Linda Thi and Mikkel Dencker fra THI DENCKER ARKITEKTER har af Dreyers Fond og Boligfonden Kuben fået støtte til projektet ’Stampet Lerjords Arkitektoniske Potentiale’, der er en udforskning af, hvordan stampet lerjord i fremtiden kan indgå i dansk bygningskultur.
Stampet lerjordsbyggeri har været anvendt i årtusinder verden over, men er i løbet af industrialiseringen blevet tilsidesat til fordel for mere effektive byggemetoder. Det har medvirket til en begrænset udbredelse og udvikling af byggeteknikken i moderne tid. Nu har lerjordsbyggeri fået fornyet relevans, fordi byggeteknikken indebærer en minimal belastning af de planetære grænser og har en cirkulær materialeøkonomi.
De naturlige råmaterialer i konstruktionerne forbliver uforurenede og kan tilbageføres direkte til det oprindelige miljø ved nedrivning. Derudover besidder stampet lerjordsarkitektur et æstetisk særpræg, som er et resultat af selve byggeprocessen, hvori der bliver frembragt stoflige, lagdelte vægge, der afspejler det givne steds råmaterialer.
For enhver står det klart, at byggeteknikkens konkurrencedygtighed må forbedres igennem nye produktionsmetoder, men det er kun én side af udfordringen, mener THI DENCKER. Det er også afgørende for byggeskikkens levedygtighed at tage højde for de arkitektoniske kvaliteter samt tilpasning til bygningskultur og klima. Med andre ord kan praktiske og funktionelle aspekter ikke stå alene i målet om at udforme et holdbart byggesystem, men bør indtænkes i en helhed sammen med oplevede kvaliteter. På den baggrund iværksatte THI DENCKER deres undersøgelse og opsummerer her deres tanker.
På baggrund af studierne i dette projekt har vi bevæget os et stort skridt videre fra det teoretiske plan og er kommet betydeligt nærmere konkrete arkitektoniske bud på stampet lerjordsbyggeri i dansk kontekst. Med et idekatalog har vi skabt et afgørende grundlag for at tage vores udforskning af stampet lerjord endnu et skridt videre, og afprøve vores idéer med nye forsøg i større skala og omfang.
Vi tror på, at stampet lerjordsbyggeri står foran en genintroduktion i den danske byggebranche, og vi fornemmer en stadig større interesse og opmærksomhed for byggeskikken, særligt i kraft af dets mulige bidrag til en fremtidig bæredygtig byggesektor. Vi finder det aktuelt at handle på dette momentum og inden for overskuelig fremtid gennemføre håndgribelige og ambitiøse arkitektoniske værker, der eksemplificerer, hvordan lerjordsbyggeriet kan indfinde sig i moderne dansk byggeri.
Vi er overbevist om, at konkrete, inspirerende eksempler er et vigtigt led i at opbygge fortrolighed med byggemetoden og gøre den attraktiv for både bygherrer og udførende aktører. Koncepterne udviklet i dette forløb vil udgøre et afsæt for videre bearbejdning og detaljering med henblik på, at vi kan realisere 1:1 forsøgsbyggerier inden for en nær fremtid. Det har været afgørende for os som arkitekter at arbejde med vekselvirkningen mellem produktion og arkitektur for at sikre de arkitektoniske kvaliteter i introduktionen til en ny byggemetode.
Allerede nu samarbejder vi med en privat bygherre, der har fundet interesse for byggemetoden, om et muligt forsøgsbyggeri af et gæstehus på en landejendom. Projektet er i skitsefasen og tager udgangspunkt i en koncepttilgang, der anvender øget afstand mellem lerjordsvæggene og omgivelserne som primær holdbarhedsforanstaltning.
I et partnerskab med Region Hovedstaden, Vejdirektoratet, DTU Byg, Remco og Holbøll arbejder vi på, hvordan overskudsjord fra bygge- og anlægsarbejder kan udnyttes som bæredygtigt alternativ til traditionelle byggematerialer, og tryktester igennem støjskærme i stampet lerjord, hvorledes dette materiale egner sig som byggemateriale i Danmark. Sammenspillet mellem undersøgelser om æstetik, produktion og anvendelsen af overskudsjord tror vi på kan bidrage til en større indsigt og viden om materialet, som vi kan drage nytte af i fremtiden.