Seks jurastuderende fra Aarhus Universitet repræsenterede Club Munch Andersen ved Den Nordiske Procedurekonkurrence 2022. Konkurrencen byggede på en fiktiv menneskerettighedssag, og holdet fra Aarhus Universitet gik hele vejen til finalen, der blev afholdt i Højesteret i København.
Den Nordisk Procedurekonkurrence, Nordiska Rättergångstävlingen om de Mänskliga Rättigheterna, er en procedurekonkurrence for jurastuderende fra de nordiske lande, der handler om menneskerettigheder. Det primære formål med konkurrencen er at udbrede kendskabet til menneskerettighederne i Norden samt at lære at skrive processkifter og procedere.
Konkurrencen er bygget op som en fiktiv menneskerettighedssag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og dommere fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol samt dommere fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island fungerer som dommere i konkurrencen. Seks studerende fra Aarhus Universitet deltog i årets konkurrence og gik hele vejen til finalen, der i år foregik i Højesteret i København. Benjamin Lindgreen var en af deltagerne på holdet og fortæller:
“Jeg valgte at deltage i Nordisk Procedurekonkurrence dels grundet et ønske om at prøve kræfter med at blive en dygtig procedør og dels for at kaste mig ud i et helt nyt juridisk område, som jeg aldrig før havde beskæftiget mig med. Konkurrencen bød på mange udfordringer og sene aftener men indfriede helt sikkert mine forventninger og mere til. Ikke alene fik jeg mulighed for at blive en dygtigere procedør; jeg stiftede samtidig erfaring med at skrive processkrifter, hvilket også udgør en væsentlig bestanddel af den Nordiske Procedurekonkurrence.
Jeg procederede hovedindlægget i konkurrencen i den indledende runde i Østre Landsret. Det var utroligt spændende, ikke mindst fordi det nødvendiggjorde, at vi skulle tænke hurtigt. Vi skulle nemlig løbende foretage tilpasninger i proceduren, mens vi procederede, da proceduren skulle være et svar på vores modparts procedure, som vi ikke kendte på forhånd.
Vi gik hele vejen fra den indledende runde til semifinalen og videre til finalen. I finalen i Højesteret i København blev jeg udvalgt til at skulle procedere hovedindlægget foran et panel af de Europæiske Menneskerettighedsdommere herunder præsidenten samt vicepræsidenten for domstolen. Samlet set endte vores hold, Club Munch Andersen, med en flot andenplads ud af de deltagende universiteter.
Det har været en helt unik oplevelse at være en del af konkurrencen og klart noget, jeg vil anbefale enhver jurastuderende uagtet forudgående viden om menneskerettigheder. Det er uden tvivl det største, som jeg har oplevet på studiet, og det har resulteret i faglig udvikling og et stærkt socialt bånd med mine medstuderende, der blev skabt i de mange sene arbejdstimer, der blev lagt i konkurrencen.”