Dreyers Fonds Hæderspris til arkitekter går i 2022 til Johansen Skovsted Arkitekter for tegnestuens særlige evne til at forvandle det forhåndenværende til originale poetiske projekter. Tegnestuens arkitektur er ofte baseret på materialernes konstruktive egenskaber, og konstruktionens evne til i sig selv at skabe ornamentale virkninger. Hvordan Johansen og Skovsteds når frem til projekternes udtryk og karakter bliver udfoldet i Dreyers Fonds film om Johansen Skovsted Arkitekter.
Johansen Skovsted tildeles Dreyers Fonds Hæderspris 2022 for deres overbevisende arbejde med at forvandle det forhåndenværende til originale karakterfulde projekter. Materialer og konstruktioner vælges efter nøje studier af opgavens særkende, og efter hvad der er tilgængeligt og håndteres med udsøgt sans for proportionering og rumlige virkemidler. At kunne løfte det velkendte og almindelige til nye betydninger er en hæderspris værdig.
Sådan lyder motivationen for Johansen Skovsted Arkitekter som modtagere af Dreyers Fonds Hæderspris til arkitekter i 2022. Som en del af fejringen har fonden produceret en film om hædersprismodtagerne. Her er næstformand i fondens bestyrelse, Mathilde Petri sammen med tegnestuens grundlæggerne, Søren Johansen og Sebastian Skovsted, rundt og besøge udvalgte projekter, hvor de viser og beskriver, hvordan de tænker og arbejder med arkitektur.
Tegnestuens grundlæggere Sebastian Skovsted (tv) og Søren Johansen sammen med Mathilde Petri, næstformand i Dreyers Fond.
Johansen Skovsted Arkitekter er grundlagt i 2014 og især kendt og anerkendt for stedsnær og omkostningsbevidst arkitektur hvor konkrete byggeteknikker er søgt forenet med projektets bærende idé. En simpel intervention kan være rig og kompleks sammen med det specifikke i stedet. Den tilgang bliver eksemplificeret og konkretiseret i filmen om tegnestuen med besøg på Pumpestation Nord ved Skjern Å, fugletårnet ved Tipperne og et erhvervsbyggeri i Køge.
Skjern Å Pumpestationer var en til- og ombygning af tre pumpestationer til nye besøgsfaciliteter langs åen. Projekt for Realdania og opført i 2015.
Tippertårnet til fuglekikkere var en del af nye besøgsfaciliteter på Tipperne ved Ringkøbing Fjord. Projekt for Realdania og opført 2017.
Kombineret kontor- og lagerbygning i Køge for CODAN Companies, der bliver fuldt færdiggjort i 2022.
Alle projektbilleder af Rasmus Norlander.
Fra film til fagligt arrangement
Fejring af Dreyers Fonds Hæderspris med produktion af film startede tilbage i 2020, hvor forsamlingsforbud forhindrede det traditionsrige fysisk arrangement. Da filmene når langt og bredt ud, fortsætter Dreyers Fond med at producere små portrætter af prismodtagerne, der nu også her fra 2022 får mulighed for at afholde et fagligt arrangement og selv tilrettelægge indholdet. Johansen Skovsted Arkitekter fortæller om deres kommende faglige arrangement:
”Vi ønsker med det faglige arrangement at introducere spændende tegnestuer, der behandler temaer, vi interesserer os for i vores arbejde, og som berør os. Vi har udvalgt fire udenlandske tegnestuer, der hver især går i dybden med at præsentere ét særligt projekt. Tegnestuerne er anerkendte for deres arbejde, men for mange deltagere er det formentlig første gang, de bliver bekendt med tegnestuernes arbejde. På den måde er det vores ønske, at arrangementet udvider deltagernes referenceramme og åbner for nye inspirerende tilgange til faget.”
Der følger mere info om arrangementet i april måned, og det bliver afholdt i Dreyers Fonds bygning Valencia på Vesterbrogade 32 den 5. maj 2022.
Hver år hædrer Dreyers Fond henholdsvis en advokat og en arkitekt. I 2022 går advokathædersprisen til Jonas Christoffersen.
Grundlæggerne
Søren Johansen
Arkitekt MAA og partner, Johansen Skovsted Arkitekter
Udannet ved Kunstakademiets Arkitektskole, 2010
Tidligere ansættelser ved bl.a. Bertelsen & Scheving Arkitekter, David Chipperfield Architects og EBDNBA arkitekter.
Tidligere underviser ved Kunstakademiets Arkitektskole, IBT – AAF.
Afgangscensor ved AARCH og AHO.
Medlem af Kunstnersamfundet.
Deltager ved Dreyers Fonds legatkursus og mentorordning for nystartede Arkitektvirksomheder, 2014
Sebastian Skovsted
Arkitekt MAA og partner, Johansen Skovsted Arkitekter
Udannet fra Kunstakademiets Arkitektskole, 2009
Tidligere ansættelser ved BBP Arkitekter, Architecten De Vylder Vinck Taillieu og billedkunstner Marlene Landgreen.
Tidligere underviser ved Kunstakademiets Arkitektskole, IBT.
Afgangscensor ved AARCH og AHO.
Medlem af Kunstnersamfundet.
Hædersbevisninger
2022 – Dreyers Fonds Hæderspris
2021 – Betonelementprisen og Utzon Statuetten
2021 – Nykredits Fonds Motivationspris
2020 – Häuser Award, Interior prize
2020 – Detail Readers’ Prize, nominering
2018 – AD Design Award
2018 – AR Emerging Architecture Award, highly commended
2017 – EU Mies van der Rohe Award, shortlisted
2017 – Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat
2017 – ADIPA: European Award for Architectural Heritage Intervention, finalist
2017 – Architizer A+ Awards, finalist
2018 – AR Emerging Architecture Award, finalist
2016 – Kronprinsparrets Stjernedryspris
2016 – RENOVER’s specialpris
2016 – World Architecture Festival, finalist
2015 – Bisballeprisen
2015 – Nationalbankens Jubilæumsfond, arbejdslegat
2014 – Dreyers Fonds legat til styrkelse af nystartede tegnestuers forretningspotentiale