’Hunstad’ er et arkitekturprojekt udviklet af arkitekterne Anders Abraham og Christina Capetillo. Opdragsgiveren er Statens Kunstfond, Bygherren er den svenske kulturvirksomhed NEON, Dreyers Fond støtter projektet, der rejser spørgsmål om, hvornår en by er en landsby, en soveby eller en forstad? Hvornår er man medborger, besøgende eller bare en fremmed?
I den skånske by Brösarp, ca. 100 km nordøst for Malmø, ligger galleri NEON. NEON er en kulturscene for samtidskunst, musik, teater og dans med fokus på det nyskabende og eksperimenterende inden for de forskellige kunstarter i form af udstillinger, koncerter, performances, workshops og seminarer.
I 2007 ønskede NEON at ekspandere og udvikle sin virksomhed som følge af det tiltagende fokus på Øresundsregionen. På denne baggrund fik Anders Abraham og Christina Capetillo sammen med Annesofie Becker og Martin Christiansen i opgave af Arkitekturudvalget i Statens Kunstfond at udvikle en masterplan og 17 huse til opførelse i tilknytning til NEONs eksisterende bygninger på Svenska Vägverkets gamle vejstation i Brösarp til studie- og arbejdsophold for kunstnere, forskere, studerende, børn og unge og andre med tilknytning til NEON.
Projektets idé er ifølge Anders Abraham og Christina Capetillo at skabe et mødested – en interaktiv spilleplads med fokus på sociale relationer, oplevelsesbaseret læring og kunstnerisk udvikling. Stedet skal være en test-site for uddannelses- og kultursektoren og samtidig et kreativt krydsfelt – en by, som indbyder til interaktive ophold på en måde, så man vender tilbage til sin egen by med nye tanker om dens væsen og muligheder.
Man kan flytte ind i HUNSTAD i kortere eller længere perioder og derved blive en del af byens liv og aktiviteter uanset om man er kunstner, forsker, deltager i en workshop eller bare turist.
Byens 17 huse er forskellige og alle forsynede med et program, der skaber en hændelse eller producerer en aktivitet i byen. For eksempel skal beboeren iHus # 14 hver dag vælge et stykke musik fra NEONs musikarkiv, der spilles i byen kl. 12.00. Hus # 17 er forsynet med en storskærm på taget, og beboeren skal hver dag producere byens billede, et fotografi eller lignende, som vises på skærmen kl. 16.00. Hus # 1 rummer HUNSTAD samlingen. Alle skal efterlade en genstand ved afrejsen fra byen, og alle artists-in-residence skal donere et værk.
Tegninger, fotografier og modeller af byen HUNSTAD kan se i Kunststyrelsens forhal, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 København V, frem til den 3. august 2009, mandag – fredag kl. 9 – 16.