Naturen er ligeglad med os, men har vi råd til at være ligeglade med den? Ikke hvis du spørger landskabsarkitekt Steen Høyer.
’Natur og landskab er i sig selv ligeglade med os, men vi mennesker er dybt afhængige af omgivelserne. Derfor er alle gode boliger i tæt tilknytning til større landskabselementer som bakker, skove, søer og fjorde. Og derfor er det vigtigt at have en holdning til udviklingen og et kendskab til landskabet – ud over Discovery, havudsigt og græs på taget.’
Ordene kommer fra landskabsarkitekt Steen Høyer, der netop har sendt LANDSKABSKUNST-2 på gaden med støtte fra Dreyers Fond. Bogen er en lærebog og en indføring i de grundlæggende landskabelige forhold og arkitektoniske virkemidler fra landskabets geologi, klima og lysforhold til naturopfattelse og kompositionsprincipper.
I tre store afsnit beskriver Steen Høyer i LANDSKABSKUNST-2 det traditionelle og det nye danske landskab, landskabet som det kunne tage sig ud i respekt for traditionen men fri af konventionen, og til sidst en række metoder og værktøjer til at se og arbejde med i praksis som arkitekt.
– LANDSKABSKUNST-2 er skrevet til bygningsarkitekter, men vil forhåbentlig kunne ses og læses af alle med interesse for det danske landskab, fortæller Steen Høyer og pointerer at værket er unikt.
– Der har ikke tidligere været udarbejdet en kunstnerisk/arkitektonisk tolkning af det danske landskab med skove og bebyggelser, men der er skrevet meget om landskabets historie og den danske natur.
LANDSKABSKUNST-2 er en efterfølger til ’Landskabskunst – Steen Høyer’, der udkom i 2006. Parallelt med udgivelsen af LANDSKABSKUNST-2 har Steen Høyer i 2008 udgivet 13 kompendier om landskabet og landskabsarkitektoniske forhold.
LANDSKABSKUNST-2 kan blandt andet købes igennem Arkitektens Forlag