Hvordan genopbygger man et land i krig – med respekt for demokrati, mennesker og lokalsamfund? Det har ukrainske og danske arkitekter sammen undersøgt, og resultatet er en ny model for demokratisk genopbygning af Ukraine med inspiration fra dansk planlov og byplanlægning, bl.a. transformationen af havnefronten i Aalborg.
Ruslands invasion af Ukraine har efterladt store dele af landet i ruiner og udløst et massivt behov for genopbygning – ikke kun af bygninger og infrastruktur, men også af samfundets strukturer og fælles værdier.
”Med de ødelæggelser, Ukraine står midt i, bliver der behov for hurtig genopbygning i en meget stor skala. Derfor kan man frygte at, det hele kommer til at handle om økonomi og effektivitet,” udtaler Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.
Hvordan undgår man, at genopbygningen blot gentager fortidens fejl med lav borgerinvolvering og endeløse rækker af grå betonblokke? Det spørgsmål er omdrejningspunktet for projektet Democratic Reconstruction of Ukraine, igangsat i sommeren 2022 af tidligere stadsarkitekt i Aalborg, Peder Baltzer Nielsen, med støtte fra Dreyers Fond. Projektet er udviklet i samarbejde med Arkitektforeningen, den ukrainske arkitektforening, Aalborg Kommune og venskabsbyen Mykolajiv.
Målet har været at undersøge, hvordan demokratisk og borgerinvolverende planlægning kan få fodfæste i Ukraine – med inspiration fra blandt andet Danmark og genopbygningen af Christchurch i New Zealand.
Make Mykolajiv Copenhagen
Erfaringerne fra projektet er nu samlet i publikationen ‘Democratic Reconstruction of Ukraine’, udgivet på både engelsk og ukrainsk. Publikationen giver indblik i samarbejdet, de anvendte metoder og de dilemmaer, der opstår, når genopbygning skal ske midt i en igangværende krig og forsøget på at ændre den ukrainske lovgivning i en mere demokratisk retning.
En central del af materialet er præsentationen af det danske planlægningssystem og konkrete byudviklingscases fra Aalborg – en by, der på flere måder minder om Mykolajiv. Ifølge Daria Borovyk, ukrainsk arkitekt tidligere tilknyttet Gehl og en nøgleperson i projektet, har det danske eksempel gjort stort indtryk:
”Vores arbejde er blevet virkelig positivt modtaget. Mange er meget fascinerede af Danmark og den måde, man udvikler byerne på her, og de ville elske, hvis Ukraine kunne tage ved lære. Jeg har ligefrem hørt folk fra Mykolajiv sige: ’Make Mykolajiv Copenhagen’”
Ukrainsk tilpasning
Peder Baltzer Nielsen, arkitekt MAA og tidligere stadsarkitekt i Aalborg, har været hovedinitiativtager til projektet og en central drivkraft i samarbejdet. Han understreger nødvendigheden af at tilpasse de danske erfaringer til de ukrainske vilkår:
“I Danmark er vi kendt for at inddrage borgerne i byudviklingen og tænke i bæredygtige løsninger helt fra den tidlige planlægning. Det er imidlertid ikke en model, vi automatisk kan overføre til ukrainske byer,” siger han.
“Derfor er det vigtigt, at vores projekt klæder de ukrainske arkitekter og beslutningstagere på til at gøre sig de rette overvejelser om, hvad de vil med byen og eventuelt indrette deres lovgivning efter det, så de er klar med en strategi og vision og til at tage en dialog, når donationerne kommer.”
Kulturforandring og demokratisk genopbygning
Daria Borovyk og Peder Baltzer Nielsen har præsenteret publikationen og projektets pointer på flere internationale konferencer, herunder i København, Lviv og Kiev. I juni 2024 blev arbejdet desuden præsenteret for over 2.000 deltagere på den store årlige Urban Forum i Lviv.
”Det her er et meget følsomt emne, og vi er selvfølgelig klar over, at der er et akut behov for varme, vand og at få infrastrukturen op at stå igen. Men der er også et udtalt behov for, at vi lytter til ukrainernes ønske om en kulturforandring og for at kunne stille krav til en demokratisk genopbygning af deres byer, når freden forhåbentlig snart vender tilbage,” siger Peder Baltzer Nielsen.
Han samarbejder lige nu med Stadsarkitekten i Mykolajiv om gennemførelse af et konkret projekt for små grønne byrum: et tilbud i byens indretning til afhjælpning af de traumer, befolkningen til stadighed pådrager sig af krigens rædsler.
Læs publikationen ‘Democratic Reconstruction of Ukraine’.
Hovedbillede: Byen Kyiv
Democratic Reconstruction of Ukraine
Projektet Democratic Reconstruction of Ukraine blev søsat i sommeren 2022 på initiativ af arkitekt MAA og tidligere stadsarkitekt i Aalborg, Peder Baltzer Nielsen. Projektet blev gennemført i samarbejde med Arkitektforeningen, den ukrainske arkitektforening, Aalborg Kommune og venskabsbyen Mykolajiv med støtte fra Dreyers Fond.
Formålet var at undersøge, hvordan borgerinvolverende og demokratisk planlægning kan styrkes i Ukraine med afsæt i danske erfaringer.
Resultatet blev publikationen Democratic reconstruction of Ukraine, der udkom i 2024 på både engelsk og ukrainsk. Publikationen blev præsenteret for 2.000 deltagere på Lviv Urban Forum 2024 og senere på konferencer i bl.a. Lviv og Kiev. Den rummer både en analyse af de strukturelle udfordringer i Ukraine og en præsentation af det danske planlægningssystem med cases fra bl.a. Aalborg og genopbygningen af Christchurch i New Zealand.