For samfundets allersvageste er der hjælp at hente hos Den Sociale Retshjælp, som Dreyers Fond støtter med midler til udstyr. Det er der blevet endnu mere brug for under corona, hvor meget foregår online. Når det er nødvendigt, er der dog stadig fysiske møder.
De hjemløse, misbrugerne, narkomanerne, ludomanerne og de fængselsindsatte, der ønsker at blive resocialiseret, gør brug af Den Sociale Retshjælp. Principielt er alle velkommen, men de mest udsatte står forrest i køen.
”Vi hjælper de borgere, der ellers ikke ville få hjælp. Nogle føler, at de er en byrde for samfundet, og mange af dem ønsker et normalt liv. Men det kan de ikke uden hjælp, og der er ofte ikke andre end os,” siger Sebastian Jaenicke Løper, der er sekretariatsleder hos Den Sociale Retshjælp.
Hurtigt ansvar som praktikant
Det er områder som gæld, socialret, familie- og arveret, lejeret, strafferet og udlændingeret, Den Sociale Retshjælp typisk hjælper med. Der er dermed både gældsrådgivning og juridisk rådgivning under samme tag flere steder i landet. Klienterne kan både få online konsultationer og et fysisk møde, men Den Sociale Retshjælp er også opsøgende. Rådgiverne besøger både bosteder for udsatte, kriminalforsorgens institutioner og forskningsklinikken for ludomani.
Organisatorisk består Den Sociale Retshjælp af både en politisk afdeling og et sekretariat, der finder penge og skaber synlighed om udfordringerne. Gældsrådgivningen bliver typisk håndteret af finansøkonomer og finansbachelorer, mens juristerne tager sig af retshjælpen. Der er cirka 8 ledere, 50 frivillige og 40 praktikanter.
”Efter et intenst oplæringsforløb, hvor praktikanterne lærer de vigtigste værktøjer, får de hurtigt ansvar og kommer i gang med at rådgive. Når de møder nogle af landets mest udsatte mennesker, der ofte står i håbløse situationer, de måske aldrig kan komme ud af, bliver mange ramt af en hverdag, der er fjernt fra deres eget studieliv. Det er voldsomt, men det giver dem også nogle værdifulde erfaringer,” fortæller Sebastian Jaenicke Løper.
Selv om praktikanterne sidder med menneskeligt set tunge sager, er Den Sociale Retshjælp et populært praktiksted, især fordi udbyttet er masser af erfaring med rådgivning. Dét er ofte en sjældenhed som praktikant på et stort advokatkontor. Selv for en uddannet jurist kan stedet have en stor tiltrækningskraft.
Evner forpligter
Kira Iqbal er både advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet Lindquist og juridisk leder af Den Sociale Retshjælp i København, som hun har overtaget i 2020. Før det startede hun afdelingen i Horsens op fra scratch og fik den til at køre med gode anmeldelser fra brugerne. Selv om dobbeltjobbet kræver sit, er Kira Iqbal ikke i tvivl om, at hun er præcist, hvor hun skal være.
”For en færdiguddannet og dygtig jurist trækker retshjælpen sjældent, men har du evnen, har du pligten, mener jeg. Jeg har en stor retfærdighedssans, og jeg ser det som min pligt at hjælpe de svageste. Desværre ser vi ofte, at nogle myndigheder nedprioriterer de ressourcesvage, og der opstår derfor mange sagsbehandlingsfejl,” fortæller Kira Iqbal.
For den 32-årige advokatfuldmægtige er ledelsen af Den Sociale Retshjælp i København en deltidsstilling, mens de andre på kontoret enten er praktikanter eller frivillige. Her er gældsrådgivere, jurister, socialrådgivere og så Kira Iqbal, der er advokatfuldmægtig. Hun drømmer om, at afdelingen også får en psykolog ansat på et tidspunkt.
”Vores rolle kræver ikke kun evnen til at rådgive i økonomisk og juridiske spørgsmål. Vi er også nødt til at besidde en vis psykologisk indsigt, evne empati og kunne formidle pædagogisk. Vi hjælper også ingeniøren, der skal have set en lejekontrakt igennem, men vi glemmer aldrig, at vi først og fremmest er her for de socialt udsatte,” fastslår Kira Iqbal.
Der er mulighed for online rådgivning, hvis nogen er mest tryg ved det, men på trods af corona-restriktioner kan alle klienter møde op i Den Sociale Retshjælp. Det er altid en god ide og fremmer kommunikationen. Især i de tunge sager, som der er en del af, fortæller Kira Iqbal:
”Hvis folk har fået taget deres børn fra sig eller står i store strafferetslige eller økonomiske problemer, kan de være alt fra ulykkelige til desperate og have paranoia. Det kræver, at vi udviser stor omsorg og tålmodighed. Det er vigtigt, at vi er her”.
Den Sociale Retshjælps Fond
Juridisk rådgivning, fx
-Socialret, ydelser og tilskud
-Lejeret/boligret
-Familieliv
-Arveret
-Forbrugerret
-Strafferet
-Udlændingeret
Gældsrådgivning, fx
-Hjælp til budgetlægning, hverdagsøkonomi
-Hjælp til at oprette en bankkonto
-Rådgivning omkring kviklån
-Overblik over dine kreditorer
-Retsstilling over for dine kreditorer
-Hjælp til kreditorkontakt
-Rådgivning om retsstilling ved fremmøde i fogedretten mv.
-Udredning af betalingsevne
-Forslag til afdragsordninger og indgåelse af disse
-Rådgivning om regler om forældelse, renter, rykkere og andre gebyrer
-Rådgivning om regler omkring gældssanering og eftergivelse af offentlig gæld
Læs mere om Den Sociale Retshjælps Fond