Bente Scavenius tog Dreyers Fond med på en verbal lystvandring gennem Danmarks dejligste haver og fik støtte til sin bog om 25 af Danmarks slots- og herregårdshaver.
– En have har ingen bagside, da den skal kunne betragtes fra alle vinkler, i al slags vejr og på alle årstider, skriver Bente Scavenius i forordet til bogen ’Danmarks dejligste haver’, hvor hun tager læserne med på en lystvandring gennem 25 af Danmarks slots- og herregårdshaver.
Kapitel for kapitel fortæller hun om haverne og de personer, som skabte dem – lige fra de kongelige lysthaver ved Rosenborg, Frederiksborg, Frederiksberg, Fredensborg og Gråsten til de mest velbevarede herregårdsanlæg som Clausholm, Egeskov, Ledreborg, Lerchenborg, Glorup, Liselund, Knuthenborg og Gisselfeld.
Bogens havehistorier fortælles ved hjælp af haveplaner, gamle stik, tegninger og malerier, samt fotograf Hans Ole Madsens 250 nye fotos, der viser, hvor smukt haverne tager sig ud fra alle vinkler, i al slags vejr.
Haverne er udvalgte dels ud fra deres historiske værdi, dels fordi de alle ifølge Bente Scavenius er et besøg værd. Hvert haveanlæg har sin egen stemning, sit eget udtryk, som helst skal opleves personligt og gerne på alle årstider, og derfor afsluttes bogen med en oversigt over havernes adresser og åbningstider.
Og så er det bare at snørre vandreskoene og komme af sted, for der er så dejligt ude på landet, som Bente Scavenius skriver i den sidste beretning om Gisselfeld, i hvis have H. C. Andersen i øvrigt hentede inspiration til eventyret om Den grimme Ælling.
Om bogen skrev pressen:
– ’En lystvandring’ lyder titlen på kunsthistoriker Bente Scavenius’ nye, smukke bog om vore fyrstelige haveanlæg og herregårdshaver. Og nok inviterer bogen ’Danmarks dejligste haver’ til lystvandring, men den er meget mere. Den er også en yderst kompetent kulturhistorisk og nøgtern skildring af anlæg, havernes ejere og deres nære samarbejde med Europas største havearkitekter siden renæssancen.
Niels Houkjær, Berlingske Tidende, 28.05.2008.
– ’Danmarks dejligste haver’ er ved siden af at være velfunderet kulturhistorie også underholdende skrevet…. Læs den og brug den til en af sommerens mange lystvandringer.
Ebbe Mørk, Politiken, 01.06.2008.
– Efter forårets stride strømme af trendy havebøger, der henvender sig til haveejere med gode råd og inspiration, er det herligt at få en helt ny, stor havebog på bordet, der lige så meget henvender sig til dem, der – uanset om de har have eller ej – nyder haven som en ulæselig del af vores kulturarv.
Lars Bjørn Madsen, Helsingør Dagblad, 10.06.2008.
Links
Gyldendal