Forskningsprojektet Kvinder i Dansk Arkitektur 1925-1975 skrider fremad. Tilbageblikket skal give en bredere forståelse af arkitekturhistorien, der sætter os i stand til skabe mere alsidige og inkluderende byer og landskaber i fremtiden. Selv om fokus er kvinder, fremhæver forskningsteamet ofte, at arkitektur bliver skabt i fællesskab.
Til en større artikel i tidsskriftet Landskab har Mathilde Merolli interviewet Svava Riesto og Henriette Steiner. De to leder forskningsprojektet ’Kvinder i dansk arkitektur 1925-1975’, der undersøger kvinders bidrag til dansk arkitektur, landskabsarkitektur og planlægning.
”For at kunne skabe fremtidens velfærdslandskaber, er det vigtigt at kende, forstå og forholde os til det, der er i forvejen, når vi skaber det nye. Men vi ser jo både herhjemme og internationalt mange nye fortolkninger af det 20. århundredes velfærdsstat og velfærdsarkitektur,” siger Svava Riesto og uddyber:
”I de traditionelt mindre prestigefulde hjørner af arkitekt- og designdisciplinerne, som formgivningen af køkkener, hos fagskribenter, kommunalt ansatte planlæggere med mere, skjuler der sig langt flere bidragydere end de spydspidser, som fylder rigtigt meget i historiebøgerne. Og som af forskellige årsager ofte er mænd. Så der har faktisk været en stor diversitet i velfærdsarkitekturens samarbejder”
Svava Riesto er uddannet kunsthistoriker fra Berlin, Tromsø og København og ph.d. i landskabsarkitektur og planlægning. I dag er hun er lektor ved Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, lige som Henriette Steiner, der er uddannet ph.d. i arkitekturhistorie og filosofi fra universitetet i Cambridge i Storbritannien og har være tilknyttet som forsker på arkitektskoler i Europa og USA. Hun siger:
”Nu kigger vi på én gruppe af individer – kvinder, som vi ved, har været afgørende bidragsydere til velfærdsarkitekturen, og håber, at det kan give os en bedre viden om hele feltet. At forstå kvindernes historie og deres relationer er vores indgangsvinkel til at forstå nogle af de kræfter, der drev velfærdsarkitekturens tværfaglige arbejdsfællesskaber”.
Ud over de to projektledere består forskningsteamet af arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen, skribent Mathilde Merolli, designer Liv Løvetand samt landskabs – og arkitektstuderende Frida Irving Søltoft.
Projektet er støttet af Realdania, Dreyers Fond, Statens Kunstfond, Københavns Universitet, Danmarks Frie Forsknings – fond, Landsbyggefonden og Karin og Georg Boyes Fond.
Læs hele Mathilde Merollis interview med Svava Riesto og Henriette Steiner i tidsskriftet Landskab.