Statsfængslet i Nyborg har rundet 100 år. I den anledning har seniorforsker Peter Fransen skrevet en fyldig bog, som både fortæller fængslets historie og udviklingen i det særegne miljø i og omkring det lukkede fængsel siden indvielsen i 1913. Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers Fond.
Med beskrivelsen af de første 100 år af historien om det lukkede statsfængsel i Nyborg har Peter Fransen præsteret både et grundigt stykke fængselshistorie, og bidraget med beskrivelsen af en meget særlig del af dansk kulturhistorie.
Bogen med titlen “Borgen med de mange ansigter – Statsfængslet i Nyborg 1913-2013” beskriver både de vekslende lovgivningsmæssige rammer for fængslets virke og livet i fængslet gennem tiderne. Historien fortælles med reference til en række af den forløbne 100 års vigtigste historiske begivenheder og inddrager blandt andet politiske kampe, arbejdspladsintriger, besættelsestiden, ungdomsoprør og bandekonflikter.
“De væsentligste historiske begivenheder i perioden præger i høj grad livet i fængslet. Det særegne miljø, som kendetegner et lukket fængsel gør, at mange forhold bliver mere ekstreme og får deres egen vinkel, men det bliver historien bestemt ikke mindre spændende af. Det bliver tydeligt, at fængselshistorie også er kulturhistorie,” siger Peter Fransen.
Forfatteren har i vid udstrækning benyttet kildemateriale, som ikke tidligere har været kendt af offentligheden, og livet inden for ringmuren bliver beskrevet med en række konkrete historier.
Læs anmeldelse fra Dansk Historisk Fællesråd på Historie Online her