Under verdenskongressen UIA udstiller Arkitekter Uden Grænser en pavillon af høj æstetisk kvalitet, men endnu vigtigere er dens budskab. Pavillonen fortæller nemlig historien om et biocenter, der vil styrke beboerne i et slumkvarter i Uganda. Både biocenter og pavillon er støttet af Dreyers Fond.
Med udgangspunkt i et biocenter, der skal øge sundheden i slumkvarteret Kinawataka i Uganda, har Arkitekter uden Grænser designet en pavillon med et usædvanligt omdrejningspunkt – nemlig toilettet. CEO i den humanitære organisation, Anton Ryslinge forklarer baggrunden:
”Ved at fokusere på den ringe adgang til toiletter i slummen og de sundhedsskadelige forhold som fattige mennesker lever under, udstiller vi med et enkelt greb de store forskelle mellem rige og fattige samfund. Med biocenteret bygger vi en kreativ løsning på et mangefacetteret problem, der kommer af manglende adgang til toiletter”.
Kinawataka Biocenter er et sundhedsfremmende waste-to-value projekt, og biocenteret en multifunktionel bygningstype, der med toilet- og badeforhold som udgangspunkt leverer afgørende vigtige services, øger sundheden og skaber et socialt omdrejningspunkt i et tætpakket slumkvarter. Et biocenter går ud på at anvende basale funktioner som toiletter og bad til at nå et slumkvarters beboere med flere ydelser og ressourcer, der kan styrke dem i dagligdagen.
Udover toiletter og badeforhold indeholder bygningen også en kiosk og infopunkt, vandsalg til lave offentlige priser, boliger og et urban farming undervisningsmiljø på bygningens tagflade Alt sammen stakket i èn 2 etagers bygning samt underjordisk anlæg, på grund af pladsmangel i slummen. Og så producerer bygningen biogas.
Fra affald til energi
Funktionelt foregår det sådan, at toiletternes indhold opsamles i en stor underjordisk tank, hvor en biologisk proces producerer en ren og lugtfri biogas. Den bliver rørført til bygningens lejligheder, hvor beboerne kan bruge den i gaskomfurer til madlavning, og dermed droppe brugen af trækul, der både er dårligt for indeklimaet, og som bidrager til afskovning. Biocenterets styrke er, at det leverer billig sanitet uden behov for kloakering, og at den biogas, som bygningen producerer, kan sælges og dermed finansiere bygningens drift.
Biocentre som bygningstype er især kendt fra de store slumkvarterer i Nairobi i Kenya, men anvendelsen af biogas i slumkvarterer stammer oprindeligt fra Indien og Bangladesh. I dette projekt benytter Arkitekter Uden Grænser sig af de bedste Kenyanske biogas-eksperter, der overfører teknisk og organisatorisk knowhow til deres ugandiske partnerorganisationer.
Målet er at biocentreret vil skabe et sundere bymiljø i det store slumkvarter Kinawataka, og at beboere i en radius af op til 500 meter vil benytte sig af bygningens faciliteter. Det vil derfor føre til mindre menneskeligt affald og færre patogener i gademiljøet. Erfaring fra biocentre i Nairobi viser, at disse bygninger reelt redder liv, ved at reducere frekvensen af dysenteri, diarre og lignende sygdomme, der knytter sig til uhygiejniske omgivelser. Derudover fungerer de som lokale powerhouses for lokal aktivisme og sociale initiativer.
Stærke partnere og synlighed i sigte
Projektet er designet i samarbejde med de ugandiske udviklingsorganisationer National Slum Dwellers Federation of Uganda og ACTogether. Projektet har været undervejs i en årrække, som er blevet brugt på at skabe både lokal og politisk opbakning, samt finde og erhverve en byggegrund i Kinawataka. Projektet har stor politisk bevågenhed og assisteres af en kommunal projektimplementeringsgruppe nedsat af Kampalas borgmester.
Udover projektets sundhedsfremmende mål er det også tænkt som et tillidsskabende projekt, der kan skabe grobund for et fremtidigt samarbejde omkring jordrettigheder for slumkvarterets beboere. Projektet forventes færdigt primo 2023 og vil blive fulgt op af en række workshops om kvarterets fremtid.
Biocenteret er et bud på, hvordan det med få midler og lokal arbejdskraft er muligt at imødekomme en stor sanitær og sundhedsmæssig udfordring i mange af verdens slumområder, der er uden kloakering. Projektet rummer dermed aspekter inden for sanitet, sundhed, ordentlige arbejdsforhold, CO2- udledning og lokale fællesskaber, som indkapsles i den bygning, som Arkitekter Uden Grænser nu opfører i Uganda, og som pavillonen på havnefronten i København bliver en abstraktion over. CEO i Arkitekter uden Grænser, Anton Ryslinge, ser frem til opmærksomheden til projektet:
”Placeringen ved BLOX medfører en naturlig stor eksponering for gæster i BLOX, til Verdenskongressens deltagere samt forbipasserende. Det er derfor vigtigt for os at skabe et blikfang, der kan tiltrække noget af den store trafik i området, så vi kan få udfordringerne i Uganda og lignende steder synliggjort med et tema, der står i klar kontrast til omgivelserne. Og vise at vi sætter handling bag kongressens tema ”Leave no-one behind”.
Arkitekter Uden Grænser
Arkitekter Uden Grænser er en humanitær organisation, der arbejder for at skabe udvikling med arkitektur og planlægning som redskaber. Formålet er at støtte udsatte og fattige befolkningsgrupper ved at skabe arkitektfaglige udviklingsprojekter, samt arbejde med at forbedre jordrettigheder i slumkvarterer og uformelle bosættelser. Organisationen arbejder for at give alle mennesker adgang til anstændige boligforhold og levevilkår.
Ifølge Arkitekter Uden Grænser er anstændige levevilkår en menneskeret, og den kan fremmes ved at tænke i helheder og ved at integrere både tekniske, sociale og æstetiske aspekter i byggeri og planlægning. AUG stiller planlægnings- og arkitektfaglig viden til rådighed for civilsamfund og organisationer, der normalt ikke har adgang til denne og tager medansvar for at byggeriet udvikler sig i en socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig retning.
Derudover skaber Arkitekter Uden Grænser muligheder for erfarings- og vidensopbygning blandt arkitekter i Danmark, så solide kompetencer kan opbygges til gavn for organisationens samarbejdspartnere og for den del af det danske arkitekterhverv, der spiller på den globale scene.
Organisationen består af mere end 300 medlemmer fra forskellige fagligheder, og drives af 30 frivillige og et lille sekretariat. De fleste medlemmer er arkitekter, men andre faggrupper finder også vej til og er velkomne i Arkitekter Uden Grænser.