I udstillingen ’Grundelementer’ hos Dreyers Arkitektur Galleri kommer beskuerne helt tæt på de elementer, der tilsammen skaber fundamentet for arkitektur. Og det gennem både konkrete materialer og viden i form af henholdsvis modeller og podcasts.
Portræt af Studio Elements + Christiansen & Andersen
Michael Lynge fra Studio Elements og Mikkel Christiansen fra kunstnerfællesskabet Christiansen & Andersen har på hver deres fronter arbejdet med at undersøge arkitekturens dybere lag for at finde frem til fundamentet.
I udstillingen ’Grundelementer’ lader de deres erkendelser smelte sammen til en anderledes oplevelse, når modeller fra Studio Elements bliver suppleret af podcasts med videnskabelige vinkler på henholdsvis lys, tyngdekraft, materialernes opståen og sansernes påvirkning af vores oplevelser.
Michael Lynge
Mikkel Christiansen
Lettere at digte på det enkle
Michael Lynge står bag Studio Elements, der oprindeligt blev skabt som en nysgerrig undersøgelse af arkitekturens bestanddele. Om sin fascination forklarer arkitekten:
”Ved at dissekere, undersøge og igen sammensætte arkitekturens enkeltdele opstår noget helt nyt. Al konstruktion er i dag så godt pakket ind, og en bygning kan være svær at afkode. En ruin er ofte mere inspirerende, fordi den afslører alt og er mulig at digte videre på.”
Modellernes muligheder
Hvad der startede som en leg med elementer har efterhånden udviklet sig til en omfattende samling af modeller baseret på både fundne og byggede genstande.
”Mit arbejdet begynder med modellen som et værktøj i en form, der kan sammenlignes med håndskitsens intuitive udtryksform. Ved at bygge modeller ud fra et arkiv af forskellige enheder; standardelementer, fundne genstande, materialer med forskellige overflader, tyngder og betydninger, tillader det mig at arbejde modulerende og frit,” fortæller Michael Lynge.
Reorganisering af enhederne skaber koblinger, han ikke havde kunne forudse og inspirerer til at se nye muligheder i både det enkelte og helheden. For Michael Lynge handler det om, hvordan vi oplever rum og materialer.
Send ud og skab resonans
”Modeller kan enhver forstå, fordi de er konkrete. De kan overføre viden fra underviser til studerende. Få arkitekt og bygherre til at opnå enighed. Give nye ideer og inspiration til at udvikle og skabe arkitektur,” forklarer Michael Lynge.
Dreyers Fond har tidligere støttet projektet Elements, hvor Michael Lynges arbejde er blevet stillet frit til skue. Modellerne har også været brugt i hans undervisning af arkitektstuderende på KADK og kommercielt til workshop hos Mette Lange Architects, hvor Michael Lynge i en længere årrække har været tilknyttet som arkitekt, før han fik egen tegnestue.
”Min tilgang til arkitektur er undersøgende. Jeg finder det inspirerende selv at undersøge, men er også nysgerrig på, hvad andre undersøger. Samarbejder og deling kan skabe mere. Der er så mange dygtige arkitekter, så kunsten er at finde de mennesker, der er gode at arbejde sammen med. Når vi sender noget ud, der giver resonans hos andre, opstår der ofte en forbindelse”.
Generøsitet som fællesnævner
Michael Lynges arbejde gav i hvert fald resonans hos Mikkel Christiansen fra kunstnerfællesskabet Christiansen & Andersen, der arbejder med at sætte ord på alt det, der ligger bag arkitekturen – fra de konkrete materialer til alt det, vi som mennesker sanser.
”Jeg blev opmærksom på Michael Lynge på grund af hans mange modeller og meget konkrete undersøgelser af arkitekturens elementer men også på grund af det lag af generøsitet, der ligger i hans arbejde. Han undersøger, og han deler. Derfor kontaktede jeg ham for også at dele vores viden. Ikke for at finde svar, men for at undersøge endnu dybere sammen,” fortæller Mikkel Christiansen.
Den viden, han ønskede at dele, var podcasts med blandt andet forskere fra Niels Bohr Instituttet, der giver helt nye vinkler på arkitekturens fundament – herunder tyngdekraftens magt og materialernes geologiske opståen.
Med et mål om at inspirere
”Ved at træde ind i et felt af nysgerrighed åbner der sig alt muligt spændende. Arbejdet med vores podcasts opstod ud fra et ønske om at forstå arkitekturens fundament. Alle arkitekter taler om lys, men vi ønskede at forstå det mere videnskabeligt. Det samme med materialerne og deres indflydelse på byggeskik fra egn til egn,” forklarer Mikkel Christiansen.
Den ene forsker førte til den næste, og nye indsigter skabte nye fokus og dybere forståelse – for eksempel i forhold til menneskets forbundenhed med naturen. Tilsammen er de fire podcasts blevet til videnskabelig indsigt i arkitektures fundament.
