Jørn Utzon havde en drøm om at opføre et kunstmuseum i Silkeborg, som skulle huse værker af billedkunstneren Asger Jorn. Drømmen blev aldrig realiseret.
Udstillingen ”Fatamorgana” genopliver nu Jørn Utzons 50 år gamle projekt gennem blandt andet virtual reality og videoprojektorer.
”Underjordiske huler med ramper i forskellige niveauer. Kurvede korridorer og et unikt lysindfald fra oven. Og så selvfølgelig billederne, der svæver frit i rummene. Jørn Utzons første tegninger til Silkeborg-museet, der skulle huse Asger Jorns kunst, viser nærmest en drøm,” fortæller udstillingschef Lasse Andersson, Utzon Center.
Udstillingen ”Fatamorgana” giver et indblik i mødet mellem arkitekten Jørn Utzon og billedkunstneren Asger Jorn.
Det traditionelle museum gentænkes
”Jørn Utzon og Asger Jorn ønskede et museum til Jorns kunstsamling, hvor arkitekturen og kunsten skulle komplementere hinanden og gå op i en højere enhed. Med inspiration fra naturen gentænkte Utzon det traditionelle museum og præsenterede fascinerende skitser af underjordiske krokus-lignende formationer, der skulle udgøre museets udstillingsrum. Desværre satte praktikaliteter projektet i bero, og da Jorn døde i 1973, blev det fælles projekt endeligt droppet,” fortæller Lasse Andersson. Han tilføjer, at projektet af mange i dag betragtes som det vigtigste uopførte Jørn Utzon-projekt.
Ved hjælp af besøgendes input og moderne teknologi som virtual reality-briller, videoprojektering og Danmarks største 3D-printer konkretiseres og levendegøres skitserne til museet.
”Vi tror på, at tradition, teknologi og innovation er vejen frem, når vi skal opleve og formidle arkitektur på Utzon Center. Jørn Utzon og Asger Jorn var forud for deres tid, og det skal vi også være, når vi formidler deres fælles arbejde i dag. Fatamorgana er i høj grad en eksperimenterende udstilling, der er helt i tråd med Jørn Utzon og Asger Jorns vision for Silkeborg-projektet,” siger Lasse Andersson.
Udstillingen er støttet af Dreyers Fond og kan ses på Utzon Centeret i Aalborg frem til den 31. august 2016.
Utzon Center har i forbindelse med udstillingen arbejdet tæt sammen med og lånt materialer fra Museum Jorn.
Læs mere på Utzon Centers hjemmeside her