JunkFood er beviset på, hvor stor en forskel et måltid kan gøre. NGO’en sikrer dagligt et varmt og nærende måltid til mere end 300 af gadens folk, og det antal bliver langt højere, når JunkFood snart flytter til nye lokaler. Indsatsen er afgørende for samfundets mest udsatte, og det vigtige arbejde er fra starten og løbende støttet af Dreyers Fond.
JunkFood blev igangsat under coronakrisen i 2020, hvor køkkenchef og medejer af den prisvindende restaurant Alchemist Rasmus Munk blev støttet af finansmand Lars Seier Christensen i initiativet. Dreyers Fond og Oak Foundation var fra start af med på at støtte JunkFood i at hjælpe gadens folk, for de mest udsatte var hårdest ramt under landets nedlukning. I dag er der flere fonde og en lang række erhvervspartnere, der støtter JunkFood.
Siden etablering marts 2020 har JunkFood leveret cirka 350.000 gratis måltider. De er til dels baseret på de omkring et tons overskudsvarer, som køkkenet modtager hver uge. Her bliver også taget imod unge på kanten, som JunkFood hjælper i gang med lettere at kunne indgå i en samfundsmæssig sammenhæng. Tidligere i år fik JunkFood 2,6 millioner ind på en gallamiddag, og senere i år den 26. november afholder Lis Sørensen en charity koncert for at støtte op om det vigtige arbejde.
Mere end et måltid
JunkFood handler nemlig om mere end mad. Mange af gadens folk prioriterer dagens fix af stoffer eller alkohol over et godt og nærende måltid. Det giver frustrationer og resulterer i konflikter blandt hjemløse og giver sværere arbejdsvilkår for lokale socialarbejdere og utryghed hos lokalbefolkningen. Derfor gør JunkFoods madleverancer en stor forskel på flere fronter end forventet. Måltiderne skaber mulighed for socialt samvær, nedbringer mængden af voldskonflikter og giver gadens folk en følelse af at have en plads i samfundet.
Aktuelt producerer og leverer JunkFood over 300 nærende måltider, og menuen har stået på alt fra tarteletter og lasagne til kartoffelmos med bløde løg og ristede pølser. Igennem aktivt samarbejde med 12 herberger og hjælp fra frivillige chauffører får JunkFood leveret varm mad direkte til de mange mennesker i nød. Udover at bidrage til bedre vilkår for udsatte og isolerede borgere, spiller JunkFood en vigtig rolle i bekæmpelsen af madspild, når køkkenet hver uge modtager de omkring et ton overskudsvarer fra samarbejdspartnere som Nemlig.com, Søris og Dagrofa Foodservice.
Prisvindende og med vokseværk
I 2022 uddelte JunkFood over 300.000 måltider til gadens folk, og den store indsats blev hædret med Embla prisen ’Nordic Food for Many’. Det er ikke den eneste pris, holdet bag JunkFood kan tage med sig fra 2022. Bogen ’Alles Ret’ blev skabt i samarbejde med fotograf Jens Honoré og vandt en pris for ’Årets Bedste Bogarbejde 2022’. Bogen giver en stemme til samfundets mest sårbare og er også støttet af Dreyers Fond. Der er samtidig produceret en ’Alles Ret’ podcast, der er tilgængelig på alle podcast kanaler.
Da landet lukkede op igen, rykkede JunkFood fra restaurant Alchemist til H17 i Kødbyen og rykker nu snart til støtte lokaler på Betty Nansens Allé 57-61. Her bliver der i samarbejde med Frederiksberg Forenede Boligselskab og Kaffe Karma skabt et unikt sted, der kan tilbyde nærende måltider, værdifulde relationer og kulturelle aktiviteter til de mest udsatte borgere i samfundet. I de nye rammer bliver JunkFoods produktionskøkken opskaleret, så kokkene får plads og ressourcer til at producere 1500 måltider hver dag. Samtidig lancerer de ’Det Meningsfulde Fællesskab’, hvor unge på kanten får mulighed for at engagere sig i det velgørende projekt.