Der er skrevet flere bøger om ytringsfrihed, men pt. er dette bogen om emnet. Jacob Mchangama er forfatter til ”Ytringsfrihed – fra Sokrates til Sociale Medier”, og da bogen udkom på engelsk i 2022, modtog den blændende anmeldelser. Siden er den blevet oversat til flere sprog, blandt andet arabisk og japansk. Nu udgiver Djøf Forlag bogen på dansk, så alle kan læse den vigtige bog, som Dreyers Fond har støttet hele vejen.
Jacob Mchangama er ytringsfrihedens frihedskæmper og forfatter til ”Ytringsfrihed – fra Sokrates til Sociale Medier”. Han mener ytringsfriheden er fundamentet for demokratiet, men det er i dag en udfordrende rettighed, der er udsat for angreb. I både demokratier og autoritære stater rundt om i verden er ytringsfriheden på tilbagetog. Bogen viser, at de problemer, ytringsfriheden kan skabe – hvad end det er muhammedtegninger eller hadtale og manifester fra ekstremister – er lige så relevante i dag som for 2.500 år siden. Gennem den fascinerende historie om ytringsfrihedens mange forsvarere – fra den antikke athenske taler Demosthenes til moderne digitale aktivister – beskriver Jacob Mchangama, hvordan den frie udveksling af ideer ligger til grund for alle intellektuelle præstationer og har gjort det muligt at fremme både frihed og lighed på verdensplan.
Bogen er et nuanceret forsvar for ytringsfriheden og et velunderbygget rødt kort til alle de politikere, der i disse år er i gang med at gradbøje og regulere ytringsfriheden blandt andet på de mange sociale platforme. Ifølge Jacob Mchangama kan ytringer nemlig ikke sættes på en etisk formel. Vi er nødt til at finde andre veje til at kæmpe med frustrationen og utrygheden ved det problematiske indhold i stedet for at regulere indholdet på sociale medier, hvad der sker i stigende grad. Resultatet er i så fald, at forvaltningen af ytringsfriheden bliver overladt til techgiganterne og deres algoritmer. Ytringsfrihedens juridiske, politiske og kulturelle historie bør være pligtlæsning for alle, der interesserer sig for ytringsfrihedens ukrænkelighed på godt og ondt, mener tænketanken Justitia og Djøf Forlag, der står bag udgivelsen.
Læs første kapitel af ”Ytringsfrihed – fra Sokrates til Sociale Medier” og køb den hos Djøf Forlag.