På årets arkitekturbiennale i Venedig kan de besøgende i Den Danske Pavillon opleve ét samlet værk, der udforsker begrebet forbundethed. Udstillingen Con-nect-ed-ness er en totalinstallation, der består af et gigantisk kredsløb af vand lokalt opsamlet i Venedig. Det danske bidrag referere til hovedtemaet ’How will we live together?’ på biennalen, der løber fra 22. maj til 21. november 2021.
Foto: Lundgaard Tranberg Architects
Hovedtemaet for arkitekturbiennalen i 2021 er ’How will we live together?’. Årets deltagere tager stilling til biennalens overordnede spørgsmål ved at formidle deres arkitektoniske vilje gennem installatoriske oplevelser, der interagerer med de besøgende i pavillonerne.
Den udfordring har skaberne af det danske bidrag naturligvis taget på sig. Værket Con-nect-ed-ness viser, hvordan arkitekturen som kunstart kan synliggøre det usynlige og fremkalde en grundlæggende følelse af forbundethed mellem mennesker og jordens elementer.
”Vi lever i en tid, hvor vi tydeligt mærker de klimamæssige konsekvenser af, at mennesker i århundreder har opdelt verden i isolerede enheder uden at forstå, at vores handlinger har konsekvenser mange tusinder af kilometer væk. På godt og ondt med den nuværende pandemi som et foruroligende eksempel,” siger kuratoren Marianne Krogh og uddyber:
”Målet med Den danske Pavillon er at skabe et rum for en ny erkendelse af samhørighed; hvor de besøgende på egen krop kan mærke den forbundethed, vi alle er en del af. Gennem sansning kan vi begynde at forstå os selv i en større sammenhæng. Det er første skridt til at tage ansvar, både i vores tilgang til jorden og til hinanden”.
Foto: Hampus Berndtson
Foto: Laura Stamer
Kuratoren har sammen med udstillingsarkitekterne Lundgaard & Tranberg Arkitekter skabt totalinstallationen, der fuldstændigt transformerer Den danske Pavillon og indlemmer den i naturens kredsløb med vandet som det bærende element. Som gennemgående kunstnerisk-arkitektonisk greb bruges de to pavilloners eksisterende arkitektur, og den stedsspecifikke udstilling taler til alle sanser.
”Som arkitekter prøver vi at give svar på, hvordan mennesker kan leve sammen. Vi arbejder ud fra det vilkår, at arkitekturen altid står i forhold til naturen. I pavillonen har vi arbejdet med at synliggøre et kredsløb, der gør, at vi begynder at forstå os selv som en del af noget større. I bedste fald kan udstillingen være med til at tydeliggøre, at vi alle er forbundne i en levende gensidighed,” forklarer Lene Tranberg arkitekt, partner og medstifter af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Foto: Lundgaard Tranberg Architects
Foto: Hampus Berndtson
Hele værket består af rumforløb, hvor vandet kommer ind, iscenesættes, sanses og forlader pavillonen igen; gennem kroppe, fordampning, fotosyntese og nedsivning. Udstillingen rejser spørgsmålet om, hvordan vi kan (gen)skabe et nyt meningsfuldt forhold til verden som et sted, hvor vi erkender det grundlæggende vilkår, at vi er forbundne – ikke bare med hinanden men med alt levende.
Foto: Lundgaard Tranberg Architects
Biennalen
International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted i perioden 22. maj – 21. november 2021.
Arkitekturbiennale finder sted hvert andet år i Venedig, hvor byen forvandles til et epicenter for udfordrende og inspirerende arkitekturprojekter.
Over 60 lande, inklusive Danmark, deltager med udstillinger i de historiske pavilloner i Giardini-området, på Arsenale og rundt i hele byen.
Læs mere om det danske bidrag og om biennalen
DAC
Det er Dansk Arkitektur Center, der af Kulturministeriet er udpeget som kommissær for det officielle danske bidrag til den 17. arkitekturbiennale i Venedig. Bidraget er skabt i samarbejde med Realdania, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur. Udstillingen er kurateret af Marianne Krogh, ph.d. fra Arkitektskolen i Aarhus.
Følg kurator og de udstillende arkitekter via instagramprofilen @connectedness_danishpavilion.
Støtter
Kulturministeriet
Realdania
Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur
Beckett-Fonden
Dreyers Fond
Ny Carlsbergfondet
Knud Højgaards Fond
Bestles Fond
Sponsorater
Kvadrat
Mads Nørgaard
HAY
Junckers
STARK
Blå Kors
Røde Kors
Kuratoren
Marianne Krogh er mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet og ph.d. fra Aarhus Arkitektskole. Hun har i mange år arbejdet ved Studio Olafur Eliasson i Berlin og København og som forlagsredaktør ved Strandberg Publishing. Hun har været kommissær for Den danske Pavillon ved kunstbiennalen i Venedig samt kurateret to danske bidrag til Sao Paulo-biennalen. Bag sig har Marianne Krogh et mindre kuratorteam, der til dagligt holder til i J.F. Willumsens gamle ateliervilla i Hellerup.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Lundgaard & Tranberg Arkitekter er grundlagt i 1985 af Boje Lundgaard og Lene Tranberg. I dag ledes tegnestuen af Lene Tranberg sammen med de seks partnere, Peter Thorsen, Filip Heiberg, Henrik Schmidt, Erik Frandsen, Trine Troelsen og Nikolaj Richter-Friis. I november 2020 udvidedes partnerkredsen med yderligere ti.
Tegnestuen har i mere end tyve år positioneret sig som en af Danmarks mest anerkendte og prisvindende arkitektvirksomheder og er publiceret i bøger og førende tidsskrifter verden over. Blandt tegnestuens hovedværker kan nævnes Tietgenkollegiet i Ørestaden, Axel Towers ved Tivoli, Kannikegården i Ribe, SEB Bank ved Kalvebod Brygge, Sorø Kunstmuseum samt Skuespilhuset.
Udgivelse
Udstillingen i Den danske Pavillon ledsages af den engelsksprogede antologi Connectedness – an Incomplete Encyclopedia of the Anthropocene, som er redigeret af Marianne Krogh og udgivet af Strandberg Publishing. Antologien blev udgivet den 29. august 2020 og forhandles i udvalgte boghandlere samt online.