Dreyers Fond støtter projekter og initiativer, hvis formål er at fremme advokat- og arkitektstandens udvikling og samspil med samfundet. Prioriterede områder er brancheudvikling, videreuddannelse og formidling.

Pavillonen ROTUNDA åbner den 22. maj i Åparken i Århus. Pavillonen er tegnet af arkitekterne MAA Marie Joo Thorup og Troels Skov-Carlsen, der vandt konkurrencen om en pavillon til Århus, som blev udskrevet af Arkitektforeningen Østjylland i samarbejde med Arkitektforeningen i januar 2017. Projektet er støttet af Dreyers Fond. 

ROTUNDA er en cirkelformet 5 meter høj pavillon – en trækonstruktion, der er beklædt med bølgeplader lavet af brugte juice- og mælkekartoner. Pladerne bliver baggrund for byrummet og kan fungere som lærred for skiftende billed- og lysprojektioner. Pavillonen kan bruges af alle besøgende, og danner ramme for en række events i løbet af sommeren.

Dommerkomiteen har valgt at pege på ROTUNDA på grund af dens åbenhed og enkle udtryk. Åparken nærmest flyder ind i cirklen, og fokus rettes mod himmelrummet og den særlige belysning, der skabes i de mørke timer.

Pavillonen er et bidrag til Kulturbyåret i Aarhus og skal sætte fokus på behovet for at gentænke arkitekturens rolle i samfundet og (gen)anvendelsen af klodens ressourcer.

Genanvendelse

Om Rotunda siger formand for Arkitektforeningen Natalie Mossin:

”ROTUNDA viser, hvordan et materiale mange ser på som skrald, brugte kartoner, kan upcycles og få ny værdi. Materialet understøtter pavillonens udtryk og anvendelse og det håber jeg vil inspirere flere til at opdage det potentiale, der ligger i genanvendelse. Med pavillonen håber Arkitektforeningen at bidrage til kulturbyen med et levende og bæredygtigt rum, der er åbent for alle.”

Klodens ressourcer

Om pavillonen siger Mathilde Petri, medlem af bestyrelsen, Dreyers Fond:

”Pavillonen giver de besøgende mulighed for at opleve byen og området på nye måder. Samtidig er pavillonen et bidrag i debatten om arkitekturens rolle og bidrag til samfundet og ikke mindst brug af klodens ressourcer. Det glæder vi os over at være med til at hjælpe på vej.”

I alt 58 deltog i konkurrencen, hvor arkitekter havde 100 timer til at designe en nytænkende, bæredygtig pavillon til Åparken. Dommerkomiteen præmierede i alt 3 forslag, og 7 forslag modtog hædrende omtale.

Arkitektforeningen Østjylland har med konkurrencen ønsket at hylde det smukke og det innovative i dansk arkitektur og at vise, at arkitektur er meget mere end bygninger. Midlertidig arkitektur er perfekt til dette formål, og der dannes platform for at udfordre vante rammer.

Læs mere om konkurrencen her

Læs mere om konkurrencen på Arkitektforeningens hjemmeside, hvor også de øvrige forslag og dommerbetænkningen kan ses her

Læs interview med vinderne af konkurrencen på Arkitektforeningens hjemmeside her