Tomme kirker har potentiale som sportshaller, gallerier, restauranter, lejligheder – kun fantasien sætter grænser.
Selv om godt 83 % procent af den danske befolkning betaler kirkeskat (2005), er det kun ca. 5 %, der går regelmæssigt i kirke. Mange kirker har med andre ord en meget lille menighed og står halvtomme hen 364 ud af årets 365 dage.
Det har gennem de senere år fået debatten om brugen af de danske kirker til at blomstre op. Er der for mange kirker? Skal de overflødige lukkes? Er kirkerummet helligt?
Skal man tro tidligere kirkeminister Tove Fergo, så er mursten ikke hellige, som hun udtalte det, mens hun var kirkeminister. Det er forkyndelsen af guds ord, der er vigtigt, ikke stedet.
Andre mener noget andet, men diskussionen har fået Center for Idræt, Kirkefondet og Bygningskultur Danmark til at foreslå en idékonkurrence med Getsemane Kirke på Vesterbro i København som case. Men tanken er, at erfaringerne fra konkurrencen skal bruges over hele landet.
– Projektet handler hverken om at lukke kirker eller hverve nye medlemmer af folkekirken, fortæller René Kural, leder af Center for Idræt og Arkitektur. Målet med konkurrencen er at bruge kirkerummets særlige kvaliteter på en anderledes måde, så kirkerne igen kommer til at lægge hus til de sociale og kulturelle fællesskaber, som de oprindeligt er opført til at huse.
Det blev den danske tegnestue Krydsrum Arkitekter, der onsdag d. 17. december modtog 200.000 kr. for vinderforslaget ‘Light Transitions’, der omdanner konkurrencens testkirke, Gethsemane Kirke på Vesterbro, til et multianvendeligt mødested for kultur, idræt, socialt samvær og kirkelig aktivitet. Anden præmien på 150.000 kr. gik til Mutobia Arkitekter Aps for forslaget BYLIVsKIRKEN. Tredie præmien fik Mathilde Petri og Bisgaard Landskab for forslaget G+.
Links
Krydsrum Arkiteketer