun har stået bag markante projekter som High Line og MoMA-udvidelsen i New York og har bevæget sig fra kritik til handling.
Filmen er en opfordring til yngre arkitekter om at tage ansvar – ikke blot som formgivere af rum, men som deltagere i samfundets udvikling.

Shigeru Ban – kritik af privilegier
“Jeg er skuffet,” siger den japanske arkitekt Shigeru Ban i filmen ‘I Am Disappointed in Architects’. Han mener, at alt for mange arkitekter bruger deres kræfter på at skabe bygninger for de privilegerede.
I 1990’erne vendte han selv blikket mod katastrofeområder og udviklede en enkel og bæredygtig konstruktion i genbrugte paprør, som siden er blevet brugt til nødhuse i alt fra Rwanda til Ukraine.
Shigeru Ban er drevet af et grundlæggende ønske om at gøre en forskel. Hans arbejde med flygtningeboliger og jordskælvssikre strukturer er ikke bare ingeniørkunst. Det er et etisk og politisk statement – og et konkret bud på, hvordan arkitektur kan redde liv.


Se filmene på Louisiana Channel.