Amerikansk common law, finske voldgiftsregler, saunatur, Broadway og brewery crawl. De danske Vis Moot-hold har rejst verden rundt for at finpudse deres procedurer og argumenter – og har undervejs fået både store kulturoplevelser og internationalt netværk. Nu er de tre danske hold klar til finalen i Wien.
Intense skriveuger i sommerhus, juridiske argumenter og præsentationer for internationale voldgiftsdommere i Boston, Helsinki og Bruxelles. Men også saunatur, kanalrundfart, Broadway-musical og afslapning ved poolen i Hong Kong.
For de 23 studerende fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har de seneste seks måneder stået i Vis Moot-konkurrencens tegn. Med Dreyers Fonds støtte har holdene deltaget i en række internationale pre-moots, hvor de har testet deres argumenter og udbygget deres juridiske forståelse. Nu venter den afsluttende runde i Wien.
Aarhus – god start på pre-moot-sæsonen
Aarhus-holdet åbnede pre-moot-sæsonen på hjemmebane med AUMA Pre-Moot og sikrede sig en førsteplads. Herefter rejste holdet til USA og deltog i både Harvard Pre-Moot i Boston og Fordham Pre-Moot i New York. Holdet fik indsigt i den amerikanske common law-tradition, hvor retsgrundlaget primært udvikles gennem retspraksis – i kontrast til eksempelvis dansk ret, hvor retsgrundlaget primært fastlægges ved lov.
Rejsen gav ikke blot faglige input, men også kulturelle oplevelser – fra Broadway-musical og brewery crawl i Brooklyn til besøg hos advokatfirmaet Freshfields på 53. etage i World Trade Center.
Efter hjemkomsten deltog holdet i pre-moots i London, Prag, Stockholm og København – hvor de opnåede en tredjeplads. Undervejs har Aarhus-holdet mødt studerende og fagfolk fra hele verden og arbejdet med nye vinkler og juridiske udfordringer i årets case.
At deltage i de forskellige pre-moots har givet holdet mulighed for at forbedre argumenterne, anskue nye vinkler af årets case og arbejde med de forskellige juridiske knudepunkter som har vist sig at være centrale i sagen.
“De forskellige pre moots – og særligt mødet med studerende, professorer og advokater fra andre retstraditioner og jurisdiktioner – har været både lærerigt og spændende. Det har særligt været interessant at opleve, hvor forskellige tilgange og perspektiver holdene har til den samme case. Pre-moot-sæsonen har desuden givet holdet nye bekendtskaber på tværs af landegrænser – og holdet glæder sig til at se både velkendte og nye ansigter i Wien,” lyder det fra Aarhus-holdet.

Besøg hos advokatfirmaet Freshfields på 53. etage i World Trade Center

Pre-moot i Prag

Pre-moot i København
.
KU – fra Bornholm til Boston og videre til Helsinki
KU-holdets arbejde begyndte med en intensiv skriveuge i sommerhus på Bornholm, hvor første processkrift, Memorandum for Claimant, blev færdiggjort. Afleveringen skete – lettere hektisk – ombord på færgen hjem. Efter en kort julepause blev arbejdet genoptaget med Memorandum for Respondent, og også her drog holdet i sommerhus, denne gang i Hundested, for at afslutte skrivningen.
Herefter begyndte den mundtlige fase, og KU-holdet har siden da deltaget i en række pre-moots i både Danmark og udlandet. Første stop var Århus, hvor holdet deltog i AUMA Pre-Moot og for første gang skulle prøve kræfter med pleadings foran andre end deres vejledere fra Plesner. Nerverne var til at tage og føle på, men holdet placerede sig alligevel som nummer to.
Knap en uge senere gik turen til Boston, hvor Harvard University lagde hus til en pre-moot. Efter en lang flyvetur og intensiv øvning på flyet blev dagene i Boston både travle og mindeværdige.
“Efter første dags runder var der cocktailreception, og det var en fornøjelse at kunne netværke på kryds og tværs med mooties fra andre hold og dygtige arbitrators fra hele verden” fortæller KU-holdet.
I Helsinki deltog de i Nordens største pre-moot – særligt relevant i år, da det er de finske voldgiftsregler (FAI), der er genstand for årets Vis Moot. Her blev det til en tredjeplads. Holdet overværede finalen, hvor blandt andet den anerkendte CISG-professor Ulrich Schroeter var arbitrator. Dagen efter gik turen selvfølgelig i sauna inden hjemrejsen til Danmark.
I slutningen af marts deltog KU-holdet i Plesners traditionsrige pre-moot, hvor 10 hold fra hele verden – fra New Zealand til Wien – var samlet. Pre-mooten bød blandt andet på kanalrundfart og middag med arbitrators. KU sluttede som nummer to. Sidste stop før Wien var Bruxelles hos advokatfirmaet White & Case, hvor KU kæmpede sig hele vejen til kvartfinalen.

Pre-moot hos Plesner i København

Harvard Law School pre-moot

Pleaders fra Københavns Universitet til Plesner Pre-Moot
.
SDU – fem lande, seks pre-moots og et stop i Hong Kong
På en intensiv arbejdsweekend i sommerhus arbejdede SDU-holdet på det første af de to processkrifter til Vis Moot, nemlig ’memorandum for claimant’. I løbet af de hektiske dage blev der knoklet for at færdiggøre arbejdet, som skulle afleveres i midten af december. Selvom fokus var på at få skrevet og finpudset processkriftet, blev der også tid til at trække vejret, tage hyggelige gåture og lade op i naturens ro. Det var en perfekt balance mellem hårdt arbejde og socialt samvær, som styrkede både samarbejdet og holdånden.
SDU-holdet startede den mundtlige del af konkurrencen med en tur til Aarhus, hvor de deltog i AUMA pre-moot. Her blev holdets procedureevner prøvet af for første gang.
Derefter rejste holdet til Istanbul, Helsinki, Hamburg og München for at deltage i både pre-moots og law firm pleadings. Hver destination bød på feedback fra erfarne arbitrators og mulighed for at styrke holdets argumentation og præsentationsteknik.
Til den sidste pre-moot, afholdt af Plesner i København, var det sidste gang, de tre danske hold var samlet inden den store konkurrence i Wien. SDU-holdet fortæller:
”Med hold og arbitrators fra forskellige lande var der lagt op til en spændende og lærerig weekend. Pre-mooten var dog ikke kun hårdt arbejde, for der var også planlagt kanalrundfart og middag, hvor holdene kunne lære hinanden at kende under uformelle omstændigheder.”
Samme aften som Plesner pre-moot endte, fløj Syddansk Universitet direkte til Hong Kong for at deltage i Vis East Moot. Her fik holdet ikke kun tid til at finpudse de sidste argumenter, men også til at nyde det varme klima ved poolen.

Intensiv arbejdsweekend i sommerhus

AUMA pre-moot i Aarhus

Vis East Moot i Hong Kong
Vis Moot og pre-moots
Vis Moot er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’, der også er kendt som ‘CISG- og voldgiftsprocesspillet’. Vis Moot er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter de tre danske hold, der skal konkurrere mod studerende fra knap 400 andre universiteter verden over. Konkret konkurrerer de i et processpil, hvor de studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftssag. Læs mere på vismoot.org.
Finalen bliver hvert år afholdt i påsken i Wien med deltagende hold fra hele verden. Inden finalen rejser holdene rundt til forskellige pre-moots arrangeret rundt omkring i verden for at forberede sig til finalen.