Alle har ret til et forsvar, uanset hvilken forbrydelse der – måske – er begået. Ni forsvarsadvokater fortæller i en podcastserie fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater om deres tilgang, når de forsvarer mennesker i sager om alt fra butikstyveri til drab.
Hvordan kan man forsvare et skyldigt menneske? I podcasten ’Retten til forsvar’ kommer du helt ind i maskinrummet hos en række af landets mest erfarne forsvarsadvokater, der fortæller om de etiske tanker og overvejelser, de gør sig om deres arbejde. Sagerne vedrører alt fra værtshusslagsmål til drab og terror.
Retten til Forsvar er en podcastserie på ni afsnit, udviklet af Landsforeningen af Forsvarsadvokater – en sammenslutning af forsvarere, der arbejder for at sikre, at alle klienters rettigheder bliver overholdt i straffesager.
“Vores ærinde er at give et sjældent indblik i forsvarsadvokaters maskinrum, således at lytterne ikke blot får præsenteret overskrifter, leveret på trappen ind til byretten eller drabelige detaljer fra drabssager, men indblik i de problemer, overvejelser og svære valg, som straffesager indeholder, forklarer Kåre Pihlmann.
“Lige så vigtigt er det, at vi forklarer, at vores rolle ikke består i at forsvare kriminalitet eller få skyldige til at gå fri,” tilføjer han.
I stedet er opgaven at være med til at sikre, at borgere får en ordentlig behandling i retssystemet og kun dømmes, hvis både loven og beviserne kan følge med.
Podcastserien er produceret af jurist og journalist Hanne Hauerslev og Rakkerpak Productions og er støttet af Dreyers Fond.
Efterforskning, empati og utilsløret nervøsitet
De ni afsnit i podcastserien ‘Retten til forsvar’ giver et medrivende og let tilgængeligt indblik i en straffesagsproces fra start til slut. De medvirkende forsvarsadvokater fortæller om grundlovsforhør, varetægtsfængsling, efterforskning og deres tilgang til sagen og til det menneske, de forsvarer – og om hvordan de selv bliver mødt med kritik fra omverdenen og fra ’tastaturkrigere’.
Læs mere om hvert afsnit, og lyt på spreaker.com.
Episode 1: Alle har ret til et forsvar – Kim Bagge
Ifølge forsvarsadvokat Kim Bagge har alle har ret til et forsvar, uanset hvilken forbrydelse der – måske – er begået. Det er en Grundlovssikret rettighed. Han vil helst ikke vide på forhånd, om klienten er skyldig eller ej. Opgaven er alene at sikre, at fremstille klientens sag klart og korrekt i retten, så dommeren kan træffe den rigtige afgørelse.
Episode 2: Jeg hjælper den lille mand, når systemet kommer buldrende – Casper Andreasen
Enhver anholdt skal stilles for en dommer inden for 24 timer. Det er en retsgaranti, som er nedfældet i Grundloven. Casper Andreasen møder sine klienter for første gang i dommervagten, hvor han træder til som beneficeret forsvarer. Sagerne kan være alt fra butikstyveri til skyderi, men hans mål er altid at støtte sine klienter i den juridiske proces. I denne episode fortæller Andreasen om en af de sager, der har gjort et stort indtryk på ham.
Episode 3: Varetægtsfængsling begrænser retssikkerheden – Naja Wærness Larsen
For forsvarsadvokat Naja Wærness Larsens er muligheden for fri kommunikation med klienten afgørende for retssikkerheden. Vilkår i varetægtsfængsling kan være en stor hindring for at kunne give klienten det bedst mulige forsvar, mener hun.
Kim Bagge
Casper Andreasen
Naja Wærness Larsen
Episode 4: Jeg skal være kritisk over for politiets udlægning af sagen – Michael Juul Eriksen
Michael Juul Eriksen foretager en regulær efterforskning i mange af sine sager, og det gør det muligt at udfordre anklagemyndighedens beviser og belyse nye vinkler på sagen. Det skete blandt andet i en sag, hvor en sygeplejerske var sigtet for at have dræbt tre patienter. Eriksens efterforskning fik afgørende betydning for udfaldet af retssagen.
Episode 5: Alle kan komme til at gøre noget forkert – Birgitte Skjødt
Ifølge Birgitte Skjødt kan alle mennesker – uanset alder eller baggrund – begå fejl, der kan lede til strafferetlige konsekvenser. Det er en af grundene til, at hun arbejder for at sikre en retfærdig behandling i retssystemet ved at møde sine klienter med empati og forståelse.
Episode 6: Jeg er våbendrager for min klient – Rasmus Amandusson
Ifølge Rasmus Amandusson er nervøsitet hos klienten en naturlig del af retssagens afsluttende hovedforhandling. Det kan fungere som et virkemiddel i retten, og derfor råder han altid sine klienter til at anerkende og favne nervøsiteten. ”Fortæl, at du er hunderæd, og at det er en situation, som du aldrig har været i før. Det virker meget bedre end at stille sig op som en hård banan,” siger han.
Michael Juul Eriksen
Birgitte Skjødt
Rasmus Amandusson
Episode 7: Markant stigende presse på kriminalsager – Mette Grith Stage
Mette Grith Stages telefon ringer ofte med spørgsmål fra journalister, og hun deltager gerne i interviews, hvis det gavner klientens sag. Men den offentlige karakter af hendes arbejde kan også have personlige omkostninger – både i form af kritik fra ’tastaturkrigere’ og fra magtfulde personer, fordi hun potentielt forsvarer kriminelle.
Episode 8: Når man har skabt fortrolighed, forpligter det – Eddie Omar Khawaja
For Eddie Omar Rosenberg Khawaja handler forsvar ikke kun om juraen, men om det hele menneske. Mange af hans klienter risikerer udvisning ved dommen, hvilket betyder, at de må tage hele deres liv til revision og indstille sig på en fremtid uden for Danmark.
Episode 9: Vi skal gentænke to af de store problemer i strafferetten – Kåre Pihlmann
Danmark er kendt for at varetægtsfængsle for ofte og for længe, og én ud ti varetægtsfængslede bliver frifundet. Varetægtsfængslingen kan medføre tabt arbejdsfortjeneste og potentielle omkostninger for de tiltalte. Forsvarsadvokat Kåre Pihlmann påpeger behovet for at lempe beviskravene til erstatning for de frifundne, der har lidt økonomisk tab. Desuden opfordrer Pihlmann til en gentænkning af brugen af varetægtsfængsling i Danmark.
Mette Grith Stage
Eddie Omar Khawaja
Kåre Pihlmann