Effektiv adgang til domstolene og dermed retten til at få prøvet sin ret er helt centralt og grundlæggende for en velfungerende retsstat. Domstolene spiller en afgørende rolle i forhold til at give både borgere og virksomheder mulighed for at få afgjort deres sag af en instans, der er uafhængig af både staten og andre særinteresser.
Det er udgangspunktet for projektet ”Effektiv domstolsprøve – retten til at få ret”, der netop er igangsat af tænketanken Justitia, der har modtaget støtte fra Dreyers Fond til projektet.
”På trods af at adgangen til domstolsprøvelse er sikret både i grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, har de seneste års samfundsmæssige udvikling og retspolitiske prioriteringer herhjemme betydet, at borgernes adgang til domstolene er blevet forringet”, siger direktør i Justitia, Jacob Mchangama.
Som eksempler på forringelser nævner han blandt andet begrænsninger af ankemuligheder – det vil sige borgernes muligheder for at klage over en afgørelse – og forringelser af mulighederne for at opnå fri proces og retshjælp. Desuden har Danmark et højt niveau for retsafgifter og det medfører høje økonomiske omkostninger ved at føre sager.
”Det har skabt en risiko for en stadig større ubalance mellem borger og myndighed, hvor den enkelte borger på grund af lovgivningens kompleksitet ikke kan overskue eller navigere i lovgivningen og på grund af barrierer for effektiv adgang til domstolene måske aldrig får muligheden for at få prøvet deres ret og myndighedernes indgreb og afgørelser om f.eks. sociale ydelser. Men retten til at få ret kan også have afgørende betydning i sager vedrørende for eksempel skat, ekspropriation eller i almindelige/udsatte borgeres tvister med private og langt stærkere økonomiske aktører”, siger Jacob Mchangama.
Med projektet ”Effektiv domstolsprøvelse” vil Justitia i de kommende år kulegrave området og sætter blandt andet fokus på følgende emner:
- Den historiske udvikling i den politiske, samfundsmæssige og økonomiske prioritering af retsvæsenet – herunder udviklingen i fokus på socialt udsatte gruppers mulighed for at få prøvet deres ret.
- Udviklingen i retsvæsenets effektivitet for eksempel i forhold til sagsbehandlingstider, sagsmængde og afgørelser på forskellige retslige områder.
- Kortlægning af effektivitets- og kvalitetsparametre såsom et Danmarkskort med omgørelsesprocenter for de enkelte byretter og medholdsprocenter i højesteretssager, hvor borgeren har staten som modpart.
- Barrierer for borgere i forhold til adgangen til domstolene med særligt fokus på de socialt udsatte – herunder blandt andet udviklingen i retsafgifter, klage- og appeladgangen, fri proces, retshjælp m.m.
- At undersøge den retssikkerhedsmæssige baggrund for sager, hvor borgerens retsstilling afgøres af forvaltningens skøn, samt hvorvidt øget domstolsprøvelse kan afhjælpe eventuelle problemer.
- Internationale sammenligninger på tværs af udvalgte europæiske lande af effektivitet i og barrierer for domsstolsprøvelsen i de forskellige lande.
Projektet omfatter en række del-analyser på forskellige fokusområder, som formidles blandt andet via kronikker og debatindlæg, artikler i retsvidenskabelige tidsskrifter og deltagelse i konferencer.
Dreyers Fond har også støttet Justitias projekt ”Danmark som retsstat”. Læs mere her
Læs mere om tænketanken Justitia her