Efter krig kommer fred, og det nyder Somalia godt af, for både vækst og byggeri boomer. Til gengæld er det arkitektoniske fundament en anelse usikkert, og det vil en dansk projektgruppe nu ændre på. Foreløbigt med sommerskole for arkitekter. Senere meget mere. Dreyers Fond støtter projektet, der endnu er i sin spæde men spændende opstart.
Den danske projektgruppe har set mod Somaliland og Puntland i det nordlige Somalia, for der er særdeles godt gang i Somalilands hovedstad Hargeisa. Fred har givet plads til vækst, og nye bygninger spirer op, men alt foregår markant anderledes end i Danmark. En todimensional tegning af den færdige facade danner udgangspunkt for byggeri, som entreprenører og ingeniører frem for arkitekter styrer.
Stort behov for arkitektur
”De unge i Somalia har ikke oplevet krigen og ønsker liveability – at bo godt i en spændende by. På grund af genopbygning efter krigen og lokal indvandring til de store byer bliver der bygget, men i Somalia er der ikke tradition for arkitektur, og det er en udfordring både for kvalitet og æstetik,” forklarer Anders Michelsen fra den danske projektgruppe, som Dreyers Fond støtter.
Ud over Anders Michelsen fra Københavns Universitet består den danske projektgruppe af arkitekt Frederik Seehusen fra Kunstakademiets Arkitektskole. Desuden lokalkendte kræfter i form af Abdifatah Aden Farah fra Somali Progress Organisation og Said Hussein fra Somali Diaspora Organisation
Støtten fra Dreyers Fond er brugt på en researchrejse til Hargeisa i Somaliland, hvor der var intens mødeaktivitet med repræsentanter fra byggebranchen og uddannelsesinstitutioner.
”Behovet for uddannelse af arkitekter er stort. Det var der fuld enighed om hos alle parter. Første sommerskole kører som pilotprojekt med udvalgte deltagere allerede i august 2018 og først i 2019 bliver det formelle kursus etableret, hvor alle med relevant profil kan søge. Inden da udarbejder vi også undervisningsmateriale,” fortæller den danske projektgruppe.
Dansk standard som mål
Undervisningsmaterialet om dansk arkitektur bliver udarbejdet på engelsk og har fokus på det, projektgruppen kalder de tre ’K’er’ – Kultur, Koncept og Kommunikation.
Undervisningsmaterialet skal bruges i Somalia, men har bred appeal og kan fungere for alle, der ønsker indsigt i dansk arkitekturtradition og mangler basale redskaber til at efterleve den og lade sig inspirere af den.
”Det her er kun begyndelsen. Målet er en formel arkitektuddannelse samt at åbne døren til et land med 13 millioner indbyggere for danske virksomheder. Hargeisa har også brug for bæredygtig vandforsyning, velfungerende kloaksystemer og vedvarende energi. Som vigtig sideeffekt giver øget livskvalitet ofte mindre flygtningestrøm,” siger arkitekt Frederik Seehusen.
Nabolandet Etiopien har en af de højest vækstrater i verden, og Somalia selv er godt på vej til at blive en af Afrikas største byggepladser. I Hargeisa skyder huse, hospitaler, kontorbygninger, skoler og uddannelsesinstitutioner op i hastigt tempo. Her bliver også mange fra landets store nomadebefolkning fastboende på grund af klimaforandringer.
Byggeboomet synliggør behovet for kompetencer inden for arkitektur, byplanlægning og infrastrukturudvikling. Danmark er med fra start, og lokale aktører støtter også op.
Moderne byggestil i Hargeisa mangler ofte at sammentænke æstetik og funktionalitet, som dansk arkitektur er kendt for.
Visualiseringer som denne udgør sammen med en tilhørende plan ofte det samlede materiale for et byggeri – her af kombineret konferencebygning og tankstation.
Møde mellem den danske projektgruppe og lokale aktører fra byggebranchen og uddannelsesinstitutioner.