Danske studerende med til moderniseringen af Sydney Operaen

Hvert år de næste ti år får fem danske studerende mulighed for at være med til at modernisere Sydney Operaen, mens fem australske studerende får mulighed for at arbejde inden for den nordiske arkitekturtradition.

I anledning af Sydney Operahusets 40 års fødselsdag i oktober 2013 har Sydney Opera House Trust sammen med en række partnere udviklet MADE by the Opera House – et tværfagligt dansk-australsk udvekslingsprogram. Programmet blev lanceret i forbindelse med et internationalt arkitektur- og designsymposium den 25. oktober i Sydney.

MADE by the Opera House bygger videre på den særlige forbindelse, der i sin tid opstod mellem Danmark og Australien omkring Jørn Utzons mesterværk Sydney Operaen. MADE (Multidisciplinary Australian Danish Exchange) handler om at viderebringe den tværfaglige metode og proces, der lagde grunden til Australiens mest berømte bygningsværk. Deltagerne i udvekslingsprogrammet vil være arkitekt-, ingeniør-, og designstuderende – de samme discipliner, der i sin tid bidrog til udviklingen af Sydney Operaen.

Udvekslingsprogrammet vil hvert år de næste ti år give fem danske studerende mulighed for at arbejde med istandsættelsen af Sydney Operaen hos de involverede australske rådgivende virksomheder. Samtidig får fem australske studerende årligt de næste ti år mulighed for at arbejde med et projekt i en dansk arkitekt-, ingeniør-, eller designvirksomhed. Det første hold australske studerende kommer til Danmark i januar/februar 2014, hvor de skal arbejde med et tværfagligt projekt hos Henning Larsen Architects.

Dreyers Fond støtter MADE projektet, fordi vi mener, at der i stigende grad er behov for et godt og integreret samarbejde mellem arkitekter og ingeniører i byggebranchen – og istandsættelsen af Sydney Operaen er en oplagt anledning til at fremme internationalt tværfagligt samarbejde og kendskabet til Utzons faglige univers,” siger Bo Rygaard, direktør i Dreyers Fond.

MADE by the Opera House er et samarbejde mellem Sydney Opera House Trust og Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), og er i Danmark støttet af Dreyers Fond, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond. I Australien er programmet støttet af Arup Pty Limited, Steensen Varming (Australia) Pty Limited og The NSW Architects Registration Board.

Læs mere om MADE by the Opera House her

Læs mere om lanceringen den 25. oktober på Kongehusets hjemmeside her