Børnesagkyndig socialrådgiver Hanne Søndergaard Jensen har interviewet børn og deres skilsmisseforældre om pendlertilværelsen. Det er blevet til rapporten: SKILSMISSE BØRN I DELEORDNINGER.
I samarbejde med Statsforvaltningen Hovedstaden har socialrådgiver Hanne Søndergaard Jensen i perioden maj 2009 til december 2009 undersøgt fraskilte forældres aftaler om deleordning og udvidet samvær for deres børn. I undersøgelsen belyses, hvilke erfaringer børn og forældre har med deleordning og udvidet samvær, samt hvilke problemstillinger der her gør sig gældende.
Der er ifølge Hanne Søndergaard Jensen ingen tvivl om, at ligedeling eller næsten ligedeling af tid med sit barn vil blive dagligdag for flere og flere skilsmissebørn. Men er det det bedste for barnet?
– Hvad angår deleordningsaftaler, vil jeg tillade mig at konkludere, at der er både fordele og ulemper forbundet med at være delebarn. En væsentlig fordel for delebørn er, at de har hverdage hos begge deres forældre. En ulempe er børnenes pendlertilværelse i form af, at de skal huske mange ting i forbindelse med skiftene. De medvirkende børn nævner, at det giver dem stress, fortæller Hanne Søndergaard Jensen, der påpeger, at der ikke findes ideelle samværsformer eller deleordninger.
– Resultaterne af undersøgelsen skal tilgå de instanser der til daglig arbejder med samvær og forældremyndighed. Jeg tænker særligt på de faggrupper der skal træffe afgørelser på samværsområdet i statsforvaltningerne. Desuden kan forældre der overvejer deleordning eller anden form samvær havde gavn af undersøgelsen, skriver Hanne Søndergaard Jensen i sin rapport, der har været medvirkende til at en større undersøgelse i samarbejde med forskere på området er ved at tage form.