De yngre advokater løb med den største del af opmærksomheden i 2024, da de deltog i årets Vis Moot. Den kun 12. kvindelige højesteretsdommer nogensinde fik også opmærksomhed for sin opfordring til kvinder om at hjælpe hinanden frem. Forsvarsadvokater fortalte om at forsvare alt fra butikstyveri, værtshusslagsmål, drab og terror; retssikkerheden blev sat til diskussion, og i Spiralsagen stævnede 143 grønlandske kvinder den danske stat for menneskerettighedskrænkelser.
Imens 2024 lige så stille rinder ud, har vi samlet tophistorierne inden for jura fra året, der er gået. Nedenfor kan du se de fire mest sete opslag (på LinkedIn og Instagram samlet) samt én af de mest læste historier på dreyersfond.dk.
Vis Moot 2024
22. marts 2024
Et hackerangreb var anledning til den tvist, som årets Vis Moot-deltagere skulle forsvare fra begge sider.
Vis Moot er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støttede de tre danske hold, der i påsken procederede som advokater i finalen i Wien.
Før finalen deltog holdene i en række pre-moots, hvor de procederede mod andre hold foran dygtige voldgiftsdommere. Holdene fra henholdsvis Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet deltog i pre-moots i blandt andet New York, London, Paris og København.
👉 Læs mere om holdenes oplevelser i artiklen ‘Pre-Moots i ind- og udland’.
Podcast til kvinder om kvinder
10. september 2024
Kvinder kan hjælpe andre kvinder frem, siger højesteretsdommer Julie Arnth Jørgensen i første episode af den nye podcast ’Kvinder i voldgift’:
”Det er vigtigt, at kvinder stiller op og gør opmærksom på, at de er her, og at de vil. Netværk spiller en stor rolle, både fordi kvinder kan hjælpe andre kvinder frem – men også fordi det kan give unge kvinder rollemodeller at spejle sig i – nogen, der kan inspirere og sige: ’Hvis jeg kan, er der også plads til dig’.”
Julie Arnth Jørgensen er den kun 12. kvindelige højesteretsdommer nogensinde. I alt har der været ca. 530 dommere i Højesteret siden 1600-tallet.
Podcastserien ’Women in Arbitration’ er udgivet af Voldgiftsinstituttet – The Danish Institute of Arbitration med målet om at få flere kvinder ind på scenen i voldgift. I podcastafsnittene deler en række danske og internationale kvindelige profiler inden for voldgift generøst ud af deres bedste karriereråd til andre kvinder, som overvejer at gøre karriere inden for faget.
👉 Lyt til podcastserien ’Women in Arbitration’ på Spreaker.
Retten til forsvar
10. juni 2024
Alle har ret til et forsvar, uanset hvilken forbrydelse der – måske – er begået. Alligevel møder forsvarsadvokater ofte mangel på forståelse fra omverdenen og kritik fra bl.a. ’tastaturkrigere’.
Ni af Danmarks mest erfarne forsvarsadvokater fortæller i en podcastserie om deres overvejelser og tilgang, når de forsvarer mennesker i sager om alt fra butikstyveri, værtshusslagsmål, drab og terror.
Retten til Forsvar er en podcastserie på ni afsnit, udviklet af Landsforeningen af Forsvarsadvokater – en sammenslutning af forsvarere, der arbejder for at sikre, at alle klienters rettigheder bliver overholdt i straffesager.
“Vores ærinde er at give et sjældent indblik i forsvarsadvokaters maskinrum, således at lytterne ikke blot får præsenteret overskrifter, leveret på trappen ind til byretten eller drabelige detaljer fra drabssager, men indblik i de problemer, overvejelser og svære valg, som straffesager indeholder, forklarer Kåre Pihlmann, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.
👉 Læs mere om podcastserien, og lyt til de ni afsnit, i artiklen ‘Retten til forsvar’.
Retssikkerheden forringes
22. november 2024
Hver anden advokat mener, at retssikkerheden i Danmark er forringet. Det viser Advokatsamfundets retssikkerhedsrapport 2024. Særligt lange ventetider, hastelove, trusler mod advokater og brug af varetægtsfængsling giver anledning til bekymring.
Undersøgelsens forskellige resultater giver ifølge Advokatsamfundets generalsekretær, Andrew Hjuler Crichton, et vigtigt blik på, hvor det står værst til i retssamfundet – og det bør myndigheder og politikere tage nøje bestik af.
”Advokater har hver dag professionel føling med vores retssystem, og de ved om nogen, hvor udfordringerne er i forhold til rettigheder og lovgivning,” siger han.
Undersøgelsens resultater var til debat på Retssikkerhedskonferencen 2024, som blev afholdt i går. Modtageren af Advokatrådets Journalistpris blev afsløret ved samme lejlighed: Tredobbelt Cavlingvinder og journalist Michael Klint modtog prisen for dokumentaren ‘De mistænkte’, som er set af over 600.000 danskere.
👉 Læs mere om analysen og journalistprisen i artiklen ‘Hver anden advokat: Retssikkerheden forringes’.
Spiralsagen
4. marts 2024
Næsten halvdelen af alle fødedygtige piger og kvinder i Grønland fik i 1960’erne opsat spiraler uden deres informerede samtykke. De danske myndigheder ønskede at begrænse befolkningsvæksten.
Den såkaldte ’Spiralkampagne’ omfattede piger helt ned til 12 år, og indgrebet skete i flere tilfælde uden samtykke fra kvinderne, pigerne eller pigernes forældre.
Nu stævner 143 grønlandske kvinder den danske stat for menneskerettighedskrænkelser. Det samlede erstatningsbeløb lyder på knap 43 millioner kroner. Retssagen, som er af principiel karakter, føres af advokat Mads Pramming og støttes af Dreyers Fond.
👉 Læs artiklen ‘Grønlandske kvinder stævner den danske stat’.