Krigen i Ukraine har drevet millioner på flugt, og især børnene er ramt af omvæltningerne. Derfor har Dreyers Fond støttet BørneTelefonen på ukrainsk, der blev åbnet i april 2022 og i juni blev suppleret af en online chat. Der er i det hele taget gjort en kæmpe indsats for ukrainske flygtninge hos BørneTelefonen.
Ukrainske børn og forældre der var flygtet fra krigen kunne fra april 2022 kontakte BørneTelefonen på telefonlinjen, hvor de blev mødt af ukrainsktalende rådgivere. Inden telefonlinjen åbnede, blev de ukrainsktalende rådgivere uddannet i at rådgive på BørneTelefonen. De blev uddannet i samtalemodeller, viden om børns rettigheder, Børns Vilkårs børnesyn og så videre. De første måneder blev de kontaktet om alt fra kontakt til myndigheder, angst efter krigen, trivsel i skolen, sproglige barrierer, forholdet mellem børn og meget andet.
Telefon suppleret af chat
Fra den 18. juni har børn og unge også kunne skrive til BørneTelefonen i en chat. Efter chattens åbning har der været færre samtaler over telefonen, da flere har valgt chatten. Chatten fik samtalerne til at ændre karakter. Børn fortæller i stigende grad om deres svære følelser og tanker. For eksempel savnet til deres far eller andre vigtige personer, der er blevet i Ukraine.
Det særlige ved skriftlig kommunikation er, at børnene har tid til at tænke sig om og samtidig ikke skal forholde sig til en stemme, lyde og andet. Derfor kan det være en måde, hvor det bliver nemmere at tale om de ting, der er svære. Dette kender BørneTelefonen også fra sin øvrige rådgivning, hvor de skriftlige medier er yderst populære til de tungere emner.
BørneTelefonen arbejder løbende på at udbrede kendskabet til chatten, så børn og unge ved, at de også kan kontakte den online. For at udbrede kendskabet til BørneTelefonens bisidderordning er der udviklet en ukrainsk udgave af BørneTelefonen.dk, hvor børn og unge kan finde den nødvendige information. Det har været nødvendigt at udfolde teksterne om bisidning, så det også kunne blive meningsfuldt og forståeligt som ny i et dansk samfund.
Mere end et frivilligt arbejde
Før de frivillige rådgivere kan bemande et medie skal de gennemføre et grundkursus, der giver viden om Børns Vilkårs børnesyn, rådgivningsmetoder og meget mere. BørneTelefonen evaluerer og udvikler løbende på deres on-boarding processer og initiativer, så rådgiverne bliver bedst muligt klædt på til samtalerne.
I takt med at samtalernes temaer er ændret, er der opstået et større behov for opkvalificering af de nuværende rådgivere. Derfor er der indført månedlige kurser, der skal klæde rådgiverne på til samtaler om bisidning, skoleliv og meget andet. Rådgiverne tilbydes endvidere løbende supervision, med kollektiv sparring om blandt andet svære samtaler.
BørneTelefonen oplever en stor sammenhængskraft i netop denne frivilliggruppe, hvor en ambition om at hjælpe deres landsmænd giver en social drivkraft og et stort engagement som er enestående. De ukrainsktalende frivillige fortæller også, at rådgivningen giver dem muligheden for at indtræde i et fagligt og socialt fællesskab, som mange savner fra Ukraine. De ukrainske rådgivere er en del af BørneTelefonens store frivilliggruppe, hvorfor de også har mulighed for at deltage til arrangementer med frivillige fra andre medier. Det kan også være en vej ind i det danske samfund, som måske ellers kan være udfordrende som ny i Danmark.
På BørneTelefonen får de frivillige rådgivere mulighed for at bidrage med deres særlige kompetencer samtidig med, at de oplæres i blandt andet børns rettigheder og Børns Vilkårs børnesyn, forældreskab og børneopdragelse. Det har givet projektet en anden meningsfuldhed, da det på den måde også kan hjælpe dem godt i gang med at skabe et netværk og blive børnefaglige professionelle i Danmark.
Stort behov for at skabe synlighed
Der er et vedvarende behov for at annoncere om tilbuddet til både børn og voksne, så de ved, at BørneTelefonen på ukrainsk findes. Registreringerne af de ukrainske fortællinger giver et vigtigt indblik i børn og forældres henvendelsesmønstre, så BørneTelefonen kan målrette deres kommunikation og annoncering. Annoncering via sociale medier kan have visse udfordringer. Særligt på Facebook er det sværest at nå målgruppen, og derfor annoncerer BørneTelefonen nu også via Telegram, hvor mange ukrainere kommunikerer.
Ved skolestart igangsatte BørneTelefonen en skolekampagnen, hvis formål var at informere om og styrke kendskabet til BørneTelefonens medier blandt de ukrainske børn, samt styrke kendskabet til fagtelefonen blandt fagpersoner. Der blev i forbindelse med kampagnen produceret info-film om chatten, og en side med materialer for fagpersoner.
Der er også blevet udformet nye foldere til forældre. Folderne adskiller sig fra de tidligere, da der er fokus på hverdagsliv frem for livet på flugt. Grunden til dette er, at flugten fylder mindre nu, mens den nye tilværelse i Danmark og integrationen i det danske samfund er det, som børn og voksne henvender sig hyppigst om.
Med udgangspunkt i forældrenes fortællinger forsøger pjecen at vise, hvorfor en rådgivningssamtale er meningsfuld og hjælpsom i det nye hverdagsliv. Der er udviklet nogle gode råd til de problemstillinger, der typisk fylder meget og disse er tilføjet til pjecen.
RÅD TIL DE VOKSNE
En tvungen udvandring eller en ændring af bopæl kan have en negativ indvirkning på et barns følelsesmæssige tilstand, og derfor er har BørneTelefonen samlet råd til ukrainske forældre:
- Det er vigtigt, at du forsøger at lytte og ikke negligere dit barns følelser. Selvom det nogle gange kan være svært at rumme barnets følelser, er det vigtigt, at du husker at være respektfuld over for det, barnet siger.
- Pas også på dit eget mentale velbefindende og opsøg hjælp, hvis du har brug for det. Det er vigtigt for, at du kan støtte dit barn.
- Hjælp barnet med at blive tilmeldt og integreret i modtagerklassen på en dansk skole. Motiver barnet til at lære et nyt sprog og få nye relationer og erfaringer. Prøv at være involveret i skoleprocessen – også når det er svært.
- Giv dit barn positive oplevelser. Fejr helligdage, jubilæer og fødselsdage. Undersøg eventuelt også om, der er aktiviteter og mødesteder i jeres område, hvor du og dit barn kan møde andre, der er i samme situation som jer.
- Børn har brug for at være en del af positive fællesskaber, da det styrker deres fysiske og mentale trivsel. Hvis du vurderer, at dit barn har overskud, kan du undersøge om der er nogle fritidstilbud i jeres lokalområde.