For første gang er der nu udgivet en monografi om Verner Panton. Bogen beskriver hans livsværk og sætter det ind i en historisk og teoretisk sammenhæng.
Verner Panton er bredt kendt for blandt andet Flowerpot-lampen, S-stolen og Panthella-lampen.
”Hellere et mindre vellykket eksperiment end en smuk trivialitet”, sagde han blandt andet om ledetrådene for sit arbejde.
Forfatterne Ida Engholm og Anders Michelsen skriver blandt andet, at han var forud for sin tid og banede vejen for yngre generationer af designere. Han var optaget af nye materialer og af at udfordre den måde, vi indretter hjem og arbejdspladser på.
”Ser man samlet på Pantons produktion, var han ikke alene optaget af at udforske og flytte grænserne for samtidens produktionsteknologiske muligheder; han kastede sig også over nye materialer og satte tilsyneladende umulige mål for, hvad der kunne lade sig gøre. Oven i de teknologiske og materialemæssige undersøgelser gik Panton målrettet efter at gentænke grundlæggende og populære genretyper som stolen og lampen og tog skridt til at udfordre den måde, vi indretter vores hjem og arbejdspladser på”, skriver forfatterne.
De peger på, at han stak ud fra jævnaldrende møbeldesignere som Hans J. Wegner, Poul Kjærholm og Børge Mogensen.
”I Danmark arbejdede Pantons møbeldesignkolleger i træ og naturlige materialer, mens Panton arbejdede i plast, plexiglas, stål, skumgummi og andre syntetiske stoffer. Og mens hans kolleger dyrkede moderniserede håndværksmæssige traditioner gik Panton efter at skabe 100 procent industrielt fremstillede produkter – direkte til et massemarked”, skriver forfatterne.
Nye dagsordener
”Pantons produkter blev fremstillet i Danmark, men også af samtidens førende internationale producenter, der var med på eksperimenterne, og som sammen med Panton satte nye dagsordener for design”, skriver forfatterne.
Bogen ”Verner Panton – en monografi” er skrevet af Ida Engholm, Lektor ved KADK, Institut for Visuel Design og Anders Michelsen, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet.
Bogen er rigt illustreret med billeder og skitser fra Pantons arkiv og private fotoalbum og er udgivet af Strandberg Publishing.
Torben Weirup skrev blandt andet i sin anmeldelse af bogen i Berlingske Tidende den 18. september:
”Verner Pantons design var fantasifuldt og visuelt pågående, og det præsenteres i en overdådig grafisk tilrettelæggelse, der er et ekko af Pantons drøm om at lade fantasien komme til magten”.
Læs Berlingske Tidendes anmeldelse fra den 18. september her
Læs mere om bogen her
Hør også interview med forfatterne i P1 Eftermiddag fra den 18. september her
Fotos: © Panton Design, Basel