Arkitekt MAA Nicole Gry Holme har med støtte fra Dreyers Fond besøgt Can Lis, Jørn Utzons sommerresidens på Mallorcas sydlige kyst. Hendes projektet gik ud på at undersøge og studere dagslysets farver, så derfor rejste hun ved sommersolhverv. Som afslutning på projektet har Nicole Gry Holme udarbejdet tre film, der viser de mange nuancer i mødet mellem dagslyset og bygninger.
Under arkitekt MAA Nicole Gry Holmes rejse til Can Lis undersøgte hun dagslysets farver, og i studiet blev farveskiftet i tusmørkefaserne afbilledet og gengivet igennem billeder af huset, af træerne, af sollys reflekteret i himmelvævlingen. Disse billeder og gengivelser er samlet i tre film, der viser nuancerne i mødet mellem dagslyset og bygninger for at oplyse om disse mange nuancer.
Timerne før daggryet blev brugt på at fotografere og måle farven i lyset. Undersøgelserne gik ud på at studere dagslysets farver, der hen over døgnet skifter farve fra dybe blålige nuancer i tusmørke faserne til varme gyldne farver ved solopgang og solnedgang, til klare hvide nuancer midt på dagen. Selvom et rum umiddelbart er hvidt, vil vi ikke altid opleve det, som bare hvidt, da den hvide farve afhænger af lysets, og derved også skyggens farve.
”Det er kun få mennesker, der bemærker ændringer i dagslysets farve, og endnu færre ved, hvordan de påvirker vores døgnrytme. I lysfaglige kredse bliver de kaldt ‘non visual effect of daylight’ eller ‘døgnrytme lys’. Dette er fordi, vores øjne har celler, der kan aflæse farven i dagslyset og fortælle hjernen, hvad tid det er på dagen,” fortæller Nicole Gry Holme, og fortsætter:
”Det blev et studie af dagslyset, men i lige så høj grad et studie af bygningens materiale sætning. Sandstene som Can Lis er bygget af, giver et monolitisk udtryk. Uden fugerne ville huset synes hugget ud af klippen, huset står på. I kontrast til sandstene står de hvidmalede hvælv, de klare glasflader og de blanke glaserede kakler.”
“At dagslyset er væsentligt for, hvordan vi ser og oplever rum, er almen viden, men meget få tænker over, hvordan dagslyset sammenspil med rummet påvirker menneskers døgnrytme, helbred og velvære,” fortæller Nicole Gry Holme.
I de seneste år er der kommet et øget fokus på, hvordan blåt lys fra skærme kan forstyrre menneskers nattesøvn, men noget af det, som studiet viser, er, hvordan blåt lys er en naturlig del af dagslyset i tusmørkefaserne. Dette og meget andet er afbilledet i de tre film.