Nu da året går på hæld, ser vi tilbage på tophistorierne i 2024. I denne artikel har vi samlet de mest sete og læste historier inden for arkitektur: De nystartede tegnestuer dominerede billedet i år, og så har der været stor interesse for at bygge med alternative, bæredygtige byggematerialer såsom halm, hamp, græs og pil og forhåndenværende søm. Endelig var et udtjent kapel på Frederiksborg genstand for megen opmærksomhed og store ambitioner.
Imens 2024 lige så stille rinder ud, har vi samlet tophistorierne inden for arkitektur fra året, der er gået. Nedenfor kan du se de fire mest sete opslag (på LinkedIn og Instagram samlet) samt én af de mest læste historier på dreyersfond.dk.
Historierne peger også fremad mod 2025, hvor vi skal se endnu mere til de nyetablerede tegnestuer og til biogene materialer og transformation.
Nye tegnestuer kom godt i gang
13.marts 2024
12 nystartede tegnestuer har over de seneste måneder øvet sig i kunsten at balancere forretningsdrift med arkitektonisk integritet. I denne uge fejredes de 12 dygtige arkitektvirksomheder, som har gennemført Dreyers Legatforløb.
Udviklingsforløbet, der skal hjælpe nystartede tegnestuer godt i gang, drives af Arkitektforeningen og er støttet af Dreyers Fond.
”Det var en helt særlig oplevelse at høre de 12 nystartede arkitektvirksomheder præsentere deres forretningsplaner på det afsluttende møde. De var allerede fra forløbets start rigtigt gode til at sætte deres erfaringer i spil, og de kom med en masse at bygge videre på (…) Jeg vil opfordre alle til at holde øje med dem i fremtiden,” siger Sidsel Hodge, faglig konsulent i Arkitektforeningen.
De deltagende tegnestuer:
Tegnestuen Stedse ApS + Blomqvist Arkitektur + ENGEL ARCHITECTS + Spolia Studio + Arkitekt Magnus Dahl + BrønStudio + LybechLandskab + Living Landscapes + Parterre + TOAST + Efterland.
👉 Læs mere om de deltagende tegnestuer og mentorerne på Arkitektforeningens hjemmeside.
45 tegnestuer at vælge imellem
28. november 2024
Nystartede tegnestuer kommer med den nyeste viden – inden for f.eks. aldersinklusion, fællesskaber, genbrug og biobaserede materialer – og er ofte indstillede på at lægge tid og hjerteblod i et projekt.
Nu præsenteres 45 talentfulde tegnestuer i et nyt katalog, så kommuner og andre bygherrer let kan finde den rette samarbejdspartner til deres projekt.
Kataloget er lanceret af Arkitektforeningen og Dreyers Fond og giver overblik over alle de udvalgte vækstlagstegnestuer i Projekt START. Projektet matcher vækstlagstegnestuer med konkrete opgaver i kommunerne og støtter samtidig en række kommunale pilotprojekter.
👉 Læs mere, og hent kataloget, i artiklen ‘45 START-tegnestuer at vælge imellem’.
Foto: AIMING SPACES. Buens Torv, Urban 13. Projektets mål er at skabe tryghed og at øge andelen af kvinder, der bruger byrummet under Bispeengbuen som en naturlig del af deres hverdag, ikke kun i forbindelse med arrangementer.
Kapel som bæredygtigt ideal
10. december 2024
CALL: Det gamle kapel på Frederiksberg Hospitalsgrund, tegnet og opført i 1954, skal transformeres med genbrugte materialer. Resultatet skal stå som et arkitektonisk foregangseksempel på en bæredygtig transformation.
Arkitektforeningen og Dreyers Fond inviterer nu tre hold af arkitekter, billedkunstnere og f.eks. biologer eller sognepræster til at udvikle en kollektiv udstilling i form af 1:1 transformationsgreb på det gamle kapel.
Call’et er en del af Agenda Earth, og målet er bl.a. ”at udfordre den traditionelle og rigide opdeling af nyt og gammelt, værdifuldt og værdiløst, som er begrænsende for, hvordan vi kan arbejde med eksisterende bygninger,” forklarer Kathrin Susanna Gimmel, bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond.
👉 Læs artiklen ‘Kapel skal transformeres med genbrugte materialer’, og ansøg senest den 24. januar.
Halm, hamp, græs og pil
25. september 2024
Vægge af græs frem for hvidmalet glasvæv på gips. Det er måske en del af fremtiden for byggeriet i Danmark.
Fire teams er nu udvalgt til at undersøge et eller flere biobaserede materialers potentiale i en tænkt eller konkret byggeteknisk og æstetisk løsning. Med arbejdslegatet Implement Materials ønsker Arkitektforeningen og Dreyers Fond at sætte fokus på fremtidens biogene materialer.
”Fælles for de fire teams, vi har udvalgt er, at de arbejder med hurtigvoksende og hjemmehørende afgrøder – eller restprodukter derfra. Derudover har de allerede gjort sig erfaringer med deres valgte materiale og er klar til at tage det til næste niveau,” fortæller Kathrin Susanna Gimmel, arkitekt MAA og bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond.
De fire udvalgte projekter og teams er: HALM: Tegnestuen LOKAL og JDH-BYG. HAMP: Tegnestuen BRIQ og HavnensHænder i samarbejde med NEXT Nørrebro. GRÆS: pihlmann architects og Julian Christ, PhD, MSc, postdoc i biogene materialer ved Københavns Universitet. PIL: SHL – Schmidt Hammer Lassen, facadeentreprenørvirksomheden Staticus samt PILEBYG a/s og designvirksomheden MOOW.
👉 Læs mere om Implement Materials og de fire teams i artiklen ‘halm, hamp, græs og pil’.
De forhåndenværende søm
15. maj 2024
I årtier har vi favoriseret det funklende nye. Vi har revet ned uden at blinke, og vi har per automatik bygget nye, CO2-tunge bygninger med stenuld, mursten og beton. Dét er ikke længere en mulighed, hverken politisk eller miljømæssigt.
Et nyt katalog hylder de besværlige bygninger, de nedslidte byrum; det oversete og det kasserede. Kataloget viser 20 eksempler på, hvordan nyere tegnestuer bruger og fremhæver værdien i det eksisterende – lige fra en landsbykirke til en industrihal, en middelaldergyde, en hestestald og en linealfabrik.
Inspirationskataloget er en del af Projekt START og et samarbejde mellem Arkitektforeningen og Dreyers Fond. Målet er at inspirere arkitekter, kommuner og andre bygherrer til at arbejde med transformation med ambitioner om bæredygtighed, genbrug af materialer og respekt for stedets sjæl.
Læs hele artiklen ‘De forhåndenværende søm’, og download kataloget.