Det gamle kapel på Frederiksberg Hospital får nyt liv allerede fra september i år. Tre tværfaglige hold er netop udvalgt til at omdanne kapelanlægget med genbrugsmaterialer og kunstneriske greb. Den kollektive udstilling er arrangeret af Arkitektforeningen og støttet af Dreyers Fond som en del af Agenda Earth.
Podning, smeltning, kalkning og oliering – tre hold vil eksperimentere med materiale- og transformationsgreb for at genoplive et gammelt kapel på Frederiksberg Hospital.
De tre tværfaglige hold er udvalgt af en jury gennem et åbent call under initiativet Agenda Earth, som er drevet af Arkitektforeningen og støttet af Dreyers Fond. Holdene er valgt ud fra deres kombination af arkitektonisk, kunstnerisk og håndværksmæssig ekspertise, der skaber grundlag for en unik helhed, hvor transformationen af kapellet ikke blot bliver en restaurering, men en nyfortolkning af rummets potentiale. Resultatet bliver en kollektiv udstilling, der skal inspirere til nye måder at bevare, transformere og gentænke eksisterende bygninger.
I tæt samarbejde med et kuratorteam vil de tre hold hen over sommeren 2025 i fællesskab skabe en sanselig helhedsoplevelse i og omkring kapelanlægget. Udstillingsområdet åbner for offentligheden i september 2025.
Tre tværfaglige hold
De tre hold bringer forskellige ekspertiser i spil – derunder performative og kritiske undersøgelser, håndværksmæssig forædling og et fokus på immateriel kulturarv.
Verna, Emmy Laura Perez Fjalland, Julie Falk og Lars Westergaard
Med base på Fyn har arkitekterne fra Verna stor erfaring med transformation og genbrugsmaterialer. De samarbejder med Emmy Laura Perez Fjalland og Julie Falk, som arbejder performativt og kritisk med stedets historie og materialer, samt hortonom Lars Westergaard, som har stor viden om podning og planteforædling. Holdet vil åbne kapellets struktur og forbinde det med de omkringliggende by- og haverum for at skabe en ny, dynamisk anvendelse af stedet.
A Part of Sum, Line Hvidbjerg og Lasse Buus
A Part of Sum, som består af arkitekterne Philip Lütken og Emilie Boye Kjær, arbejder med transformation i krydsfeltet mellem arkitektur og håndværk. Kunstner og tømrer Line Hvidbjerg samt arkitekt og murerlærling Lasse Buus bidrager med en dybdegående forståelse for materialers transformation og håndværksmæssig bearbejdning. Holdet vil forædle genbrugsmaterialer gennem teknikker som smeltning, kalkning og oliering, samtidig med at de skaber en ny rumlig oplevelse ved at arbejde med lys og refleksion.
Hahn Lavsen, Rasmus Søndergaard Johannsen og Marianne Noer
Arkitektduoen Hahn Lavsen har en baggrund i restaurering og et etisk funderet blik på transformation. I samarbejde med kunstnerne Rasmus Søndergaard Johannsen og Marianne Noer vil de udforske nye metoder til at revitalisere det eksisterende. De arbejder ud fra princippet om, at alle bygninger har værdi, simpelthen fordi de allerede eksisterer. Deres tilgang fokuserer på at minimere indgreb og skabe nye funktioner og sanselige oplevelser i kapellet.
Kollektiv tilgang
Kuratorteamet består af ph.d. Marianne Krogh og arkitekt MAA og fagkonsulent i Arkitektforeningen Sidsel Gelting Hodge, som begge er begejstrede for de tanker og idéer, de er blevet præsenteret for af de tre udvalgte hold.
“De tre teams komplementerer hinanden i deres tilgang til transformation og genbrug. Fælles for dem er, at de arbejder med nænsomme, materialefølsomme og stedsspecifikke greb, der sætter en ny dagsorden for, hvordan vi kan revitalisere eksisterende bygningsmasse. Hver især bringer de kompetencer inden for landskab, håndværk, arkitektur og kunst, og de går til opgaven med en kollektiv indstilling, hvor deres viden er ligestillet og komplementerer hinanden. Og det er netop den tilgang, vi har brug for i bevægelsen mod et mere bæredygtigt byggeri,” udtaler de.
Juryen, der udvalgte de tre hold, består af:
- Arkitekt MAA og direktør for Arkitektforeningen, Lars Autrup.
- Arkitekt MAA og fagkonsulent i Arkitektforeningen samt leder af Implement Materials i
Agenda Earth, Sidsel Gelting Hodge. - Kunsthistoriker, ph.d. og leder af Sensing Earth-projektet i Agenda Earth, Marianne Krogh.
- Kunstner Tue Greenfort, der arbejder i krydsfeltet mellem kunst, økologi og samfundsforhold.
- Arkitekt MAA og grundlægger af tegnestuen pihlmann architects, Søren Pihlmann.
Topfoto: Laurits Thingholm
Del af Agenda Earth
Udstillingen indgår som en del af Agenda Earth-initiativet og kombinerer projekterne Sensing Earth, der fokuserer på det paradigmeskifte, vi befinder os i, og hvad det betyder for arkitekturen og vores opfattelse af skønhed og æstetik, og Implement Materials, der handler om udvikling og indslusning af biogene og genanvendte materialer.
Agenda Earth er et initiativ, der sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal gøre det muligt. Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles løbende i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet, og det er støttet af Dreyers Fond.
Frederiksberg Hospitalsgrund
Frederiksberg Hospitalsgrund og en stor del af stedets eksisterende bygninger står over for en total omdannelse til en ny bydel. Det gamle kapelområde på Frederiksberg Hospital skal i fremtiden omdannes og anvendes til offentlige formål – et kulturelt samlingssted.