Justitia har netop udgivet en ny international analyse om indhold på sociale medier for at bidrage til debatten om, hvordan og af hvem indholdet skal kontrolleres. Tænketanken foreslår et neutralt regelsæt med udgangspunkt i de menneskerettigheder, der er international opbakning til. Det er dog ikke i den retning, de politiske vinde blæser.
Hvem skal bestemme, hvad man må skrive på sociale medier? Skal det være tech-giganterne, der suverænt afgør det? Eller skal det være de enkelte lande, der bestemmer over indholdet? Eller kan der være en tredje vej, hvor internationale menneskerettighedsstandarder sætter retningen? Så vi både bevarer ytringsfriheden på nettet og samtidig bekæmper had og misinformation?
I sin nye analyse ‘A Framework of First Reference – Decoding a Human Rights Approach to content moderation on social media’ kommer Justitia med et bud på, hvordan de internationalt anerkendte menneskerettigheder kan udgøre en ramme for beslutningerne om at slette problematisk indhold på sociale medier.
Justitia mener ikke, at det er en god idé, at hvert land opstiller sine egne standarder for indholdet, sådan som det er sket med den tyske NetzDG-lovgivning, og som den danske regering snart vil foreslå. For så ender vi nemlig med at underminere den udvidelse af ytringsfriheden, som internettet har medført for rigtig mange mennesker verden over.
I stedet foreslå Justitia et neutralt regelsæt, der tager udgangspunkt i de menneskerettigheder, og især ytringsfriheden og informationsfriheden, som stort set alle lande allerede har tilsluttet sig.
I analysen gennemgås en række parametre, der skal indgå i vurderingen af, om et opslag bør fjernes eller ej. Analysen gennemgår også de største sociale mediers retningslinjer for had og misinformation.