Dreyers Fond støtter dokumentarfilm, der over de næste tre år følger og skildrer den danske kriminalforsorgs byggeri af den Nye Anstalt i Nuuk.
Filmen viser, hvordan man gennem ny arkitektur arbejder med at implementere en ny retskultur i et samfund, der ikke har et ord for straf.
Om formålet med filmen siger Ole Stenum: ”Vi vil vise, hvordan arkitekterne løser opgaven bedst muligt for grønlænderne, og blandt andet udtænke en anstalt, der udnytter et meget smukt naturområde som en central brik i en resocialiseringsproces.”
Baggrunden for opførelsen af anstalten er, at man i 2008 vedtog en ny kriminal- og retsplejelov, der også indeholdt planer om at opføre en lukket anstalt på Grønlandsk jord.
”Vi vil fokusere på udformningen, betydningen og konsekvenserne af denne nye bygning og hvad det betyder for mennesket midt i det. Vores karakterer er i denne sammenhæng på ”begge sider af hegnet”, da vi vil opleve hvordan arkitekter, bygherrer, ansatte, tidligere og nuværende indsatte og pårørende oplever anstalten,” siger Ole Stenum fra Filmbureauet, der står bag filmen. Han fortæller endvidere, at filmen sætter fokus på begrebet straf, som belyses fra flere forskellige sider.
Retskultur
Han fortæller, at tre jurister fra Danmark i 1950’erne blev sendt til Grønland for at undersøge den grønlandske retskultur. ”De fandt ud af, at der var en langt højere tilbøjelighed til at forsøge at hjælpe den her gerningsmand, så han ikke begik sine forbrydelser igen. Det man i vore dage kalder resocialisering. Det var hele bygdens ansvar at få det menneske videre. Fællesskabet betød alt”.
Da man i Grønland indførte kriminalloven i 1954 var det derfor et system, der byggede på foranstaltninger frem for straf.
”Blandt foranstaltningerne indgik, at man skulle være på en anstalt. Man skulle overnatte der, men ellers leve og arbejde blandt de øvrige beboere om dagen under kontrollerede former. Derfor hedder det nye fængsel i Nuuk også ”anstalt” vi stedet for ”fængsel”, fortæller han og siger, at selvom procedurerne i dag er ændret, fastholdes begreberne ”anstalt” og ”foranstaltning” i dag frem for ”fængsel” og ”straf”.
Hidtil har man i Grønland kun haft åbne anstalter. Ved mere alvorlige forbrydelser sendes grønlændere til Herstedvester i Danmark.
Anstalten får både en lukket og åben afdeling med i alt 76 pladser, og skal ligge i et smukt naturområde 7 km fra Nuuk.
Tegnestuen SHL står sammen med Friis og Moltke bag den nye anstalt.
Filmen forventes færdig i 2017, og vises efter planen i DR-TV.
Filmbureauet, der står bag filmen, har tidligere produceret flere film om arkitektur samt dokumentarfilm, der følger byggerier over tid, som for eksempel Skuespilhuset og Den Blå Planet.