”Frem for alt har vi ønsket at undersøge og at kunne inspirere andre med, hvad vi finder ud af – og det var faktisk meget mere end forventet. For eksempel er geologi blevet hyper relevant på grund af hele bæredygtigheds- og klimadebatten, så indholdet er både interessant og relevant. De fire podcasts er fondsfinansieret og frit tilgængelige,” minder Mikkel Christiansen om.
En sanselig oplevelse
Til udstillingen ’Grundelementer’ vil de fire podcasts fra Christiansen & Andersen spille sammen med Studio Elements’ fire modeller, der hver især repræsenter grundvilkår for arkitekturen. Tilsammen skal det give beskueren en fornemmelse for, hvordan rum opstår og samtidig en pause fra storbyen omkring.
”Vi lever i en hverdag med højt tempo og uendelige stimuli, der nærmest virker som et filter for vores sanser. Derfor er vægten på det basale som at se, lytte, føle og opleve,” lyder det fra de to udstillere.
’Grundelementer’ repræsenterer hånden og hovedet. Delen og helheden. Sansningen og erkendelsen. Oplevelsen og erfaringen. I Dreyers Arkitektur Galleri er det den mest abstrakte af de tre udstillinger, og derfor er oplevelsen mere i fokus end klare svar og konkret forståelse.
Dreyers Arkitektur Galleri
____________
Dansk Arkitektur Center (DAC)
BLOX
Bryghusgade 10
1473 København
____________
Fredag den 1. november 2019 – søndag den 16. februar 2020
Going Rural
af Rural Agentur
____________
At fremkalde rum
af Mette Lange Architects
____________
Grundelementer
af Studio Elements – i samarbejde med Mikkel Christiansen fra Christiansen & Andersen
Dreyers Arkitektur Galleri er et fælles projekt mellem DAC (Dansk arkitektur Center) og Dreyers Fond, hvor tre talentfulde og toneangivende tegnestuer får mulighed for at vise deres visioner for fremtidens arkitektur.
Indtil i år har hver tegnestue udstillet på skift, men fra 2019 udstiller de alle tre sideløbende og i en længere periode end hidtil: Fra fredag den 1. november 2019 til søndag den 23. februar 2020.
Dreyers Arkitektur Galleri er skabt for at vise vækstlaget i dansk arkitektur og aktuelle tendenser. De tre udstillingerne giver hver især et unikt indblik i arkitekternes hverdag, virkelighed og visioner for fremtiden.
Michael Lynge er født 1988, Cand. Arch. MAA, uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Han er trænet som arkitekt hos Studio Mumbai, Mette Lange Arkitekter og igennem feltstudier i Tanzania og Indien. Ved siden af sin praksis underviser han som studieadjunkt på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering på Institut for Arkitektur og Design.
Mikkel Christiansen er født 1984, Cand. Arch. MAA, uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) samt Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedhuggerskole. Han har gennem otte år arbejdet hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter og underviser ud over sin praksis som studielektor på KADK på Institut for Bygningskunst og Kultur og tidligere som ekstern lektor Kunstakademiets Billedhuggerskole.
Studio Elements genererer idéer, eksperimenter og arbejder arkitektonisk med modeller – blandet andet af fundne objekter og byggeklodser, der bliver komponeret til en sammenhæng; intuitivt og indlevende med form, æstetik, materialitet, proportioner, lys og tektonik for øje.
Skala, kontekst og inspiration bliver improviseret friere end i det gængse arbejde som arkitekt, fordi form og materialitet bliver undersøgt og opfattet i et ubegrænset perspektiv for at udvide opfattelse og muligheder.
Der bliver dokumenteret og udviklet yderligere gennem fotografi, tegning og tekst for at skærpe idéer og vise dobbeltheden mellem materialernes forudbestemte betydninger og de nye skabte muligheder.
Christiansen & Andersen er et kunstnerfællesskab mellem Mikkel Christiansen og Jesper Kort Andersen.
Deres pavillon OMKRING blev i 2015 realiseret i Kongens Have og vandt førstepræmien i konkurrencen Pavillon MAA, der var udskrevet i samarbejde med Dreyers Fond.
Senest er Christiansen & Andersen kommer tæt på sanserne, fysikken og på verdensbilledet i en række podcasts, der bliver anvendt i udstillingen ’Grund Elementer’.
Lyset: Professor Peter Lodahl fra Niels Bohr Instituttet fortæller om sin forskning for at øge forståelsen for lyset, mørket, sammenhængen med stoffet og rummet.
Rumtiden: Professor Niels Obers fortæller om tyngdekraften som et grundvilkår for rummet, skabelsen af forskelle og forståelsen af livets vilkår i almindelighed.
Livet og landskabet: Professor Minik Rosing fra Geologisk Institut fortæller om forbindelsen mellem landskabets tilblivelse, materialernes opståen, udvikling af bevidsthed og verden som vi kender den i dag.
Vandring med lukkede øjne: Gennem byvandring med en blind fortæller får vi øget vores bevidsthed om sansernes betydning og dermed udvidet vores bevidsthed.