Vandet og landskabet spiller hovedrollen i de visionære bud på hovedstadens fremtid, som er resultat af idékonkurrencen ’Fingerplan 2.0’. Vinderprojektet af Tegnestuen Vandkunsten foreslår bl.a. et dige og kystlandskab fra Charlottenlund til Køge med strandenge, pontonboliger, pælehuse og bofællesskaber. Næste skridt er at kickstarte en politisk debat om, hvordan vi skal bo og leve i hovedstadsområdet de næste mange årtier.
Fingerplanen har formet hovedstadsområdets udvikling i over 75 år. Men med stigende havvand, biodiversitetskrise, et overophedet boligmarked og trængsel på vejene som presserende udfordringer er tiden inde til en radikal gentænkning.
Derfor udskrev Arkitektforeningen i starten af 2024 en åben idékonkurrence med titlen ’Fingerplan 2.0’, finansieret af Dreyers Fond. Fem tegnestuer gik videre i konkurrencens fase to med nytænkende bud på bæredygtig byudvikling, blå og grønne korridorer, kollektiv transport og tættere samarbejde på tværs af kommuner.
Et enigt dommerpanel bestående af arkitekter, byplanlæggere og borgmestre fra tre hovedstadskommuner har nu udpeget vinderne af ’Fingerplan 2.0’:
Førstepræmien går til Tegnestuen Vandkunsten, mens COBE og MASU Planning modtager en delt andenpræmie.
Et dige fra Charlottenlund til Køge
’En decentral organisme vokser frem’ er titlen på vinderprojektet af Tegnestuen Vandkunsten. Projektet prioriterer byudvikling på vandets og naturens præmisser med kystbeskyttelse, stop for bebyggelse i lavlandsområder og – på lidt længere sigt – tilbagetrækning fra særligt udsatte områder og kyststrækninger.
Vandkunsten foreslår bl.a. et nyt dige fra Charlottenlund i nord til Køge i syd. Det skal stå som værn mod vandet og samtidig udgøre et nyt kystlandskab med skær og rev, strandeng, badebroer og flydende pontonboliger. På land får både skov og fjord lov til at brede sig, og nye attraktive boligområder, med pælehuse, bofællesskaber og tiny houses kan skyde op.
Selve fingerplanstruturen med S-togsnettet vil Vandkunsten bevare og udbygge – med fortætning nær stationerne og i parcelhusområderne. Et finmasket net af supercykelstier og hurtigbusforbindelser skal indføres på tværs af ’fingrene’. På den måde bliver der plads til at omforme de større indfaldsveje og parkeringspladser til nye, grønne byrum. F.eks. kan Hillerødmotorvejen omdannes til ny bygade ind mod Københavns centrum.
Vandkunstens forslag rummer et omfattende idékatalog og giver nye og spændende bud på alt fra en styrket regional landskabsbearbejdning til en ny boliglov, der fremmer den blandende by, samt en ny politisk organisering i hovedstadsområdet, der både styrker den lokale selvbestemmelse og samarbejdet på tværs af kommuner.
Foto: Tegnestuen Vandkunsten
En nordisk metropol
Forslaget ’Den Blå Metropol’ af tegnestuen COBE vil forbinde Fingerplanen og Øresundsregionen og skabe en nordisk metropol på tværs af Øresund. Her skal bosætning, klimaløsninger og rekreative kvaliteter sammentænkes i et regionalt landskab, hvor en række ’SigNatur’-parker forbinder mennesker og natur på ny.
I forslaget forvandles forstæder langs fingrene til ’hverdagsbyer’, som udnytter nærheden til både natur og storby. I kilerne bevares eksisterende landsbysamfund med fokus på et liv i ro og pagt med naturen. Endeligt vil en ’Metropolring’ forbinde Købstæderne Køge, Roskilde, Hillerød, Frederikssund og Helsingør-Helsingborg som knudepunkter, der skal styrke hele Øresundsregionen.
København skal fortsat styrkes som internationalt ’brand’ med øget sammenhængskraft til Malmø. Behovet for byvækst kan stækkes med investeringer i eksisterende by og forbedret infrastruktur.
En blå-grøn landskabet først-strategi
I forslaget ’Mere landskab – mere by!’ af MASU Planning er landskabet ikke blot et neutralt grønt bagtæppe, men et stort og dynamisk aktiv. Tegnestuen kalder på en langsigtet vision på naturens præmisser, hvor det kan blive nødvendigt at ”overgive os” til vandet.
Som alternativ til bosætning ved kysten og ny byudvikling på bar mark foreslår MASU Planning en udvikling af hovedstadsområdet ud fra fem greb:
1. en regional kyst-til-kyst landskabspark
2. styrkelse af eksisterende bosætninger i parklandskabet
3. udvikling af forstæderne som 15- minutters klimasikrede byer
4. recycling af Ring 3-områderne til stationsnære bydele og omdannelse af motorveje til grønne boulevarder
5. tilpasning til havvandsstigninger, hvor kystzonerne gøres bredere for at skabe større afstand til vandet.
Nødvendig samtale
Fingerplan 2.0 er ikke kun en konkurrence, men en katalysator for en nødvendig samtale mellem borgere, beslutningstagere og bygherrer om fremtidens hovedstadsområde – om hovedstadsområdets egenart og kontekst, klimaforandringer, landskab og biodiversitet, sammenhænge, infrastruktur og organisering samt mangfoldighed, demografi og den blandede by.
“Vi har akut brug for en fornyet debat om, hvordan vi sikrer en helhedsorienteret og bæredygtig udvikling af hovedstaden for nuværende og kommende generationer,” siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen og formand for konkurrencens bedømmelsesudvalg.
Det næste skridt er, at Arkitektforeningen vil præsentere forslagene for både lokale og nationale politikere. Sammen med tegnestuerne bag forslagene og andre relevante interessenter vil de arbejde for at skabe en debat, der kan føre til en hurtig og nødvendig revision af fingerplanen – og dermed sætte retning for, hvordan vi skal bo og leve sammen i hovedstadsområdet de næste 40, 60 eller endda 100 år.
Læs alle fem forslag i Fingerplan 2.0.
Læs dommerbetænkningen.
Topbillede: Tegnestuen Vandkunsten
Foto: COBE
Foto: MASU Planning
Om Fingerplan 2.0
Fingerplanen fra 1947 har formet hovedstadsområdets udvikling i over 75 år. Men regionens vækst, klimaforandringer og nye livsmønstre kræver nu en opdateret plan – en Fingerplan 2.0.
I starten af 2024 udskrev Arkitektforeningens lokalafdeling i København, med støtte fra Dreyers Fond, en åben idékonkurrence. 47 forslag blev indsendt, og fem gik videre til fase 2, hvor de blev udviklet til visionære bud på fremtidens hovedstadsområde.
Formålet er at skabe en samtale om, hvordan vi tilpasser byens infrastruktur, byrum og natur til tidens udfordringer – og dermed kickstarte en fælles dialog om hovedstadens fremtidige retning.
Læs alle fem forslag i Fingerplan 2.0 og dommerbetænkningen.