Dreyers Fonds Hæderspris til advokater går i 2022 til Jonas Christoffersen, der har haft en alsidig karriere med spænd fra fuldmægtig i Højesteret til forsvarer i den nyligt afviklede Rigsretssag og derimellem 11 år som direktør i Institut for Menneskerettigheder. I dag er han praktiserende advokat og i Advokatrådet engageret i advokatens rolle i samfundet, som han har klare holdninger til. Det bliver sammen med meget andet udfoldet i Dreyers Fonds portrætfilm om hædersprismodtageren.
Jonas Christoffersen bliver tildelt Dreyers Fonds Hæderspris 2022 for sin usædvanlige og alsidige karriere samt store engagement generelt og som jurist i advokatbranchen – i særdeleshed på det menneskeretlige område. Jonas Christoffersen er et fagligt fyrtårn, der til stadighed gør en indsats for at sætte vigtige retsprincipper til bred demokratisk debat, også når det kræver at gå imod systemet og siddende regeringer. Jonas Christoffersen har desuden vist, at man som advokat kan spænde vidt fra at forsvare Inger Støjberg i rigsretssagen, til at være bisidder for en minister i minksagen. Jonas Christoffersens virke illustrerer integritet og en forbilledlig udfyldelse af advokatrollen, der er en hæderspris værdig.
Sådan lyder motivationen for Jonas Christoffersen, som modtager af Dreyers Fonds Hæderspris til advokater i 2022. Som en del af fejringen har fonden produceret en film om hædersprismodtageren, der sammen med Dreyers Fonds bestyrelsesformand Claus Barrett Christiansen besøger forskellige lokationer. Filmen er med til at tegne et portræt af en advokat med en alsidig karriere og stærke holdninger til branchens samfundsrolle.
Advokat Jonas Christoffersen med Claus Barrett Christiansen, bestyrelsesformand i Dreyers Fond.
Den 52-årige advokat er tidligere hædret med Hartmann-prisen for sit virke med at fremme retssikkerhed og menneskerettigheder i Danmark, og han er også udnævnt til ridder af Dannebrogordenen. Som tredjegenerations advokat er Jonas Christoffersen opdraget til at engagere sig advokatfagligt. Han er medlem af flere råd og udvalg, herunder Advokatsamfundets nyoprettede Grundrettighedsudvalg, der blandt andet forholder sig til menneskerettigheder.
Mennesket og krigen til debat
Som tidligere direktør i Institut for Menneskerettigheder har Jonas Christoffersen været vant til at forholde sig til menneskerettigheder, og som privatpraktiserende advokat kan han nu udtale sig mere frit. Den mulighed bruger han også i forbindelse med Dreyers Fonds Hæderspris, hvor han senere på året sammen med Dreyers Fond afholder et fagligt arrangement i fondens lokaler i Valencia på Vesterbrogade. Her bliver omdrejningspunktet krigen i Ukraine, fortæller han:
”Når Rusland – trods den internationale retsorden og trods den europæiske beskyttelse af menneskerettighederne – har kunnet udvikle sig til en autokratisk stat, der går i krig mod et naboland, så må vi stille os selv spørgsmålet, om vi kan styrke systemet. Hvis vi ikke kan anvise bedre veje fremad, så må vi erkende, at vi står magtesløse over for udviklinger, som den vi har set i Rusland. I fremtiden står vi over for dybe dilemmaer, og lige nu er der mere end nogensinde brug for debatten,” siger advokat, dr. jur. Jonas Christoffersen.
Jonas Christoffersen ved offersen : christoffersen advokatfirma
Hver år hædrer Dreyers Fond henholdsvis en advokat og en arkitekt. I 2022 går arkitekthædersprisen til Johansen Skovsted Arkitekter.
BLÅ BOG
Jonas Christoffersen (f. 1969 i Gentofte)
2020 – nu: Advokat, dr. jur., offersen : christoffersen advokatfirma
2009 – 2020: Direktør, Institut for Menneskerettigheder
2008: Doktordisputats om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
2000 – 2008: Forsker på Københavns Universitet
2006 – 2007: Konstitueret landsdommer ved Østre Landsret
1998 – 1999: Dommerfuldmægtig i Højesteret
1998: Advokat og møderet for landsret
1995: Cand.jur. fra Københavns Universitet
Tillidsposter (udvalg)
- Medlem af Advokatsamfundets Grundrettighedsudvalg
- Formand for De Nordiske Juristmøder i Danmark
- Medlem af bestyrelsen for Juridisk Forening i København
- Medlem af Dataetisk Råd samt Etisk Udvalg (DBU)