En ny podcastserie fra BYLYD undersøger, hvordan de steder, vi er vokset op, sætter spor i os. I seks afsnit portrætteres seks af Danmarks toneangivende landskabsarkitekter, når de sammen med tilrettelægger Niels Bjørn tager tilbage til deres barndoms landskaber.
Vi præges alle af de steder, vi vokser op. Barndommens landskaber sætter spor i os resten af livet, men har landskabsarkitekter en særlig tilgang til at forstå, hvad der er på spil mellem landskab og menneske? Og hvordan er deres professionelle tilgang og blik på landskaber formet af de steder, de er vokset op?
De spørgsmål er grundlaget for BYLYDs portrætserie ’Barndommens landskab’, hvor tilrettelægger Niels Bjørn tager på tur med seks af Danmarks toneangivende landskabsarkitekter. De tager tilbage til landskabsarkitekternes barndoms landskaber for at undersøge, hvad de kommer af, og hvordan stederne har præget dem som mennesker og som landskabsarkitekter.
Adam Bang
Adam Bang er landskabsarkitekt og stiftende partner og administrerende direktør i BOGL.
I det første afsnit af podcastserien tager Adam Bang og Niels Bjørn tilbage til to steder, Adam Bang var knyttet til som barn. Det ene er Fensmark på Sydsjælland, hvor hans far boede i et hus, som hans farfar havde tegnet. Her fortæller Adam Bang om et landsbymiljø med børn og tilgroede haver, som han og hans brødre legede i. Det andet er Vestjylland, hvor Adam Bangs mor flyttede til, da han var 13 år. Her var der et stort landbrug og skovdrift, og det var her, at han lærte at arbejde med jorden.
Lyt til portrættet her.
Kristine Jensen
Kristine Jensen er landskabsarkitekt og professor og har sin egen tegnestue. Hun står bag flere kulturhistoriske landskabsprojekter som landskabet omkring Jellingstenene, Moesgård Museum, Stevns Klint besøgscenter, Solnedgangspladsen i Gammel Skagen og landskabet omkring Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland.
I andet afsnit af podcastserien tager Kristine Jensen og Niels Bjørn tilbage til det midtjyske. Rejsen begynder i hedelandskaberne ved Viborg og fører videre tilbage i tid til Herning, hvor Kristine Jensen genfinder to af sin barndoms hjem.
Lyt til portrættet her.
Foto: Niels Bjørn
Foto: Niels Bjørn
Stig Lennart Andersson
Stig L. Andersson er arkitekt og professor og stifter af tegnestuen SLA. Han kalder ikke selv tegnestuen for en landskabstegnestue, men en naturbaseret designvirksomhed.
I tredje afsnit af podcastserien fortæller Stig L. Andersson om familiens hjem på Østerbro og lyden af mursejlernes højfrekvente, hvinende skrig, om deres sommerhus ved Isefjorden og om naturens tiltrækning på ham som barn.
Lyt til portrættet her.
Ellen Braae
Ellen Braae er landskabsarkitekt og professor i landskabsarkitektur ved Københavns Universitet.
I fjerde podcastafsnit tager Ellen Braae og Niels Bjørn til Mols, hvor hun som barn kæmpede sig op ad de langstrakte morænebakker på cykel for at få det lange sus nedad igen. Senere fik hun hest, og så åbnede hele egnen sig for alvor. Ellen Braae fortæller også om at vokse op på en gård med forældre, der er landmænd. Ferier og ture skulle nås mellem morgen- og aftenmalkningerne, så det blev tit til en køretur til Ebeltoft eller til Vestjylland.
Lyt til portrættet her.
Foto: Niels Bjørn
Foto: Niels Bjørn
Rosa Lund
Rosa Lund er arkitekt og medstifter af landskabstegnestuen STED By- og Landskab.
I det femte afsnit af podcastserien tager Niels Bjørn og Rosa Lund til Hareskoven, hvor hun er vokset op. I afsnittet fortæller Rosa Lund blandt andet om en barndom med fuld opbakning til børnene, om skoven som legeplads og om en mor, der gik forrest i byens udvikling, og en far, der altid var i gang med at bygge på deres hus.
Lyt til portrættet her.
Stine Poulsen
Stine Poulsen er, som én af de få i Danmark, stadsgartner og arbejder i Frederiksberg Kommune.
I det sjette afsnit af podcastserien tager Stine Poulsen og Niels Bjørn til Frederiksborg Slot. Stine Poulsen er fra en stor familie af både landskabsmalere og kunst- og kulturinteresserede, der sammen ofte gik ture ved Frederiksborg Slot. I podcasten fortæller hun om sin fascination af træer som barn og siden som landskabsarkitekt. Hun fortæller også om arbejdet som stadsgartner og om, hvorfor hun skiftede jobbet som designende landskabsarkitekt ud med en stilling i kommunen.
Lyt til portrættet her.
Foto: Niels Bjørn
Foto: Niels Bjørn
Podcasten BYLYD kan høres via alle sædvanlige podcastapps og på BYLYDs hjemmeside.
Til serien har komponist Eske Nørrelykke komponeret og indspillet original musik, inspireret af naturens lyde.
Podcastserien er tilrettelagt, optaget, klippet og produceret af Niels Bjørn for BYLYD.
Serien er støttet af Statens Kunstfond og Dreyers Fond.