Dreyers Fond støtter projekter og initiativer, hvis formål er at fremme advokat- og arkitektstandens udvikling og samspil med samfundet. Prioriterede områder er brancheudvikling, videreuddannelse og formidling.

Som et pejlemærke for Nuuk har Marie Ramsing designet en installation, der ærer Grønlands vilde natur. Dreyers Fond har støttet den nu 27-årige arkitekts studieophold på Royal College of Art i London, hvor installationen ’The Aesthetics of Appearance’ var afgangsprojektet.

”Baseret på inuitternes nomadiske tradition, tilhører jorden på Grønland alle. Klimaet har også en hel anden tilstedeværelse; simpelthen fordi det kan være farligt. Hvis vejret er for dårligt, går du hjem fra arbejde. Jeg ønskede derfor at skabe en kollektiv installation, der reagerer på vejfænomener,” fortæller Marie Ramsing og uddyber:

”På Grønland kan du se uendelig langt, når vejret er klart. Men det kan ændre sig pludseligt. Her kan en simpel gåtur med hunden udvikle sig til en arktisk ekspedition, når et whiteout opstår på sekunder. Under et whiteout, bliver alt hvidt, og du er alene i ingenting. Derfor er installationen designet, så den reflekterer og forstærker sollyset og kan ses af alle”.

 

Mellem arkitektur og kunst

Efter en bachelor fra Aarhus Arkitektskole og et par års arbejde i København og Berlin, blandt andet hos Studio Olafur Eliasson, ønskede Marie Ramsing ny inspiration. Den fandt hun på Royal College of Art, der er en af verdens mest indflydelsesrige skoler inden for kunst og design.

”Min interesse er krydsfeltet mellem arkitektur og kunst. I London havde jeg det sidste år et halvt år til research og et halvt år til designprojektet. Min research har udviklet sig inspireret af den engelske geolog Doreen Massey, som jeg igennem praktisk arbejde brugte til at blive klogere på materialer og konstruktioner,” fortæller Marie Ramsing og forklarer videre:

”Nærheden til et materiale og et landskab genererer en ny forståelse. Derfor var det også vigtigt for mig at besøge Grønland for at forstå Nuuks arktiske omgivelser, inden jeg skabte en installation dertil. Designet omfavner den flygtige fornemmelse af forandring og det endeløse indtryk af et ældgammelt landskab”.

 

Anerkendelse for ideen

Marie Ramsing er blevet nomineret til flere priser af Royal College of Art og vundet ”årets bedste urbane intervention”. Hun er på nuværende tidspunkt nomineret til RIBA President’s Silver Medal, der er en af de mest ansete og prestigefylde priser inden for arkitektuddannelsen og kun tildeles nogle af verdens bedste arkitektstuderende.

Installationen ’The Aesthetics of Appearance’ er et afgangsprojekt og ikke bygget. Billeder taget på Grønland og en model af installationen indsat. Se mere i Marie Ramsings projektvideo.

I den arktiske regions lange polarnatte lyser installationen op på Nuuks himmel

Foto: Marie Ramsing

Under et whiteout fungerer installationen som et kollektivt referencepunkt i det uendelige

landskab.

Foto: Marie Ramsing

Marie Ramsings studie af solens bevægelse ved hjælp af en robotarm

Foto: Satoshi Isono