Den uafhængige juridiske rådgivning til svage borgere, retshjælpen, hjælper ikke længere målgruppen i tilstrækkeligt omfang. Det konkluderer en analyse, som er udarbejdet af Copenhagen Economics for Danske Advokater og Advokatsamfundet. Analysen er støttet af Dreyers Fond.
Retshjælpen var oprindelig tænkt som en uafhængig juridisk rådgivning til svage borgere; men målgruppen overlades i dag i høj grad til sig selv. Dermed vokser uligheden i det danske samfund, og retshjælpen er i det hele tage en dårlig forretning for samfundet. Sådan konkluderer den første samlede analyse af de samfundsmæssige konsekvenser af den omlægning af retshjælpen, som blev gennemført i 2007.
Ændringerne medførte et betydeligt fald i retshjælpsordningernes anvendelse, og analysen fra Copenhagen Economics dokumenterer, at udviklingen både stiller svage og udsatte borgere med behov for juridisk hjælp dårligere end tidligere. Rapporten konkluderer videre, at retshjælpstilbuddene slet ikke matcher efterspørgslen blandt borgerne. Samtidig har mange borgere ikke tillid til, at sagsbehandlerne er uvildige, og de ser derfor myndighederne som modstandere. Og når en borger oplever “systemet” som uretfærdigt, udløser det ofte en uhensigtsmæssig adfærd, der stiller borgeren dårligt, og typisk ender med at blive en bekostelig affære for samfundet.
Copenhagen Economics anbefaler, at der rettes op på systemet, så brugen af retshjælp både kan sikre mere retfærdighed for udsatte borgere og reducere det offentliges udgifter.
Læs mere her.