Med støtte fra Dreyers Fond fortæller kunst- og arkitekturhistoriker Hans Helge Madsen i ’Skæv og national’ om tilblivelsen af den danske byplanlægning frem mod vedtagelsen af Byplanlov af 1938.
‘Danmark støbes’ kunne også have været titlen på ’Skæv og national’, der fortæller om tilblivelsen af det danmarksbillede, som vi kender i dag. Det er historien om, hvordan det moderne Danmark blev formet med udgangspunkt i opløsningen af enevældens snærende bånd. Med indførelsen af folkestyret åbnes der for en sand malstrøm af forandringer og den hastigste omdannelse af det danske samfund nogensinde.
Skæv og national er beretningen om epokegørende opfindelser, om tøjlesløs kapitalisme, og om det hastigt voksende befolkningstal i de sprængfærdige byer, der efter århundreders indeslutning mangedobledes uden plan, uden restriktioner og i begyndelsen uden kloakker.
Først sent i århundredet stod det klart, at en regulerende og formel planlægning måtte erstatte de mange ukoordinerede beslutninger. En dansk byplanlægning opstod gradvist med import af tankegods fra især England og Tyskland, men først i 1938 kom den første brugbare byplanlov, Byplanloven af 1938.
Læs Hans Helge Madsens bog som et drama; dramaet om det moderne Danmarks tilblivelse.
Link til Forlaget Bogværket