Ai Weiwei og Eyal Weizman gæster CPH:DOX 2025 for at sætte fokus på menneskerettigheder, politisk undertrykkelse og arkitekturens skjulte magtstrukturer. Med talks, filmvisninger og dybdegående samtaler bringer festivalen skarpe perspektiver på en verden, hvor rettigheder aldrig kan tages for givet.
Når dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX løber af stablen den 19.-30. marts, bliver det med besøg af to markante stemmer inden for kunst og arkitektur: den kinesiske multikunstner, systemkritiker og menneskerettighedsaktivist Ai Weiwei og den internationalt anerkendte israelske arkitekt og forsker Eyal Weizman.
De to internationale profiler deltager i festivalens tema ‘Right Here, Right Now’, der med støtte fra Dreyers Fond og Frececo Fonden sætter fokus på menneskerettigheder og folkeretten.
”Vi holder luppen over alt fra de grundlæggende menneskerettigheder til folkeretten og det internationale retssamfund, der er under et større pres, end det har været længe. Jeg er derfor glad for, at vi er lykkedes med at få to så store personligheder som Ai Weiwei og Eyal Weizman til København. To mennesker, der har vist, hvordan man med kunsten og arkitekturen som afsæt kan italesætte, diskutere og forsvare de fundamentale rettigheder, vi længe har taget for givet,” siger kunstnerisk direktør på CPH:DOX, Niklas Engstrøm.
Verdenspremiere på Animality
Ai Weiwei, en af verdens mest indflydelsesrige samtidskunstnere og aktivister, er kendt for at bruge sin kunst til at udfordre censur og kæmpe for menneskerettigheder, bl.a. gennem sit engagement i Human Rights Watch.
Den 20. marts vil Ai Weiwei deltage i en samtale om, hvordan hans kunstneriske praksis og hans aktivisme krydser hinanden i kampen for ytringsfrihed og mod politisk undertrykkelse. Det foregår i CPH:DOX’ biograf Social Cinema på Kunsthal Charlottenborg, hvor der hele festivalen igennem vil være fokus på især menneskerettigheder.
Den 21. marts er der verdenspremiere på Ai Weiweis nyeste dokumentarfilm Animality, hvor han udforsker det komplicerede forhold mellem mennesker og dyr – en rolig, kalejdoskopisk undersøgelse af menneskehedens kollektive adfærd og sammenkobling med den naturlige verden. Efter verdenspremieren på Dagmar Teatret vil han deltage i en talk om filmen.
Derudover er Ai Weiwei også omdrejningspunktet for dokumentaren Ai Weiwei’s Turandot, instrueret af Maxim Derevianko. Filmen følger hans opsætning af Puccinis opera Turandot i Roms Operahus, hvor han bruger operaen til at belyse globale kriser såsom krigen i Ukraine, flygtningekriser og pandemier.
Kalksten fra Jerusalem som magtmiddel
Den israelske arkitekt og forsker Eyal Weizman er internationalt anerkendt for sit arbejde med at anvende arkitekturens principper til at undersøge brud på menneskerettighederne. Eyal Weizman er leder af Forensic Architecture på University of London, hvor han forsker i, hvordan arkitektur bruges til at opretholde magt.
Den 22. marts vises arkitekturdokumentaren Rule of Stone som en del af programmet på årets CPH:DOX. Filmen handler om den særlige Jerusalem-stenart og den israelske lov, der kræver, at man bruger denne lokale kalksten til at opføre nye bygninger i Jerusalem. Med en kreativ sammenfletning af arkivoptagelser og interviews med arkitekter, byplanlæggere og lokale beboere afslører Rule of Stone, hvordan loven, stenen og arkitekturen blevet brugt som en tavs, men effektiv metode til at marginalisere palæstinensiske kvarterer siden Israels erobring af Østjerusalem i 1967.
Efter visningen kan man møde Eyal Weizman i en samtale (på engelsk) om arkitekturens æstetiske, ideologiske og politisk strategiske rolle i konflikten mellem Israel og Palæstina. Samtalen modereres af Politikens debatredaktør Lotte Folke Kaarsholm og præsenteres i samarbejde med Det Kongelige Akademi.
Det fulde program offentliggøres den 26. februar og vil kunne ses på cphdox.dk.
Topfoto af kunstner Ai Weiwei taget af Gao Yuan.

Israelsk arkitekt og forsker Eyal Weizman. Foto: David Ausserhofer
CPH:DOX og fokus på rettigheder
CPH:DOX blev grundlagt i 2003 og har siden udviklet sig til at være en af Danmarks største kulturbegivenheder. I år 2025 løber festivalen fra 19.-30. marts og byder på mere end 550 filmvisninger og events rundt omkring i København, der vil introducere publikum for de bedste dokumentarfilm fra ind- og udland og på samme tid belyse nogle af samtidens mest kontroversielle og presserende emner.
Rettigheder er temaet for i 2025, under overskriften ‘Right Here, Right Now: Human, Civil and International Rights’. Dreyers Fond støtter festivalens agenda om at bringe samtalen om retssamfundet ind i en bredere offentlig debat.
Festivalens temaer adresserer udfordringer som borgernes tillid til retsstaten og retssikkerhed, særligt i en tid hvor juridiske systemer oplever stigende pres.
Læs mere på www.cphdox.dk.