Til et sensommerarrangement på DAC – Dansk Arkitektur Center fik de nystartede tegnestuer en stemme i forhold til, hvordan de fra deres plads i branchen ser og ønsker, at arkitektfaget udvikler sig i fremtiden.
Arrangementet var initieret af DAC sammen med Dreyers Fond, der er sat i verden for at styrke arkitektfaget, såvel som advokatfaget. De to aktører har de sidste fire år samarbejdet tæt om udstillingsrækken Dreyers Arkitektur Galleri for nystartede tegnestuer.
DAC og Dreyers Fond har ønsket at gentænke mulighederne for på bedste vis at skabe en platform for vækstlaget på den danske arkitekturscene. For at sikre, at disse muligheder tager afsæt i vækstlagets virkelighed og reelle udfordringer, blev der afholdt et netværksevent i DAC den 27. august 2020.


Stærkt netværk mellem nye tegnestuer
Blandt de inviterede var modtagere af ’Dreyers fonds legater til nystartede arkitektvirksomheder’, der indtil videre har været gennemført hvert år i perioden fra 2016 til 2020. Desuden medlemmer af ’We Are Next’, der er et netværk af nystartede tegnestuer.
”I stedet for at forsøge at regne ud hvad de nystartede arkitektvirksomheder har brug for, har vi ønsket at spørge dem selv. For os er det vigtigt at skabe nogle rammer, der kan medvirke til at udvikle og synligøre de nystartedes potentiale,” forklarer Mathilde Petri, arkitekt MAA og bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond.
For hende var den største gevinst ved arrangementet at se, hvor meget samarbejde der allerede foregår på tværs af de nystartede tegnestuer. Derudover kom der masser af gode input, til hvordan aktører som DAC og Dreyers Fond kan støtte udviklingen af arkitektfaget.


Arkitekterne har alsidige ønsker
Ønskelisten fra de nystartede tegnestuer endte med at blive lang og bred, og det er ikke alt, som hverken Dreyers Fond eller DAC kan hjælpe med. Alligevel er de mange bud, på hvad der skal til for at give branchen de bedste vækstvilkår, interessant at forholde sig til.
Fra den omfattende opsamling på dagen er her i kort for fremhævet et par ønsker fra de nystartede tegnestuer:
– Bedre muligheder for deltagelse i konkurrencer og udbud, fx i samarbejde med større tegnestuer.
– At få slået hul på sfæren mellem små og store tegnestuer.
– Bedre mulighed for direkte kontakt til kommunen og andre udbydere, særligt på mindre projekter.
– Mulighed for juridisk bistand samt mingling mellem nyopstartede arkitektvirksomheder og nyuddannede advokater.
– Fagligt roadmap over at komme fra de små projekter til de store.
– Nem, fleksibel og økonomisk overskuelig adgang til kontorpladser og værksteder.
– Mulighed for udstillinger i større skala end DAC’s trappegalleri og med længere varighed end en midlertidig pavillon.
– Programrække i radio eller på flow tv, a la nuværende om håndværkere på DR.
– Set up for developer speeddating, gerne faciliteret af Dreyers Fond og baseret på evidensbaseret viden om små tegnestuer.
– Som supplement til bilaterale samtaler så sende et stort og samlet opråb fra alle de små tegnestuer i form af åbnet brev til Københavns Kommune.